Intian virusvariantti on levinnyt myös Suomessa. Nyt se herättää huolta, sillä variantti tarttuu aiempaa herkemmin.
Intian virusmuunnosta on tavattu Suomessa ainakin 67 tapausta. Muuntoviruksista Suomessa on eniten tavattu brittivarianttia.
Keskeinen ero brittivarianttiin verrattuna on tarttuvuus, kertoo THL:n ylilääkäri Otto Helve. Toisaalta vielä ei tiedetä, mikä on riski saada vaikeampi tauti Intian virusvariantin osalta. Variantti on osoittanut aggressiivisuutensa myös rokotteita vastaan.
– Alustavien tietojen mukaan Intian variantti pystyy kiertämään paremmin ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen.
Toisen annoksen jälkeen teho myös Intian virusvarianttia kohtaan pitäisi olla jo voimakkaampi.
Täten kansalaisten olisi syytä noudattaa varovaisuutta, vaikka jo ensimmäinen piikki olisi saatu.
Hoivakoteihin uusi suositus maskeista
THL:n mukaan Intian variantin osalta riittävät jo tähän asti käytössä olleet suositukset suojavarusteista sekä etäisyyksistä.
– Tiedetään kansainvälisen epidemiatilanteen osalta, että meillä tällä hetkellä käytössä olevat tartuntatoimet tuntuvat vaikuttavan Intian varianttiin, Helve sanoo.
Toisaalta osittain suosituksia on kiristetty. Esimerkiksi THL on antanut eilen toimenpidesuosituksen hoivakoteihin maskeihin liittyen. THL suosittaa FFP2 ja FFP3 -maskeja hoidon yhteydessä tilanteen mukaan.
– (Suositus) ei sinänsä liity puhtaasti Intian varianttiin, vaan epidemiakuvaan mikä meillä on, THL:n Helve kertoo.
Uusia rajoituksia, jos variantti ryöpsähtää?
Intian virusvariantti on näyttänyt voimansa esimerkiksi Kanta-Hämeessä, jossa virusvariantti pääsi leviämään sairaalassa.
Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että tarvittaessa rajoitustoimia kiristetään.
– Toimet sekä rajoitusten purkamisessa että olemassa olevien rajoitustoimien ylläpitämisessä sekä hygienia- ja etäisyystoimista pitää ottaa vakavasti, mikä variantti tahansa oli kyseessä, Pohjola sanoo.
– Tartuttavuus saattaa olla helpompi, kun puhutaan varianteista. Vanha villiviruksemme on myös aiheuttanut virusryöpsähdyksiä.
Jos tilanne eskaloituu, tiukemmat rajoitustoimet otetaan käyttöön.
– Mahdollisesti tilanteen eskaloituessa tietysti tiukemmat rajoitustoimet hetkellisesti ovat välttämättömiä, joita alueilla joudutaan ottamaan käyttöön, Pohjola toteaa.