Suomalaisen viestintä- ja tietotekniikka-alan päästöistä jopa valtaosa syntyy ulkomailla, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusraportista.
– Vaikka Suomen ict-alan sähkönkulutus on noin 1–2 prosenttia kokonaiskulutuksesta, luku ei kuvaa oikeassa suhteessa digipalveluiden käytön aiheuttamaa ilmasto- ja ympäristövaikutusta, arvioi Etlan johtava tutkija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Seppälä tiedotteessa.
Hänen mukaansa merkittävä osa suomalaisten organisaatioiden ja kuluttajien päivittäin käyttämistä digipalveluista tuotetaan ulkomailla sijaitsevissa palvelinkeskuksissa. Tällöin energian kulutus ja vastaavat ilmasto- ja ympäristövaikutukset kohdistuvat muualle kuin Suomeen.
Tietotekniikka-ala samoin kuin tietotekniikan käyttö muilla aloilla kasvaa jopa 30 prosentin vuosivauhtia. Samaan aikaan alan vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat jo kasvaneet suuremmiksi kuin esimerkiksi lentoliikenteellä.
Seppälä varoittaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana tietotekniikka-alan osuuden maailman vuosittaisesta sähkönkulutuksesta arvioidaan harppaavan jopa 14 prosenttiin.
Ict-alan merkitys päästövähennyksissä huomattava
Suomen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä vaatii päästövähennyksiä kaikilta aloilta. Ict-alan merkitys päästövähennysten saavuttamiseksi arvioidaan huomattavaksi.
Yritysten ja kuluttajien on kuitenkin vaikea saada tietoa ict-alan ympäristöystävällisyydestä. Etlan mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii sen vuoksi läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta.
– Ilman kattavaa ja läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta ei voida luotettavasti arvioida tai säädellä Ict-alan kehitystä ja sen vaikutusta ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseen, huomauttaa tekniikan tohtori Kari Hiekkanen Aalto-yliopistosta.
Tilanteen parantamiseksi tutkijat suosittelevat, että ict-alan sähkönkäytölle on Suomessa luotava raportointivelvoitteet, jotta alan kehityksestä saataisiin luotettavasti ja läpinäkyvästi tietoa.