Irlanti on tunnustanut Palestiinan ja tukenut oikeusprosessia, jossa Israelia syytetään kansanmurhasta.
Israelin ulkoministeriö ilmoittaa sulkevansa suurlähetystönsä Irlannissa.
– Päätös sulkea Israelin lähetystö Dublinissa tehtiin Irlannin hallituksen äärimmäisen Israel-vastaisen politiikan valossa, Israelin ulkoministeriö sanoo lausunnossa.
Israel syyttää Irlannin hallitusta juutalaisvastaisuudesta.
Lue myös: Järjestö: Israel teki Syyriaan kymmeniä iskuja lauantai-iltana
– Irlannin Israeliin kohdistamat toimet ja antisemitistinen retoriikka juontavat juurensa juutalaisen valtion legitimiteetin nakertamiseen ja sen demonisointiin, sanoo Israelin ulkoministeri Gideon Saar lausunnossa.
Maiden välit ovat kiristyneet Gazan sodan aikana. Irlanti on tunnustanut Palestiinan valtiona ja tukenut kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n oikeusprosessia, jossa Israelia syytetään kansanmurhasta Gazassa.
Länsimaiden joukossa Irlanti on ollut Israelin toimien kärkevimpiä kriitikoita sen jälkeen, kun Israel aloitti vastahyökkäyksensä Gazassa äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta 2023 tekemän yllätyshyökkäyksen jälkeen.
Irlannin pääministeri torjuu syytökset
Saarin mukaan Irlanti on "ylittänyt jokaisen punaisen linjan" suhteissaan Israeliin. Ulkoministeri kertoi Israelin sen sijaan panostavan suhteiden rakentamiseen muissa maissa. Tänään Israel julkisti avaavansa suurlähetystön Moldovassa.
Irlannin hallitus luonnehtii Israelin päätöstä hyvin ikäväksi.
Lue myös: Suurvaltojen tuella tylysti syrjään juutalaisvaltion tieltä jyrättyjen palestiinalaisten katkera vuosisata
– Torjun täysin väitteen, että Irlanti olisi Israel-vastainen. Irlanti on rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolella, kirjoittaa Irlannin pääministeri Simon Harris viestipalvelu X:ssä.
Harrisin mukaan Irlanti tukee kahden valtion ratkaisua ja haluaa, että sekä Israel että Palestiina voivat elää rauhassa ja turvassa.
Irlanti tunnusti Palestiinan valtion itsenäisyyden toukokuussa ja sopi diplomaattisten suhteiden solmimisesta siihen. Samaan aikaan vastaavan päätöksen tekivät myös Norja ja Espanja, ja kuukautta myöhemmin Slovenia ja Armenia liittyivät joukkoon.