Urheilun vuosi 2016: Superjäähyväisiä, suomikiekon hurmaa ja synkkiä paljastuksia

Isossa kuvassa Usain Bolt. Oikealla ylhäällä vasemmalta lukien Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Patrik Laine. Alarivissä vasemmalla Roman Eremenko ja oikealla Mira Potkonen.
Isossa kuvassa Usain Bolt. Oikealla ylhäällä vasemmalta lukien Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Patrik Laine. Alarivissä vasemmalla Roman Eremenko ja oikealla Mira Potkonen.Lehtikuva
Julkaistu 26.12.2016 07:55
Toimittajan kuva

Atte Ruuttila

atte.ruuttila@mtv.fi

@ARuuttila

Urheilun vuosi 2016 on juuri päättymässä ja MTV Sport nosti esiin vielä kerran upean urheiluvuoden mieleenpainuvimmat spektaakkelit.

Kesä 2016 oli todellinen urheilun superkesä, kun jalkapallossa Ranska isännöi Euroopan mestaruuskisoja ja Rion kesäolympialaisten lisäksi kilpailtiin yleisurheilun EM-kisat Amsterdamissa.

Näistä urheiluvuosi 2016 muistetaan:

Jääkiekon superkevät

Vuosi alkoi jääkiekon merkeissä oikealla ilotulituksella, kun Nuoret Leijonat voitti Kasperi Kapasen vanhanaikaisella maalilla Venäjän alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa. Maailmanmestaruus oli Suomelle toinen kolmen viime vuoden aikana. Joukkueen suoranaiseksi ilmiöksi nousi PuLa-Aho-ketju, jossa Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Patrik Laine hurmasivat kansan taidoillaan kaukalossa ja median edessä.

Kuukausia tästä Pikkuleijonat toi Suomelle jälleen MM-kultaa, kun alle 18-vuotiaat pesivät Ruotsin finaalissa tutunkuuloisin 6-1-lukemin. Puljujärvi oli myös Pikkuleijonien mukana nauttimassa maailmanmestaruudesta.

Leijonat pelasivat niin ikään loistavat maailmanmestaruuskisat Venäjällä, kun se ylsi aina finaaliin saakka, jossa se koki Kanadaa vastaan 0-2-tappion. Syksyllä pelattu World Cup oli Suomelle murheellinen, sillä Leijonat ei voittanut turnauksessa otteluakaan ja tehtyjen maalien sarakkeessa oli vain numero yksi.

Kaikkinensa vuosi 2016 oli upea suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Doping

Valitettavan hallitseva sana kuluneen vuoden urheilussa oli doping. Rumaa dopingsarjaa ovat tähdittäneet niin Venäjä, norjalainen hiihto kuin Huuhkajien tähtipelaaja Roman Eremenko.

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan marraskuussa 2015 aloittama paljastusketju jatkuu edelleen. Raporttien mukaan Venäjällä on käytetty viranomaisten johtamaa dopingpolitiikkaa jo vuosia ja että osallisina olisi ollut jopa tuhat urheilijaa. Paljastusten vuoksi lähes koko Venäjän yleisurheilujoukkue suljettiin ulos Rion olympialaisista. Viimeisimpiä paljastuksia on kaivanut esille kaksiosainen, niin sanottu McLarenin raportti.

Norjassa tapahtumaketjun kiellettyjen aineiden kohdalla aloitti Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkkeen väärinkäyttö, josta hiihtäjä sai kahden kuukauden kilpailukiellon. Laajemman mediamylläkän sai aikaan yksi maailman johtavista hiihtäjistä, Therese Johaug, joka kärähti klosteboli-nimisen anabolisen steroidin käytöstä.

Hiihtäjän itsensä mukaan hän oli käyttänyt Trofodermin-nimistä voidetta palaneisiin huuliinsa, ja että voiteen oli hänelle määrännyt hiihtojoukkueen lääkäri Frederik S. Bendiksen. Bendiksen otti tapauksesta täyden vastuun ja erosi tehtävästään. Johaugille määrättiin väliaikaiseen kilpailukieltoon, joka jatkuu näillä näkymin 19. helmikuuta asti tai siihen asti, kun hiihtäjä saa lopullisen tuomion.

Suomessa koettiin loppuvuodesta 2016 yksi kaikkien aikojen kovimmista dopingpommeista, kun miesten maajoukkueen tähtipelaaja Roman Eremenko jäi kiinni kokaiinin käytöstä. Eremenko antoi positiivisen dopingnäytteen 14. syyskuuta Saksassa. ”Roman” seura TsSKA Moskova kohtasi Bayer Leverkusenin Mestarien liigan ottelussa. Eremenko iski ottelussa yhden maalin.

Keskikentän primusmoottori sai lokakuussa Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta kahden vuoden pelikiellon. Eremenkon leiri on valittanut asiasta.

Huuhkajien vuosi 2016 oli muutoinkin surkea. Hans Backe aloitti päävalmentajana tammikuun alussa ja korvattiin Markku Kanervalla joulukuussa. Backen aikana Suomi ei voittanut yhtä ainutta ottelua.

Rio ja Amsterdam

Rio kestitsi kesäolympialaiset vuosimallia 2016 iloisin karnevaalitunnelmin. Tähän tunnelmaan eivät suomalaisurheilijat valitettavasti päässeet. Mitaleja tuli tasan yksi, nyrkkeilijä Mira Potkosen hienosti taistelema pronssi, ja pistesijojakin vain kolme. Ennen Rion kisoja Suomen huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski totesikin pitävän mitalitavoitteita ”vanhan maailman toimintana”.

Paralympialaisissa menestystä onneksi nähtiin, kun Leo-Pekka Tähti otti kultaa, Marjaana Heikkinen hopeaa ja Henry Manni pronssia. Tähti voitti Riossa uransa viidennen olympiakultamitalin.

Jamaikalainen yleisurheilun megatähti Usain Bolt jätti olympiaradat niin kuin oli ne aikoinaan myös valloittanut, ylivoimaisesti. Riossa Bolt otti nimiinsä kaksi henkilökohtaista kultamitalia ja yhden viestikullan.

Toinen olympialaiset jättävä superurheilija oli yhdysvaltalainen uimari Michael Phelps, joka vankisti asemiaan kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä olympiaurheilijana voittaen Riossa viisi kultaa ja yhden hopean.

Brittiläinen kestävyysjuoksia Mohammed ”Mo” Farah nousi suomalaisen Lasse Virenin rinnalle juoksijana, kuka on kyennyt voittamaan kultaa 10 000 ja 5 000 metrillä kaksissa peräkkäisissä olympiakisoissa.

Amsterdamissa kisattiin heinäkuussa yleisurheilun Euroopan-mestaruuskisat, joista suomalaisilla oli tuomisinaan yksi pronssi, kun Antti Ruuskanen tempaisi keihäänheitossa itsensä kolmanneksi.

Jalkapallon EM-kisat

Ranskassa pelattiin kesällä jalkapallon Euroopan-mestaruuskisat, joissa nähtiin tukku yllätyksiä ja yksi some-ilmiö. Islanti kaatoi neljännesvälierissä Englannin ja Wales eteni aina välieriin asti. Mestariksi kruunattiin lopulta Portugali ja Cristiano Ronaldo sai viimein maajoukkuemestaruuden. Real Madridia seuratasolla edustava supertähti palkittiin joulukuussa Kultaisen pallon saajaksi.

Lopulliseen kulttisuosioon EM-kisoissa nousi Pohjois-Irlannin maajoukkuehyökkääjä Will Grigg, joka kylpi niin Pohjois-Irlannin kuin muidenkin fanien suosiossa Wigan-kannattajan tekemän kannatuslaulun ansiosta. Itse turnauksessa Grigg ei esiintynyt yhdessäkään ottelussa.

Euroopan-mestaruuskisat nousivat otsikoihin ennakkoon heikoimpien maiden urotekojen lisäksi myös negatiivisista asioista. Marseillessa venäläiset huligaanit ottivat yhteen englantilaisten virkaveljien kanssa ennen maiden välistä lohkopeliä. Yhteenotossa loukkaantui 35 ihmistä.

Kahakoiden seurauksena Venäjää uhattiin kisoista poissulkemisella, mutta maa sai pelata loppuun B-lohkon, jossa sijoittui viimeiseksi.

Henri Kontinen

Suomalainen tennis sai uuden tähtensä, kun Henri Kontinen voitti Wimbledonin sekanelinpelin yhdessä Heather Watsonin kanssa ja hänestä tuli samalla ensimmäinen suomalainen Grand Slam-voittaja. Kontinen ei tyytynyt tähän, vaan oli myös ensimmäinen suomalainen, joka esiintyi ATP-finaaleissa ja teki vielä kertaalleen historiaa voittamalla sen yhdessä nelinpeliparinsa australialaisen John Peersin kanssa.

Vuosi huipentui Lontoossa pelattuun ATP:n finaaliturnaukseen, jossa Kontinen/Peers-pari voitti kaikki ottelunsa.

Nico Rosberg F1-mestari

Formula 1 -kausi 2016 oli jännittävää taistelua aivan viime metreille saakka. Kauden aikana nähtiin isojen persoonien välisiä yhteenottoja ja loistavia ajosuorituksia. Yksi menneen kauden väriläiskistä oli nuori hollantilaiskuski Max Verstappen, joka ihastutti ja vihastutti ajamisellaan ja itsevarmoilla kommenteillaan. Yksi nuorukaisen viime kauden kovimpia suorituksia oli Brasilian GP, jossa Verstappen ajoi itsensä huikean kilpailun päätteeksi kolmanneksi. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolf tituleerasi osakilpailua Verstappen Show’ksi.

Mestaruus ratkesi viimeisessä kisassa Abu Dhabista, mistä Nico Rosbergille riitti toinen sija uransa ensimmäisen kuljettajien maailmanmestaruuden voittamiseen. Saksalaisen ja toiseksi MM-sarjassa tulleen Lewis Hamiltonin ero oli lopulta viisi pistettä. 31-vuotias Rosberg lopetti uransa maailmanmestaruuden jälkeen, koska oli omien sanojensa mukaan uransa huipulla ja kaikki tavoitteet oli nyt täytetty.

Salibandyn MM-kulta

Suomen salibandymiehet ottivat historiansa kolmannen maailmanmestaruuden, kun Ruotsi kaatui Riiassa pelatussa finaalissa. Itse ottelu oli jännitystä tihkuva spektaakkeli, jonka aikana Suomi punnersi itsensä ensiksi 2-2-tasoihin ja kampesi vielä kertaalleen Ruotsin rinnalle, minkä seurauksena ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Selvyyttä voittajasta ei saatu jatkoajallakaan, joten ratkaisua haettiin rangaistuslaukauskilpailusta. Suomelta onnistui kaikki neljä ampujaa ja vastaavasti Ruotsilta epäonnistui kaksi. Näin Suomi pääsi nostamaan MM-pyttyä ensikerran sitten vuoden 2010 mestaruuden.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu