Nämä kolme sanaa olivat liikaa – 21-vuotias olympiaurheilija koki tylyn kohtalon

Afghanistanilainen breaktanssija Manizha Talash hylättiin perjantain kilpailussa.

Pakolaisten joukkueessa kilpaillut Talash esiintyi kilpailun esikarsintavaiheessa sinisessä viitassa, johon oli kirjoitettu valkoisella sanat "Free Afghan Women", vapauttakaa afghanistanilaiset naiset.

Espanjassa asuva Talash hävisi hollantilaiselle India Sardjoelle, mutta kilpailun jälkeen hänen suorituksensa hylättiin. Kansainvälinen tanssiurheiluliitto kertoi tiedotteessaan afghanistanilaisen tulleen hylätyksi poliittisen iskulauseen vuoksi.

Poliittiset iskulauseet ovat kiellettyjä olympialaisissa kilpailutapahtumissa ja palkintokorokkeelle.

Pariisin olympialaiset ovat kolmannet kisat, joihin pakolaisten joukkue osallistuu. Joukkueeseen kuuluu 37 urheilijaa 12 eri lajista. 

Afghanistanista mukana on kolme naista ja kolme miesta. Symbolisella eleellä Kansainvälinen olympiakomitea lähettää selvän viestin Afghanistania kovalla otteella hallitsevalle ääriliike Talebanille, joka on rajoittanut naisten ja tyttöjen osallistumisen urheiluun ja pääsyä urheilusaleille.

Vuonna 2021 valtaan noussut Taleban on sulkenut tyttöjen kouluja, asettanut liikkumisrajoituksia ilman miespuolista saattajaa liikkuville naisille ja rajoittanut naisten pääsyä puistoihin ja urheilusaleille. Äärijärjestön mukaan se kunnioittaa naisten oikeuksia paikallisten tapojen ja islamilaisen lain määrittelemällä tavalla.

Afghanistanin olympiakomitean puheenjohtaja ja pääsihteeri elävät molemmat maanpaossa. Kansainvälisen olympiakomitean mukaan yhtään Talebanin edustajaa ei ole akkreditoitu Pariisin olympialaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat