Islannissa Fagradalsfjallin tulivuorenpurkaus on jatkunut kohta kolmen kuukauden ajan.
Islantiin vastikään muuttanut Rebecka Kronqvist on yksi harvoista suomalaisista, joka on todistanut tulivuoren purkautumista lähietäisyydeltä.
Vastavalmistunut Kronqvist oli jo päättänyt viettävänsä rauhallisen kesän, akkuja ladaten. Kruunupyyläinen oli kuitenkin aina halunnut matkustaa Islantiin, ja mahdollisuuden avauduttua hän päätyi ystävänsä kanssa maahan kesäksi töihin.
Samalla hän sai mahdollisuuden kokea harvinaisen luonnonilmiön omin silmin.
– Lähdimme heti tulivuorelle karanteenin päädyttyä. Se oli todella upea näky, ja sitä on todella vaikeaa pukea sanoiksi.
– Magma sinkoutui todella korkealle aina uuden purkauksen sattuessa. Purkautuvan laavan koostumus ja käyttäytyminen poikkeaa kaikesta aiemmin näkemästäni, ja se on aina yhtä vaikuttavan näköistä.
Uusia purkauksia tapahtuu Kronqvistin mukaan joka seitsemäs minuutti.
"Näky oli kuin elokuvasta"
Kronqvist asuu ystävänsä kanssa eteläisessä Islannissa sijaitsevassa Eyrarbakkin kylässä, josta matkaa tulivuorelle on noin 45 minuutin automatkan verran.
Jatkuvien purkausten vuoksi tulivuorta ympäröivä maasto ehtii muuttua hyvin paljon lyhyen ajan sisällä. Tämän vuoksi Kronqvist suositteleekin, että ihmiset kävisivät tulivuoren luona useamman kerran.
Kronqvist on itse vieraillut tulivuoren luona jo kahdesti. Kokemusta hän kuvailee epätodelliseksi, lähes elokuvamaiseksi.
– En ikinä olisi uskonut pääseväni kokemaan tällaista itse.
Lue myös: Kopterikamera törmää tulikuumaan laavaan Islannissa
Vaikka Suomessa on päästy jo nauttimaan kesähelteistä, on Islannissa yhä varsin kylmä.
– Vieraillessamme tulivuorella, ulkolämpötila oli noin kahdeksan astetta. Pääsimme kuitenkin niin lähelle tulivuorta, että pystyimme tuntemaan tulivuoresta ja magmasta kantautuvan lämmön.
Purkautuvan laavan lämpötila liikkuu tyypillisesti tuhannen lämpöasteen rajan molemmilla puolin.
– Vieraillessamme tulivuorella toista kertaa oli jo yö. Pääsimme tuolloin vielä lähemmäs tulivuorta, ja pystyimme koskettamaan kovettunutta laavakerrosta ja nähdä kivikerroksen alla hehkuvan laavan.
– Pystyimme tuntemaan kivikerroksen alta kantautuvan lämmön jaloissamme.