Sláinte! kuuluu tänään pitkäperjantaina irlantilaispubeissa ensimmäistä kertaa yli 90 vuoteen. Terveydeksi! ja siemaus olutta tai muuta alkoholia toivotuksen kyytipojaksi oli nimittäin kiellettyä Irlannissa pitkäperjantaina, kunnes parlamentti tammikuussa päätti toisin.
Irlanti on perinteisesti ollut Euroopan katolisimpia maita, mutta nuoremmat sukupolvet ovat muuttaneet yhteiskuntaa ja vapauttaneet ilmapiiriä.
Katolinen kirkko Irlannissa ei varmastikaan pidä kiitosmessua uudelle pubit auki pitkäperjantainakin -laille, joka sallii pubien ovien käyvän 10.30-00.30 välillä.
Normien muutos ja raha
Alan yrittäjät kohottavat maljan Intoxicating Liquor Actin eli Päihdyttävien alkoholijuomien lain muutokselle. Uskonnollisten normien pehmentymisen lisäksi asiaan vaikuttaa raha.
Noin neljää tuhatta pubia edustavan liiton VFI:n mukaan pitkäperjantai tuo pubinpitäjille jopa 40 miljoonaa euroa, ja valtiolle veroja seitsemisen miljoonaa.
– Pitkäperjantain kielto oli menneestä ajasta. Kuten kaikki muutkin yritykset, joita laki ei ole koskenut, pubin pitäjät voivat valita pitääkö paikka auki, VFI:n toimitusjohtaja Padraig Cribben toteaa BBC:lle.
Tuloja hyväntekeväisyyteen
No, ihan kaikkialla ”vihreällä saarella” eivät pubit ole auki, ja joillakin saattaa omatunto kolkuttaa.
Dublinilainen Slattery’s lahjoittaa tulonsa meripartiolaisille ja kahdelle hoivakodille, kertoo Irish Times.
Kaikki kylän kuusi pubia kiinni
Sama lehti raportoi, että Newmarketin kylä lounaisessa Irlannissa noudattaa vanhaa tapaa. Kylän kaikki kuusi pubia keräävät tänään pölyä.
– Meillä on vain kaksi vapaapäivää vuodessa, joulupäivä ja pitkäperjantai, ja haluamme pitää tästä kiinni. Tuolloin pubinpitäjät haluavat olla perheidensä kanssa, tuumii Scanlon’s-pubin omistaja John Scanlon.
Yhdeksän lapsen äiti ja pubinpitäjä Joan Hourigan, jonka baarin nimikyltissä lukee Hourigan’s, on samaa mieltä.
Takavuosina hän käytti pitkiäperjantaita koristellen pubiaan, tai lähtenyt perheensä kanssa pistäytymään muualla.
Hänen mukaansa kyse on perinteestä, missä katolilaisuus esittää vain ”pientä osaa”.
Suuri osa Newmarketin asukkaista sanookin hiphurraa kuivalle pitkäperjantaille. Kyse on perinteistä.
"On aika muuttua"
Jotka joidenkin mielestä on jo aika päästää eläkkeelle.
– Jotkut sanovat, että kadotamme identiteettimme, ja että kyse on irlantilaisuuden tai katolisuuden tai mikä se sitten onkaan viimeisestä linnakkeesta. Mutta se, että kyseessä on olennaisesti irlantilainen asia ei tee siitä hyvää asiaa. On hyvä aika muuttua, tuhahtaa Irlannin ravintolaliiton puheenjohtaja Fergus O’Halloran Irish Timesissa.
Ennen muutosta laki asetti yrittäjiä epäreiluun asemaan, moni alan yrittäjä argumentoi. Esimerkiksi Irlannin viskimuseossa historiakierroksen päätteeksi oli noloa sanoa, ettei sitä maistiaista nyt saakaan.
– Se oli aina hieman haasteellista oppaalle. Toivottavasti 10 vuoden päästä voimme nauraa sille, että järjestimme kuivia kierroksia, museon johtaja Maureen Conway naurahtaa Irish Timesin haastattelussa.
Olutta sai vinttikoirakisoissa ja junissa
Kieltoa nimittäin pääsi kiertämään. Lasin ääreen pääsi esimerkiksi rautatieasemilla, junissa, teattereissa ja vinttikoiraradoilla, mikä yllättävästi aiheuttikin matkustaja- ja osallistujapiikkejä pääsiäisenä.
Lain pykälän mukaan myös ”erityisissä tilaisuuksissa ”sai tarjoilla. Sellainen olikin sysäys lakimuutokseen.
Vuonna 2008 Limerickissä rugbyseurat Leinster ja Munster ottivat mittaa toisistaan. Kaupungin tuomari Tom O’Donnell päätti, metelinkin uhalla, että kyse on ”erityisestä tilaisuudesta”. Päätös symbolisesti sysäsi liikkeelle oluttynnyrivaunun, josta paisui kokonainen karavaani, ja loppu onkin historiaa.
Pohjois-Irlannissä närää
Lakimuutos on herättänyt närää paitsi Irlannin kirkonmiehissä, myös Pohjois-Irlannissa.
Siellä pubit ovat voineet toivottaa asiakkaat tervetulleeksi myös pitkäperjantaina, mutta vain 17-23 välillä. Se tietysti kismittää, sillä alan yrittäjät laskevat menettävänsä pääsiäisenä yli 20 miljoonaa euroa. He vaativatkin pubeilleen Irlannin aukioloaikoja.
Kuinka paljon Britannian EU-erosta brexitistä johtuva,m kiistelty rajakysymys
Suomessa hieman varttuneemmat ymmärtävät Irlantia ja irlantilaisia.
Vanhemmat suomalaiset muistavat huvikiellon
Täällä huvikielto poistettiin laista 16 vuotta sitten, mutta kuitenkin tämän vuosituhannen puolella. Eduskunnassa lakimuutosta kannatti 115 edustajaa, 51 olisi halunnut pitää perinteestä kiinni.
Huvikiellon ankarina vuosina tanssahtelu ja lähes kaikki muu hauskanpito piti unohtaa pääsiäisenä. Lakia hieman lievennettiin 1980- ja 90-luvuilla, mutta silti oli anottava lupa poliisilta, jos halusi järjestää yleisötilaisuuksia, oli kyse vaikka teatteriesityksestä tai valokuvakankaalla vaanivasta synnistä.