Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänään Denis Mukwegelle ja Nadia Muradille. Ihmisoikeusaktivisti Murad kertoo lausunnossaan olevansa erittäin kiitollinen ja tuntevansa olonsa nöyräksi.
Murad kertoo jakavansa palkinnon jesidien, irakilaisten kurdien ja muiden vainottujen vähemmistöjen sekä lukemattomien seksuaalisen väkivallan uhrien kanssa.
– Selviytyjänä olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta kiinnittää kansainvälistä huomiota jesidien ahdinkoon. He ovat kärsineet käsittämättömiä rikoksia Isisin vuonna 2014 aloittaman kansanmurhan takia, Murad toteaa.
Lue myös:
Murad joutui vuonna 2014 Isisin kaappaamaksi, ja hänet pakotettiin seksiorjaksi. Murad onnistui pakenemaan ja pääsi pakolaisena Saksaan. Hän on sen jälkeen tehnyt työtä kansanmurhien ja ihmiskaupan uhrien puolesta.
"Mitä tulee minuun"
Murad toteaa, että palkinto muistuttaa jesidivähemmistöä perheenjäsenistä, jotka on menetetty. Hän muistuttaa, että 1 300 jesidivähemmistöön kuuluvaa naista ja lasta elävät yhä vankeudessa.
– Mitä tulee itseeni, minä ajattelen äitiäni, jonka Isis murhasi, lapsia, joiden kanssa kasvoin ja mitä meidän tulee tehdä kunnioittaaksemme heitä. Vähemmistöjen vainoamisen tulee loppua, hän sanoo.
Murad sanoo, että ihmiskunnan tulee työskennellä yhdessä määrätietoisesti ja todistaa, että kansanmurhiin syyllistyneet joutuvat vastaamaan teoistaan, ja että uhrit saavat oikeutta. Hän muistuttaa, että vainottuja pitää tukea.
– Meidän täytyy ylittää poliittiset ja kulttuuriset kuilut. Se ei riitä, että kuvittelemme parempaa tulevaisuutta naisille, lapsille ja vainotuille vähemmistöille, vaan meidän täytyy työskennellä jatkuvasti toteuttaaksemme sen – asettaen etusijalle inhimillisyyden, ei sotaa, hän sanoo.
Muradin koko lausunto on luettavissa englanniksi täältä. Nobel-komitea myös haastatteli Muradia tänään. Haastattelu on kuultavissa komitean Twitter-tililtä.