Sukupuolten välisen tasa-arvon kehitysmaana pidetyn Intian urheilufanit ovat saaneet nauttia Rio de Janeiron olympialaisissa usean urheilijanaisen menestyksessä.
Intia saavutti torstaina toisen mitalinsa, kun sulkapalloilija P V Sindhu eteni naisten loppuotteluun maailmanlistan ykkösen, espanjalaisen Carolina Marinin vastustajaksi.
Keskiviikkona Petra Ollin kanssa samassa turnauksessa paininut Sakshi Malik nappasi pronssia vapaapainin 58 kilon sarjassa. Hän kukisti pronssiottelussa kirgisialaisen Aisuluu Tynybekovan, joka pudotti Ollin jatkosta puolivälierissä.
Mitalikaksikon lisäksi telinevoimistelija Dipa Karmakar oli osaltaan tuomassa Intian naisurheilijoita vahvasti esille. Hän sijoittui hyppyfinaalissa täpärästi mitalien ulkopuolelle neljänneksi.
Varsinkin painija Malik on noussut Intiassa uuden ajan tasa-arvosymboliksi. 23-vuotias urheilija aloitti painin jo nuorena, mutta on joutunut kamppailemaan tulevaisuutensa eteen, koska hänen kotiosavaltionsa Haryana piti painia pitkään kiellettynä naisilta. Hänen vanhempiaan varoiteltiin, ettei tyttö ole haluttu kosijoiden keskuudessa, jos tämä jatkaa painiharrastustaan.
Haryanan osavaltiossa naisten asema on Intian heikoin. Painijan kotiseutu sai vuonna 2014 julkisuutta, kun sisarukset nousivat oikeusistuimessa heitä bussissa ahdistellutta miesjoukkoa vastaan. Osavaltiossa on lisäksi erittäin korkeat tyttösikiöiden aborttiluvut.
Nyt yhteisö ottaa kuitenkin kaiken irti sankarittarensa menestyksestä.
– Ihmiset ovat juhlineet kotitalomme edessä eilisillasta lähtien, kertoi painijan isä Sukhvir Malik BBC:lle.
Malikin valmentaja Ishwar Singh Dahiya kertoo monen asian muuttuneen siitä, kun naispaini oli kiellettyä 2000-luvun alussa.
– Tytöt, jotka eivät kerran olleet tervetulleita stadionille, ovat nyt sen ylpeyden aihe, Dahiya sanoi Hindustan Timesille viime vuonna julkaistussa haastattelussa.
Myös poliitikot ovat ylistäneet Intian uusien olympiasankarien suoritukisa. Pääministeri Narendra Modi kuvasi Malikia onnitteluviestissään "Intian tyttäreksi".