Iso osa suomalaisten käyttämistä digipalveluista tuotetaan ulkomailla – "Emme tiedä, kuinka puhtaalla energialla niitä tuotetaan"

2:11img
Valtaosa tietotekniikka-alan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista syntyy Suomen rajojen ulkopuolella.
Julkaistu 05.01.2022 22:40
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Sekä yritysten että kuluttajien on vaikea saada tietoa tietotekniikan ympäristöystävällisyydestä. Tietotekniikan käyttö kuitenkin kasvaa koko ajan ja samalla kasvavat alan aiheuttamat ilmastopäästöt.

Merkittävä osa suomalaisten kuluttajien ja yritysten käyttämistä digipalveluista tuotetaan ulkomailla sijaitsevissa palvelukeskuksissa, jolloin ilmasto- ja ympäristövaikutukset kohdistuvat muualle kuin Suomeen.

Harva miettii selatessaan suoratoistopalveluja, että niidenkin tuottaminen aiheuttaa ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Valtaosa digipalveluista tuotetaan ulkomailla sijaitsevissa palvelukeskuksissa, jolloin energiankulutus ja muut ympäristövaikutukset kohdistuvat muualle kuin Suomeen. 

– Hyvin usein nämä kyseiset palvelut tuotetaan ulkomailta. Niiden alkuperää, että kuinka puhtaalla energialla niitä tuotetaan, me ei välttämättä tiedetä, pohtii Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn johtava tutkija Timo Seppälä.

60 prosenttia päästöistä ulkoistettu

Videoiden osuus koko dataliikenteestä on noin 80 prosenttia ja kasvaa edelleen. Kuluttajien lisääntyvä ruutuaika ja ja siirtyminen entistä korkealaatuisempaan kuvanlaatuun kasvattaa alan sähkönkulutusta. 

Noin 60 prosenttia alan päästöistä syntyykin maamme rajojen ulkopuolella, pääasiassa Yhdysvalloissa ja Aasiassa. 

Asiantuntijan mukaan tavallista kuluttajaa ei silti pitäisi syyllistää mobiililaitteiden, tietokoneiden ja digitaalisten palvelujen aiheuttamista päästöistä.

– Kyllä minä enemmänkin siirtäisin sen vastuun tavaroiden ja palvelujen tuottajille, että heidän tehtävä on vaatia puhtaampia komponentteja ja raaka-aineita omissa tuotteissaan ja sitä kautta tilanne paranee.

– Hyvin vaikea kuluttajan on mennä vaikka Samsungille ja Applelle sanomaan, että nyt näitä asioita pitäisi tällä tavalla muuttaa. Kyllä se muutos lähtee näissä toimitusketjuissa ja yrityksissä nimenomaan sieltä yrityksistä, toteaa Seppälä.

Tietokone

Tietotekniikka-alan osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on arvioiden mukaan 3-5 prosenttia.

Ulkomaiset toimitusketjut puuttuvat päästöraporteista

Etlan selvityksen mukaan suomalaisyritysten omassa päästöraportoinnissa unohdetaan usein tietotekniikka-alan hankintojen ulkomaiset toimitusketjut. 

– Kasvihuonekaasupäästöraportointia pitäisi yrityksissä selkeyttää ja puhua muistakin kasvihuonepäästöistä kuin yrityksen omista. Ja huolehtia siitä, että toimitusketjun ja hankintojen osuus tulisi tässä raportoinnissa huomioitua.

– Yritykset eivät välttämättä huomioi omissa päästölaskelmissaan hankinnoistaan syntyviä päästörasituksia, huomauttaa Seppälä.

Tietotekniikka-alan osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on arvioiden mukaan 3-5 prosenttia ja sähkönkulutuksesta 4-10 prosenttia.Tietotekniikka-ala ja tietotekniikan käyttö muilla aloilla kasvaa jopa 30 prosentin vuosivauhtia. Samalla kasvavat myös alan kasvihuonekaasupäästöt. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa