Kansainvälinen Isaf-taisteluoperaatio päättyi Afganistanissa vuodenvaihteeseen.
Maassa kuitenkin jatkaa Afganistanin turvallisuusviranomaisten koulutus- ja tukioperaatio. Suomalaissotilaita operaatiossa on mukana noin 80.
Kun Isaf-operaatio alkoi lähestyi loppuaan loppuvuodesta, ääriliike Taleban kiihdytti selvästi iskujaan. Afganistanissa olevien suomalaisjoukkojen komentajan mukaan ääriliike ei ole kuitenkaan voimistunut.
- Tätä selittää osaltaan se, että paikalliset turvallisuusviranomaiset ovat puhdistaneet alueita Taleban-taistelijoista entistä aktiivisemmin, joten myös turvallisuustapahtumien määrä on lisääntynyt, arvioi suomalaisjoukkojen komentaja, eversti Pekka Kortelainen.
Isaf-operaation päättyminen selittää myös Kortelaisen mukaan Talebanien aktiivisuutta.
- Kapinalliset ovat nyt jatkaneet taistelukauttaan talvikauteen osoittaakseen oman voimansa. Mutta on kuitenkin huomioitava, että entistä useampi isku on kohdistunut siviilikohteisiin, koska ne ovat helpompia kapinallisille, huomauttaa Kortelainen.
Isaf kerää kiitosta ja kritiikkiä
13 vuotta kestänyt Afganistanin vakauttamiseen tähdännyt Isaf-operaatio päättyi sekasortoiseen aikaan vuodenvaihteessa. Siviilejä kuoli viime vuonna iskuissa 3 188, mikä on YK:n mukaan ennätysmäärä. Operaatio jää siis kauaksi tavoitteestaan.
Suomalaiskomentaja painottaa kuitenkin, että Isafin perintö on merkittävä.
- Keskeistä ei ole se, onko Afganistanista tullut demokratian mallimaa vaan se että Isaf on luonut edellytykset Afganistanille ottaa vastuun omasta turvallisuudestaan ja kehittämisestään. Isaf koulutti 350 000 turvallisuusviranomaista. Lisäksi muun muassa kahdeksan miljoonaa lasta on päässyt kouluun, luettelee eversti Pekka Kortelainen.
Suomalaisjoukkojen komentajan mukaan turvallisuustilanne on nyt huomattavasti parempi kuin 2000-luvun alussa, Talebanin vallan aikaan.
- Silloin oli valloillaan väkivaltainen kaaos ja anarkia. Vaikka tilanne on nyt merkittävästi parempi, en silti suosittelisi tätä perhelomakohteeksi vielä pariin vuoteen.
Kortelainen nimittää Afganistania ristiriitaisuuksien maaksi ja muistuttaa, että syrjäseuduilla on edelleen useita alueita, joista löytyy kapinallisten pesäkkeitä. Silti maan suurimmat haasteet ovat Kortelaisen mielestä taloudellisia, ei sotilaallisia.
- Talous sanelee paljon. On harhaa, että esimerkiksi Afganistanin nuoriso valuisi vapaaehtoisesti Taleban-taistelijoiksi. Heidät pakotetaan väkivalloin tai se on ainoa mahdollisuus selvitä taloudellisesti. Taloudellinen puute ja kurjuus sanelee paljon.