Lizzie Armanto oli ylpeä, kun hän katseli muiden suorituksia Tokion olympialaisten rullalautailun park-kisassa. Armanto oli kisan neljästoista, muttei ollut suorituksensa jälkeen lainkaan harmissaan.
Armanto halusi tietysti tehdä parhaansa, ja sanoikin olevansa ylpeä suorituksestaan, viimeinen yritys onnistui. Olympialaisten ajatus tuntui skeittaajasta oudolta, mutta hän on nauttinut suuresti koko kokemuksesta.
– Tulin kilpailuun avoimin mielin. En ole koskaan ollut olympialaisissa enkä varsinaisesti seurannut niitä. Se on ollut aina tällainen iso juttu kaikille, mutta monikaan ei tiedä millaista täällä on. Olen ylpeä, että olen saanut kokea tämän, etenkin täällä Japanissa.
– Olen todella fiiliksissä siitä, että olen edustanut Suomea. Olen ironisesti saanut paljon enemmän vapautta, kun olen ollut Suomen joukkueessa. On ollut mahtava jutella eri lajien urheilijoiden kanssa. Osa lajeista on sellaisia, että en tiedä miten joku sellaiseen on ajautunut, enkä edes tiennyt joidenkin olevan laji. Olen oppinut paljon.
Skeittauksesta Armanto tietää kaiken ja tuntee kutakuinkin kaikki. Hän on lajissa pioneeri, ensimmäisenä naisena monessa lajin sisällä isossa asiassa. 20 naisen alkukilpailu oli hänelle osittain kuin perhekokous, niin paljon tuttuja oli kisaamassa.
– Osan kanssa olen skeitannut kymmenen vuotta ja olen nähnyt heidän kehittyvän. Heidän tasonsa on todella korkealla, mikä on siistiä. Jotkut tapasin, kun he olivat polvenkorkuisia. On siistiä nähdä, miten heille on kehittynyt oma tyyli ja että olen heidän ystävänsä. Osa heistä pitää minua esikuvanaan, mutta minä ajattelen meidän olevan vain ystäviä, jotka innostavat toisiaan, Armanto kertoi.
LUE MYÖS: Lizzie Armanto joutui vaikeisiin keskusteluihin, kun päätti edustaa Suomea Tokiossa – opetteli alkuvuodesta uudelleen kävelemään: ”Siinä kävi pahin mahdollinen”
17-vuotias yhdysvaltalainen Brighton Zeuner kuvaili, että Armanto on hänelle kuin isosisko.
– Seurasin Lizzietä nuorena ja olen tuntenut hänet pitkään, hän jopa asui meillä, kun olin nuori. Hän on ehdottomasti auttanut minua täällä. Olemme jutelleet ja hänen luokseen voin mennä rauhoittumaan, hän on mahtava, loppukilpailusta myös karsiutunut Zeuner sanoi.
Uuttakin perhettä on löytynyt, Suomesta. Armanto edusti isänsä Eeron kotimaata olympialaisissa.
– Isäni puoli suvusta on Suomessa. Suku on iso, mutta tunnen vain lähisukulaisia ja heidän lapsiaan eli serkkujani. Olen saanut nyt muilta Armantoilta viestejä. Olen saanut sukupuuhun nimille kasvoja, mikä on siistiä.
Jotkut säännöt tehty rikottaviksi
Iso syy Suomen edustamisen takana oli se, että Armanto pystyi samalla antamaan yhdelle yhdysvaltalaiselle lisäpaikan kisoissa. Zeuner ja Jordyn Barratt jäivät alkukilpailuun, mutta Bryce Wettstein on taistelemassa mitaleista.
– Olen niin iloinen, että Jordyn pääsi tänne. Tapasin hänet, kun hän oli ehkä 11-vuotias, kauan sitten Havaijilla. Hän oli silloin vain paikallinen pohjoisrannikon tyttö. Se tekee minut onnelliseksi, että hän oli täällä ja sain skeitata hänen kanssaan, Armanto puhui 22-vuotiaasta ystävästään.
Naisten parkin alkukilpailun kärkisijat menivät nuorimmille osallistujille. 12-vuotias japanilainen Kokona Hiraki tai 13-vuotias britti Sky Brown hakevat finaalissa voittoa, ja kumman tahansa onnistuessa siinä, hänestä tulee olympiahistorian nuorin kultamitalisti. Jos näin käy, se maistuu Armantolle.
– Fuck yeah! Se olisi siistiä. Se olisi iso silmienavaaja muille lajeille, joissa on rajoituksia. Skeittauksessa ei ole ikärajaa, mikä on siistiä ja tekee lajin helposti lähestyttäväksi. Voit olla 5- tai 50-vuotias kun aloitat ja molemmat voivat pitää hauskaa. Muissa lajeissa on paljon sääntöjä ja osaa niistä pitää rikkoa.
Armanton mittava skeittausura on edistänyt jo itsessään lajin sisäistä tasa-arvoa. Hän pääsi ensimmäisenä naisena suureen tiimiin, ja voitti, kun naiset pääsivät ensimmäisen kerran X-Games-tapahtumaan vuonna 2013. Olympialaiset ovat Armanton mukaan edistäneet etenkin monen naisen asemaa.
Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, siitä kertoo konkreettisesti se, että naisille on varattu harjoitusaikaa parkissa huomenna miesten kisan jälkeen. Mitalit ratkotaan tänään.
– Siinä on menty eteenpäin, mutta ei tämä vielä ole tasa-arvoista. Esimerkiksi täällä meillä on yhdet harjoitukset vähemmän kuin miehillä. Se on hassua, että naisten kisan jälkeen miehillä on harjoitukset ja tasa-arvon takia naisille annettiin harjoitukset miesten kisan jälkeen, mutta meidän kisamme ovat jo ohi.