Kansainvälinen tuomioistuin: Israelin miehitys palestiinalaisalueilla on laiton

Palestiinalaiset ottivat innostuneesti vastaan päätöksen - Israelin pääministeri teilasi sen.

Israelin vuosikymmeniä jatkunut palestiinalaisalueiden miehitys on laiton ja sen täytyy päättyä niin pian kuin mahdollista, sanoi YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) perjantaina.

Kyse on neuvoa-antavasta lausunnosta, joka ei ole sitova. YK hyväksyi joulukuussa 2022 päätöslauselman, jossa pyydettiin tuomioistuinta antamaan lausunto Israelin miehityksen oikeudellisista seurauksista palestiinalaisalueilla vuodesta 1967 alkaen.

ICJ:n mukaan Israel on velvollinen lopettamaan heti kaikkien uusien siirtokuntien toiminnan ja evakuoimaan kaikki siirtokuntien asukkaat miehitetyiltä mailta.

Israelin politiikka ja käytännöt, muun muassa uusien siirtokuntien rakentaminen ja muurin ylläpito alueiden välillä, merkitsevät käytännössä suurien osien liittämistä miehitetystä alueesta Israeliin, ICJ sanoi.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin toimisto otti innostuneesti vastaan ICJ:n päätöksen. Lausunnossaan toimisto luonnehti päätöstä historialliseksi ja vaati, että Israel pakotetaan panemaan sen täytäntöön. Presidentin toimiston lausunnosta kertoi palestiinalaisten virallinen uutistoimisto Wafa.

Netanjahu: Juutalaiset eivät ole miehittäjiä omassa maassaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi ICJ:n tehneen "valheellisen päätöksen".

Netanjahun mukaan juutalaiset eivät ole miehittäjiä omassa maassaan.

– Ei ikuisessa pääkaupungissamme Jerusalemissa eikä esi-isiltä perityissä Juudeassa ja Samariassa, Netanjahu sanoi.

Juudea ja Samaria ovat Länsirantaa, joka on Israelin miehittämä palestiinalaisalue. Alueella sijaitsee lukuisia Israelin siirtokuntia, jotka ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Siirtokunnissa asuu noin puoli miljoonaa israelilaista.

Lue myös:

    Uusimmat