Perjantaina vai lauantaina – tiedätkö, koska viikonloppu oikeasti alkaa? Totuus voi yllättää: "Ei sitä mikään estä"

Perjantaina vai lauantaina – koska viikonloppu oikeasti alkaa? 0:53
Perjantaina vai lauantaina – koska viikonloppu oikeasti alkaa?

Koska viikonloppu alkaa? Monille saattaa tulla yllätyksenä se, ettei viikonlopulle ole olemassa "virallista määritelmää".

Ah, perjantai – aika lähteä viikonlopun viettoon! Mutta alkaako viikonloppu oikeasti juuri silloin, kun työpaikan oven painaa kiinni takanaan perjantaina kello 16? Vai onko sittenkin niin, että "oikea" viikonloppu alkaa vasta lauantaiaamuna?

Monille saattaa tulla yllätyksenä se, ettei viikonlopun syvimmälle olemukselle ole olemassa virallista määritelmää.

– Ei mikään taho ole päättänyt, miten viikonloppu määritellään. Sen määrittely on aika vapaata, eli viikonlopun voi periaatteessa itse jokainen määritellä miten haluaa, kertoo erikoissuunnittelija Asko Palviainen Yliopiston almanakkatoimistosta.

Kukaa ei toivota "hyvää perjantai-iltaa ja myös viikonloppua"

Perjantaina on työpäivän päätteeksi tapana toivotella muille "hyvää viikonloppua". Tällöin perjantai-ilta kuuluu mukaan ikään kuin automaattisesti – eihän kukaan toivottele "hyvää perjantai-iltaa ja myös viikonloppua".

– Perjantaina, kun sulkee työpaikan oven takanaan, jos viikonloppu omasta mielestä alkaa silloin, ei sitä mikään estä, Palviainen kuvaa.

Aiemmin lauantaikin oli koulu- ja työpäivä

Suomessa viikko on alkanut maanantaista vuodesta 1973 lähtien. Palviaisen mukaan niin sanotusti perinteisenä viikonloppuna ajatellaan kalenteripäivistä lauantaita ja sunnuntaita

Historiassa ei tarvitse peruuttaa montakaan vuosikymmentä taaksepäin, kun lauantai vielä oli koulu- ja työpäivä. Tällöin puhuttiin arkipäivistä: niillä tarkoitettiin päiviä välillä maanantai–lauantai.

– Pyhäpäiviä olivat sitten sunnuntai ja muut kirkolliset pyhät, Palviainen sanoo.

Lauantai on ollut vapaa 1960-luvulta alkaen, kun Suomessa siirryttiin viisipäiväiseen työ- ja kouluviikkoon. Joillakin työpaikoilla lauantai on edelleen mukana, kun vuosilomia lasketaan: tällöin loman täytyy sisältää tietty määrä lauantaipäiviä. 

Voiko viikonloppua halutessaan viettää maanantaina ja tiistaina?

Viikonloppua ei siis määritellä laissa tai muissakaan "isoissa kirjoissa". Voisiko viikonloppua siis halutessaan viettää vaikkapa maanantaina ja tiistaina?

Palviaisen mukaan periaatteessa kyllä.

– Jos joku taho sanoisi maanantain ja tiistain olevan viikonloppua, voisin kuvitella, että nostattaisi kulmakarvoja, jos ei muuta, Palvinainen sanoo.

Viikonlopun sijainti kalenterissa ei ole ainoa kansaa mietityttävä asia. Hankaluuksia aiheuttaa toisinaan myös kuukauden vaihtuminen.

– Usein meiltä myös kysytään sitä, että kuuluuko viikonloppu tiettyyn kuukauteen. Ääritapauksessahan kuun viimeinen päivä on lauantaina ja ensimmäinen sunnuntaina, jolloin välillä kysellään, onko kyseessä silloin päättyvän kuukauden viimeinen viikonloppu, vai sittenkin alkavan kuukauden ensimmäinen viikonloppu, Palvinainen sanoo.

– Tähän pätee sama asia: ei viikonlopulla ole virallista määritelmää, joten ei oikeastaan voida sanoa, lasketaanko viikonloppu päättyvään vai alkavaan kuukauteen.

Osittaiset lähteet: Kirjastot.fiKysy.fiAlmanakka.helsinki.fi

Lue myös:

    Uusimmat