Presidentti asettui myrskyn silmään joutuneen nyrkkeilijän tueksi

Algerialaisnyrkkeilijä Imane Khelifin saavuttama nyrkkeilyn naisten 66-kiloisten olympiakulta aiheuttaa jupinaa, mutta hänen kotikaupungissaan, noin 6 000 asukkaan Biban Mesbahissa, riemu oli ylimmillään.

– Tämä on koko Algerian voitto, olympiasankarin isä Omar Khelif kertoi toimittajille.

Imane Khelif kukisti myöhään perjantai-iltana loppuottelussa Kiinan Yang Liun. Kaikki viisi tuomaria julistivat voiton Khelifille.

Jupinaa syntyi siitä, onko Khelifillä oikeus kilpailla naisten sarjassa. Hän on toinen kahdesta Pariisin olympialaisten naisten sarjassa kisaavasta nyrkkeilijästä, jotka Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA sulki viime vuoden MM-kilpailuista. IBA:n mukaan Khelif ja Taiwanin Lin Yu-ting eivät täyttäneet naisten sarjaan osallistumisen ehtoja.

Pariisin olympialaisten nyrkkeilyturnauksen järjestää Kansainvälinen olympiakomitea (KOK), joka ei tunnusta IBA:ta lajin kansainvälisenä kattojärjestönä.

Khelif sanoi voittonsa jälkeen, että olympiakulta oli täydellinen vastaus häneen sukupuolikiistan myötä kohdistettuihin hyökkäyksiin ja kiusaamiseen.

– Olen täysin pätevä osallistumaan, olen nainen kuten kaikki muutkin. Synnyin naiseksi, olen elänyt naisena ja kilpaillut naisena, hän sanoi toimittajille, kun häneltä kysyttiin kelpoisuuskiistasta.

Talkoohenki tyrmäsi helteen

Olympiakulta oli Khelifin ensimmäinen mitali olympialaisissa. Tavallisesti tennisotteluita isännöivällä 15 000-paikkaisella Philippe Chatrier -stadionilla oli paikalla mittava määrä algerialaisfaneja kannustamassa 25-vuotiasta Khelifiä.

Biban Mesbahin pikkukaupungissa asukkaita oli kokoontunut seuraamaan ottelua suurelta videotaululta. Vaikka 46 asteen helle riivasi, riitti asukkailla talkoointoa juoma- ja ruokatarjoiluiden järjestämiseen.

– Autamme toinen toistamme. Joku tuo couscousia, toinen öljyä ja vihanneksia, kuuden lapsen äiti Amina Saadi avasi.

Juhlatunnelmaa riitti myös pääkaupunki Algerissa, jossa ihmiset ampuivat ilotulitteita ja soittivat autojensa torvia.

Algerian presidentti Abdelmadjid Tebboune liittyi juhlijoiden joukkoon viestipalvelu X:ssä.

– Olemme ylpeitä sinusta, olympiavoittaja Imane. Tämänpäiväinen voittosi on koko Algerian voitto ja kultamitalisi on koko Algerian kultamitali.

Lue myös:

    Uusimmat