Seikkailuturistit Pyotr Kirinkin ja Christina Kurochkina olivat päättäneet matkata Venäjän yhdelle aktiivisimmista tulivuorista.
Matka Shivelutshin tulivuorelle Venäjän itäosissa Kamtshatkan niemimaalle sijoittui tämän viikon tiistaille.
Jo ennestään jännittävä matka sai dramaattisen käänteen, kun turistit olivat tutkijaryhmän kanssa noin kahdeksan kilometrin päässä vuoresta: Shivelutsh alkoi syöstä tuhkaa ja kiviä valtavalla voimalla.
– Vulkanologit tiesivät, että tulivuoren aktiivisuus oli nousussa. He tiesivät, että se purkautuu jossain vaiheessa. Kukaan ei tiennyt milloin, mutta oli merkkejä, että se tapahtuu, Kirinkin kertoo matkan taustoista.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Lue lisää: Venäjän aktiivisin tulivuori purkautui – läheiset kylät peittyneet lähes 10 senttimetrin tuhkakerrokseen
1:16
"Sieltä tulee joko rankka kivisade tai laavavirtaus"
Tämän jälkeen ryhmä aloitti pakomatkan moottorikelkalla ja sen perässä olleella reellä.
Katso pakomatka pääkuvan videolta!
– Pelottavin asia oli ymmärtää, että sieltä tulee joko rankka kivisade tai pyroklastinen virtaus, joka pyyhkäisee kaiken tieltään, Kirinkin kuvailee.
Yksi tutkijoista oli selittänyt tässä vaiheessa turisteille, että pyroklastinen virtaus, joka koostuu kuumasta vulkaanisesta aineesta ja kaasuista, tappaisi heidät kaikki välittömästi. Virtaus voi edetä jopa 160 kilometriä tunnissa.
– Osa tutkijoista alkoi kertoa, että emme elä niin kauaa, että näkisimme pyroklastisen virtauksen, koska kuuma tuhka saapuisi ensin ja polttaisi meidät. Olisimme kuolleet nopeasti. Silloin aloin huolestua, Kurochkina kertoo.
Lopulta kaikki selvisivät kuitenkin ehjin nahoin. Ryhmä käytti muun muassa rekeä kivisateen suojana.
Tulivuorenpurkaus ei muuallakaan aiheuttanut henkilövahinkoja. Läheiset kylät silti peittyivät jopa 8,5 senttimetrin paksuiseen tuhkakerrokseen.
Tuhkapilvi levisi peräti 108 000 neliökilometrin alueelle.
Oikaisu 16.4.2023 klo 14.12: Korjattu pyroklastisen virtauksen määritelmää. Kyseessä ei ole laavavirtaus, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
2:11