Iskikö takatalvi? Meteorologi Aleksi Jokela kertoo, mikä termissä on haasteellista

3:57img
KATSO MYÖS VIDEO: Videolla havainnollistetaan, kuinka suuria rakeet voivat olla. Tavallisimmin rakeet aiheuttavat vaurioita autojen peltipinnoille ja viljelyksille, mutta suurimmat rakeet ovat riski myös ihmisille ja eläimille.
Julkaistu 07.05.2024 14:54
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo, milloin termiä takatalvi voi virallisesti käyttää.

Kun maa on sulana ja linnut visertävät puissa, ja yhtä äkkiä maa onkin taas valkeana lumesta, voivottelee moni suomalainen takatalvea, kun toinen taas on sitä mieltä, että esimerkiksi maalis- ja huhtikuu ovat vielä talvikuukausia.

Viime päivinä säätiedotukset ovat lupailleet lumisateita laajalti koko Suomeen, jopa etelään saakka

Onko Suomeen siis saapumassa tai saapunut takatalvi?

Koska termi takatalvi aiheuttaa niin paljon meissä suomalaisissa tunteita keväästä (ja talvesta) toiseen, selvitimme, milloin voidaan virallisesti puhua takatalvesta.

Lue myös: Lumisade alkaa – maa valkoiseksi Etelä-Suomea myöten?

Takatalvesta on perinteisesti puhuttu, kun…

Perinteisesti takatalvena on pidetty kylmää ajanjaksoa, joka sattuu, kun terminen kevät on alkanut, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Tästä päästäänkin lempiaiheeseeni eli termiseen kevääseen. Aiemmin riitti, että 10 vuorokauden ajan keskilämpötila pysyi nollan yläpuolella, mutta aikojen saatossa Ilmatieteenlaitos muutti, miten termiset vuodenajat määritellään.

– Nyt terminen vuodenaika perustuu lämpösummaan eli käytännössä, jos vaikka maaliskuussa keskilämpötila olisi + 2, mutta sitten tulisi todella kylmä huhtikuu ja keskilämpötila jäisi –3 asteeseen siten, että kuun lopussakin vuorokauden keskilämpötila on vielä enemmän pakkasella kuin plussan puolella, ei lämpösumma ole vielä kääntynyt nousuun, jolloin kevät ei olisi vielä alkanut. 

Lue myös: Pokka petti! Pekka Pouta repesi kesken suoran lähetyksen – sai juontajatkin sekoilemaan

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei voida varmaksi sanoa, koska terminen kevät on alkanut, sillä kukaan ei voi tietää etukäteen, mikä tulevien viikkojen keskilämpötila on.

– Voi olla, että on ollut pitkä lumeton ja lämmin jakso, josta haluaisi puhua keväänä, mutta sitten sattuukin tulemaan vielä tarpeeksi pitkä kylmä jakso, mikä tarkoittaa, ettei terminen kevät ollutkaan vielä alkanut, Jokela hymähtää.

– Tämän vuoksi voimme pahimmillaan sanoa vasta kesällä, koska terminen kevät alkoi, joten tämä tekee takatalvi-termin käyttämisestä haasteellista.

Jokela kuitenkin kertoo, että tavallisesti terminen kevät alkaa maan etelä- ja keskiosassa maalis-huhtikuun vaihteessa, pohjoisessa huhtikuun loppuun mennessä.

Lue myös: Takatalvi voi koitua lintujen kohtaloksi – näin ihminen voi auttaa pahimman yli

Huhtikuussa ja toukokuussa viimeistään, riipuen sijainnista

Jokela kertoo, ettei takatalvi-termille ole annettu mitään virallista määritelmää.

Ja jos virallista määritelmää ei ole, silloin kyseessä on tunnekysymys eli jos ihmisestä tuntuu, että on takatalvi, hän voi puhua takatalvesta.

MTV:n meteorologi Aleksi Jokela on kuin ilmetty Valtteri Torikka!

Aleksi Jokela kertoo käyttäneensä kuluvan kevään aikana jo useaan otteeseen takatalvi-termiä, vaikka termisen kevään alkamisesta ei ole voinut olla täysin varma Ilmatieteenlaitoksen muutettua termisten vuodenaikojen määrittelytapaa.

Itse puhuisin takatalvesta, jos noin kuukauden verran on ollut keväistä ja sitten tulee kylmä jakso eli lämpötila pysyy pakkasen puolella. Sitäkään, miten pitkään kylmän kauden pitää kestää keväällä, jotta voidaan puhua takatalvesta, ei ole kuitenkaan määritelty missään.

Jokelan mukaan eteläisessä Suomessa takatalvesta voidaan täysin hyvällä omalla tunnolla puhua, jos kylmä jakso osuu huhtikuulle. 

Pohjoisessa puolestaan voidaan puhua takatalvesta, jos kylmyys palaa keväisen jakson jälkeen toukokuussa.

Lue myös: Varhaisperunan satonäkymät ovat suotuisat – tavoitteena saada uudet perunat kauppohihin koulujen päättäjäisten aikaan

Lumi ei kerro takatalvesta, lämpötila kertoo

Jokela kertoo, että takatalvesta voidaan puhua, vaikka lunta ei sataisi yhtään.

Takatalvella tarkoitetaan kylmää jaksoa.

Toisaalta lunta voi sataa, vaikka ei olisikaan kyse takatalvesta.

Keväällä voi sataa lunta, vaikka ei olisikaan pakkasta, koska ilma on niin kuivaa. Ja jos ulkona on 10 astetta lämmintä ja sataa räntää, ei kyseessä tosiaan ole takatalvi.

Toukokuuhan on Suomessa siitä jännä kuukausi, että kaikki vuodenajat ovat mahdollisia. Auringon teho on jo aika voimakasta, mutta ilmamassat ja maaperä eivät ole vielä lämminneet.

Lue myös: Perjantaina vai lauantaina – tiedätkö, koska viikonloppu oikeasti alkaa? Totuus voi yllättää: "Ei sitä mikään estä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Sää