Delta-variantti leviää nyt niin nopeasti, ettei tartunnanjäljitys meinaa pysyä perässä – yksi asia helpottaa huolta

2:07imgVaikuttaako ikä koronarokotteen suojan tehoon? Tässä ajankohtaisimmat kysymykset ja vastaukset immuniteetista.
Julkaistu 11.08.2021 19:59

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Koronan delta-variantti on noussut hallitsevaksi myös Suomessa, ja sen myötä tartuntatapaukset lähtivät kesällä jyrkkään kasvuun.

Variantin tiedetään olevan hyvin tarttuva.

– Deltan kohdalla tartunnan voi saada yhdenkin annoksen jälkeen, ja jopa toisen annoksen jälkeen, kuten Kanta-Hämeen sairaalaepidemiassa näimme.

– Delta on sillä tavalla ärhäkkä, että sen leviämistä on verrattu vesirokkoviruksen leviämiseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin ylilääkäri Hanna Nohynek MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Nohynekin mukaan viruksen leviämistahti on niin nopea, ettei edes tartunnanjäljitys tahdo pysyä perässä.

– Kun se leviää nopeasti, sen itämisaika on kolmesta neljään vuorokautta, emme välttämättä edes jäljityksellä pysty löytämään kaikkia tapauksia heti. Se leviää niin nopeasti.

Lue myös: Kaksi koronarokotetta antaa liki 100-prosenttisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus

Toistaiseksi rokotteet kuitenkin tepsivät myös deltamuunnosta vastaan. Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n mukaan kaksi rokoteannosta estää lähes sataprosenttisesti koronan vakavaa tautimuotoa.

Nohynek painottaa myös rokotteiden toimivuutta, vaikka tartunnan voikin saada rokotteesta huolimatta.

– Hyviä uutisia deltasta on se, että nykyiset rokotteet suojaavat deltan vakavalta tautimuodolta. Siinä mielessä meillä ei ole aihetta huoleen.

Lue myös: Mitä laajempia tartuntaketjuja syntyy sitä tehokkaammin Covid-19 kehittyy säilyäkseen

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Koronavirus on muuntunut paljon puolitoistavuotisen pandemian aikana.

Tällä hetkellä huolestuttavia virusmuunnoksia (variant of consern) on neljä. Nimiltään ne ovat alfa, beeta, gamma ja delta.

Näistä Suomessa on eniten havaittu Britanniasta lähtöisin olevaa alfaa ja intialaista deltaa.

Lisäksi tehostetun seurannan alaisena on kolme muunnosta: eta, kappa ja lambda. Muunnokset kuuluvat luokkaan ”kiinnostava muunnos – variant of interest”.

THL:n Nohynek ei uskalla arvioida, millaisia muunnoksia tulevaisuudessa tullaan näkemään.

– WHO:ssa ja virologien keskuudessa on mietitty, että seuraavat muunnokset tulevat olemaan deltan erilaisia muunnoksia. Mutta minkälaisia, sen aika näyttää, hän toteaa.

Lue myös: Näin kylmäävää vauhtia deltavariantti syrjäytti muut koronamuunnokset USA:ssa – "Tämä on kuin elokuvasta Jurassic Park"

Toistaiseksi ”kiinnostavista muunnoksista” eniten on puhuttu lambdasta, jota on havaittu Etelä-Amerikassa Chilessä, Perussa, Ecuadorissa ja nyt myös Pohjois-Amerikassa.

Suomessa muunnosta ei ole toistaiseksi havaittu.

Käytännössä ”kiinnostava virusmuunnos” -status tarkoittaa sitä, että sitä tarkkaillaan.

– Miten se tulee käyttäytymään, pystyykö se läpäisemään rokotteen antaman suojan vai onko se niin rauhallinen, että se sammuu itsestään, Nohynek selventää.

Katso alla olevalta videolta koko Nohynekin haastattelu: Millainen on pelätty lambda-muunnos, minkälaisia valheita koronasta leviää nyt?

7:03img

Lue lisää: Koronan eri variantteja on luvassa jatkossakin, ja niiden kehitystä on mahdoton ennustaa – ”tulee sellaisia viruskantoja, jotka kiertävät paremmin nykyistä rokotetta”

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus