Parlamentissa parlamentin tavalla – pergamenteista emme luovu!

Britannian parlamentti
EPA
Julkaistu 15.02.2016 22:08
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Westminsterissä Thamesin varrella kuohuu. Britanniassa halutaan pitää kiinni kynsin hampain perinteestä, että kaikki lait yhä painetaan eläimennahasta tehdylle pergamentille.

Britannian parlamentin ylähuone haluaa nipistää lainsäädäntökuluista. Juustohöylä vain uhkaa osua arkaan paikkaan perinnetietoisessa kuningaskunnassa.

Ehdotuksen mukaan uudet lait tulee painaa paperille, ei vuohen- tai lampaannahasta tehdylle veliinille, eräänlaiselle pergamentille, kuten tähän asti.

Sama tapa jo satoja vuosia

Kotieläinten nahat ovat palvelleet lainkirjaajia Englannissa jo ennen Magna Cartaa, vuonna 1215 hyväksyttyä eräänlaista perustuslakia.

Parlamentin alahuoneessa noustiin takajaloilleen, ja hallituskin yrittää pysyä vanhassa kiinni.

- Kun maailma ympärillämme muuttuu koko ajan, meidän pitäisi ylläpitää suuria perinteitämme, emmekä voi luopua veliinin käytöstä, puhkui hallituksen ministeri Matthew Hancock.

Veliinintuottajat luonnollisesti haluavat pitää kiinni markkinoistaan.

Veliinille painetuilla laeilla on enemmän vakavuuden ja painoarvon tuntua, perustelee Paul Wright, joka johtaa veliinejä parlamenttiin toimittavaa yhtiötä.

– Jos me tallennamme sen paperille, eikö se melkein vähennä päätöstä, hän viittaa tulevaan äänestykseen ja sen tulokseen Britannian pysymisestä EU:ssa.

Ylähuoneen mukaan painomateriaalin muutos eläinpohjaisesta kasvikunnan puolelle säästäisi 103 000 euroa vuodessa.

350 metriä pitkä lakirulla

Veliinirullat parlamentin arkistossa kieltämättä näyttävät juhlavilta, mutta ne myös vievät tilaa. Esimerkiksi verotusta koskeva laki vuodelta 1821 on painettu lähes 350 metriä pitkä. Sen rullaaminen vie kahden miehen päivätyön, kertoo uutistoimisto AFP.

Westminsterissä perinteitä riittää riideltäväksi.

Toissa vuonna ylähuone vastusti päätöstä yhdistää ylä- ja alahuoneiden catering-palvelut. Säästön seurauksena ylähuoneen jäsenten edulliseen hintaan nauttimat laatusamppanjat olisivat vaihtuneet heikompilaatuisempiin Champagnen maakunnan kuplajuomiin.

Ylähuoneen samppanjakohu

The Drinks Business -lehden mukaan asiasta käytiin alla oleva sananvaihto.

– (Ylähuoneen) lordit pelkäsivät, että samppanjan laatu ei olisi niin hyvä, jos siirtyminen yhteispalveluun toteutuisi, sanoi alahuoneessa sihteerinä aiemmin toiminut Sir Malcolm Jack ollessaan kuultavana parlamentin menoja käsittelevässä valiokunnassa.

– Keksittekö tuon? Onko tuo totta?, kysyi valiokunnan puheenjohtaja, työväenpuolueen kansanedustaja Jack Straw.

– Kyllä, se on totta, vastasi Sir Malcolm.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat