Islannissa urheilusankareita ennen EM-kisojakin: neljä olympiamitalia ja legendaariset voimamiehet

Islanti, käsipallo, Peking, 2008
Islannin käsipallomaajoukkue juhlii mitalipeleihin pääsyä Pekingissä 2008.
Julkaistu 28.06.2016 10:22
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Islannin jalkapallomaajoukkueen sokkivoitto Englannista jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierissä herättää kysymyksen: nouseeko joukkueen saavutus jo yhdeksi pienen saarivaltion kaikkien aikojen urheilusuorituksista?

Islanti kukisti Englannin maalein 2-1 ja eteni EM-kisojen puolivälieriin isäntämaa Ranskan vastustajaksi. Kahdeksan parhaan joukkoon pääsemisestä on kuitenkin vielä pitkä matka Islannin käsipallomaajoukkueen saavutuksiin.

0:35img

Miesten käsipallomaajoukkue on ollut islantilaisten ylpeys jo vuosikymmenten ajan. Maa on selviytynyt olympialaisiin peräti seitsemän kertaa. Huippuhetki nähtiin vuonna 2008, kun Islanti nappasi Pekingistä olympiahopeaa voitettuaan välierissä Espanjan. Seuraavissa kisoissa Lontoossa joukkue voitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä (mm. voitot Ranskasta ja Ruotsista), mutta kompastui puolivälierissä Unkariin. Myös vuoden 1992 Barcelonan kisoissa Islanti oli erittäin lähellä mitalia sijoituttuaan neljänneksi. Rion kisoissa Islantia ei kuitenkaan nähdä.

Islanti on käsipallon MM- ja EM-kisojen vakiokävijä. MM-tasolla se on edennyt kahdesti puolivälieriin ja sijoittunut parhaimmillaan viidenneksi vuonna 1997. EM-kisoista Islanti saavutti pronssia vuonna 2010 voitettuaan pronssiottelussa Puolan. Euroopan mestaruuskisoihin joukkue on selviytynyt yhdeksän kertaa putkeen.
Naisten käsipallon arvokisoihin Islanti on päässyt kolmesti 2010-luvulla, mutta joka kerta matka on tyssännyt alkulohkoon.

Hollannissa varsinainen Islanti-kammo

Käsipallon jälkeen muissa joukkuelajeissa vahvin edustus löytyy naisten jalkapallon puolelta. Islanti on ollut EM-kisoissa kahdesti vuosina 2009 ja 2013. Jälkimmäisessä turnauksessa se eteni voitolla Hollannista aina puolivälieriin asti. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n rankingissa Islannin naisten maajoukkue oli vuonna 2011 ylimmillään 15:s.

Miehissä kovimmat jalkapallosaavutukset ovat niin ikään viime vuosilta. Paikka Ranskan EM-kisoissa on ensimmäinen arvokilpailuissa, mutta maa oli lähellä selviytyä myös vuoden 2014 Brasilian MM-kisoihin, kun se putosi vasta jatkokarsintavaiheessa Kroatiaa vastaan.

Vuoden 2016 EM-karsinnoissa Islanti otti voitot Tshekistä, Turkista ja Hollannista, jonka se kukisti sekä koti- että vieraskentällä. EM-kisojen alla Islannin FIFA-ranking oli 34:s (vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomi on 67:s).

Islanti, Hollanti, 2015Islanti juhlii 1-0-voittomaalia Amsterdamissa syyskuuss 2015.imago/MIS/ All Over Press

Koripallossa Islanti pääsi ensimmäistä kertaa arvokisoihin vuoden 2015 EM-turnauksessa. Siellä kyyti oli kuitenkin kylmää ja joukkue lähti kotiin viiden alkulohkossa tulleen tappion myötä.

Suomalaisittain kiinnostaa tietysti myös, miten Islanti on pärjännyt jääkiekossa. Kiekkomaajoukkue on pelannut edelliset viisi vuotta kolmannella sarjatasolla, MM-kisojen II-divisioonassa. Lähimpänä nousua I-divisioonan B-tasolle Islanti oli vuonna 2014, kun se sijoittui nousijajoukkue Viron jälkeen toiseksi.

1950-luku yleisurheilun kulta-aikaa

Olympiatasolla Islannilla on neljä mitalia. Käsipallon vuoden 2008 olympiapronssin lisäksi muut mitalit ovat tulleet yleisurheilusta ja judosta.

Ensimmäisen olympiamitalin nappasi kolmiloikkaaja Vilhjalmur Einarsson vuoden 1956 Melbournen kesäkisoista. Tämän jälkeen judoka Bjarni Fridriksson katkaisi lähes 30 vuoden mitalittoman kauden sijoituttuaan 95 kilon sarjassa pronssille Los Angelesissa 1984.

Islannin menestynein naisurheilija, seiväshyppääjä Vala Flosadottir voitti puolestaan olympiapronssia Sydneysta 2000. Hän on seiväshypyn sisäratojen Euroopan mestari vuodelta 1996 ja MM-hallikisojen hopeamitalisti 1999.

Vala Flosadottir, 2000, sydneyLehtikuva

Vala Flosadottir iloitsee olympiamitalistaan Sydneyssa 2000.

Islanti on saavuttanut yleisurheilussa useamman Euroopan mestaruuden. Gunnar Huseby on kaksinkertainen kuulantyönnön EM-kultamitalisti vuosilta 1946 ja 1950. Torfi Bryngeirsson on puolestaan pituushypyn EM-voittaja kesältä 1950. Samoissa menestyksekkäissä kisoissa Örn Clausen pokkasi EM-hopeaa kymmenottelussa.

Sisäratojen EM-kisoissa islantilaisista mitalikantaan ovat päässeet seiväshyppääjä Flosadottirin lisäksi kuulantyöntäjä Hreinn Halldorsson (kultaa 1977) sekä moniottelija Jon Arnar Magnusson, jolla on seitsenottelusta kolme mitalia (MM-hopeaa 2001, MM-pronssia 1997 ja EM-pronssia 1996).

Rion olympialaisten yleisurheiluun Islanti on tällä hetkellä lähettämässä ainakin keskimatkan juoksija Anita Hinriksdottirin ja keihäänheittäjä Asdis Hjalmsdottirin.

Islantilaisista urheilusuuruuksista esiin nousevat myös voimamiehet, jotka ovat olleet tuttuja näkyjä myös Suomen areenoilla. Jon Pall Sigmarsson dominoi Maailman vahvin mies -kisoja 1980-luvun lopulla ja Magnus Ver Magnusson 1990-luvun alussa. Kumpikin voitti voimamieskisat peräti neljään otteeseen.

Magnus Ver Magnusson, Helsinki, 1998Lehtikuva

Magnus Ver Magnusson Helsingissä 1998.

Tuoreimmat aiheesta

Huuhkajat