Israel jatkoi iskujaan Rafahissa

Israelissa kaksi ministeriä on uhannut erota, jos hallinto hyväksyy tuoreen, Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tekemän aselepoehdotuksen.

Israel iski yli 30 kohteeseen Gazan kaistalla sunnuntaina, kertoi maan asevoimat. Iskuja tehtiin sekä maitse että ilmasta.

Tuhoisia iskuja on tehty myös Gazan eteläosassa sijaitsevassa Rafahissa, jonne on paennut suuri määrä palestiinalaisia muualta Gazasta. AFP:lle puhuneiden silminnäkijöiden mukaan Israelin helikopterit tulittivat sunnuntaina ihmisiä Rafahissa, minkä lisäksi kaupunkiin tehtiin myös drooni-iskuja.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi sunnuntaina, että kaikki sen tarjoamat 36 turvapaikkaa ovat tyhjentyneet, kun ihmiset ovat paenneet myös Rafahista. UNRWA:n mukaan Rafahista aiemmin turvaa hakeneista 1,4 miljoonasta ihmisestä ainakin miljoona on nyt paennut muualle.

– Humanitaarinen alue kutistuu entisestään, sanoi UNRWA.

Järjestön mukaan noin 1,7 miljoonaa palestiinalaista hakee nyt turvaa Khan Yunisin kaupungista ja Gazan keskialueilta.

Palestiinan Punainen Puolikuu puolestaan sanoi, että Rafahiin on nyt hyvin vaikea päästä Israelin iskujen takia. Järjestön mukaan kaksi sen työntekijää kuoli perjantaina Israelin tulituksessa.

Egyptiläismedian mukaan Rafahin ylityspaikan avaamisesta oli määrä keskustella sunnuntaina Kairossa Israelin, Yhdysvaltojen ja Egyptin välillä. Egyptin ja Gazan välinen Rafahin ylityspaikka on ollut suljettuna siitä lähtien, kun Israel otti hallintaansa sen Gazan puoleisen alueen toukokuun alussa.

Ehdotus aseleposopimuksesta hiertää ministereitä

Israelissa kaksi ministeriä on uhannut erota, jos hallinto hyväksyy tuoreen, Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tekemän aselepoehdotuksen. Äärioikeistolaiset kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir ja valtiovarainministeri Bezalel Smotrich uhkasivat myös hajottaa maan hallituksen, jos sopimus solmitaan.

Bidenin suunnitelmaan sisältyy aselepo ja israelilaisjoukkojen vetäytyminen Gazan asutuilta alueilta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi lauantaina, että Israelin tavoitteena on edelleen äärijärjestö Hamasin tuhoaminen ja kaikkien panttivankien vapauttaminen.

Hamas puolestaan antoi aiemmin ymmärtää suhtautuvansa positiivisesti Bidenin puheisiin muun muassa pysyvästä tulitauosta.

Lue myös:

    Uusimmat