Israelilaisten äitien WhatsApp-ryhmä muuntautui selviytymisvinkkien jakamiseen Hamasin hyökkäyksen jälkeen, kirjoittaa BBC

7:02imgKATSO MYÖS VIDEO: Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt – Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista.
Julkaistu 15.10.2023 06:30
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Suomessakin moni äiti tukeutuu arjen haasteiden ja väsymyksen keskellä vertaistukeen, jota tänä päivänä on kätevä antaa yhteisten WhatsAppin ”äitirinkien” kautta. Israelissa Hamasin hyökkäys muutti erään tällaisen keskusteluryhmän terroristihyökkäyksen uhrien tukiryhmäksi ja selviytymisvinkkien jakokanavaksi, kertoo BBC.

WhatsAppin äitiringit ja esimerkiksi Poikien äidit - ja Tyttöjen äidit -Facebook-ryhmät tarjoavat vertaistukea arjen haasteisiin. Kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin, eräästä paikallisesta äitien WhatsApp-ringistä  tuli lähes eloonjäämisen ehto naisille. 

BBC:n laaja artikkeli paljastaa hyökkäyksen kauhut äitien silmin. Pääset lukemaan alkuperäisen jutun tästä.

Artikkeli käsittelee väkivaltaisia tapahtumia ja voi aiheuttaa ahdistusta herkimmille lukijoille. Keskusteluapua tarjoaa Valtakunnallinen Kriisipuhelin suomeksi numerossa 09 2525 0111 ja arabiaksi/englanniksi numerossa 09 2525 0113.

Lauantaina 7.lokakuuta 2023 äärijärjestö Hamas hyökkäsi eteläisraelilaiseen Be’eri kibbutsiin. Kibbutsit ovat israelilaisia yhteisöjä tai kollektiiveja, joiden asukkaat noudattavat tiettyä yhteiskuntasopimusta.

BBC kertoo, että heti hyökkäyksen alussa 200:n äidin WhatsApp-ryhmään alkoi sadella hätääntyneitä viestejä. Viestittely tulisi jatkumaan läpi 20 tuntia kestävän hyökkäyksen ja sen aikana myös osa ryhmän jäsenistä tulisi menettämään henkensä.

Aluksi äidit kertoivat toisilleen viestein ammuskeluista, joita olivat nähneet tai kuulleet.

Kodeissaan olevat äidit piiloutuivat perheineen teräsbetonista valmistettuihin turvahuoneisiin eli mamadseihin. Mamadsit on suunniteltu kestämään rakettihyökkäyksiä, niissä on  tersäovet ja -ikkunat

Tällä kertaa raketit eivät olleet ainoa hyökkäyksen uhreja koskeva uhka. Useat WhatsApp-viestit kertoivat, että kaduilla parveili aseistautuneita miehiä.

Lue lisää: MTV seuraa sotaa Israelissa – lue tuoreimmat uutiset tästä

Valokuvia avuksi

BBC kuvailee artikkelissaan, kuinka joillain äideillä oli vaikeuksia lukita turvahuoneidensa ovia. Kaikki eivät olleet varmoja siitä, oliko huone todella lukittu onnistuneesti. Seuraavat keskusteluun kilahtavat viestit olivat kuvia, joilla yritettiin auttaa pulassa olevia lukitsemaan turvahuoneensa ovi oikein.

BBC:n tavoittama ja haastattelema WhatsApp-ryhmän äiti Michal Pinyan, 44, kertoo, kuinka he ja muut viestien kirjoittajat vain yrittivät pysyä turvahuoneissaan mahdollisimman hiljaa. Samalla he kuulivat ulkoa huutoja, joita seurasi laukauksia.

Pelokkaan huutamisen sijaan naiset keskittyivät kirjoittamaan kiihkeästi viestejä toisilleen.

Jotkut kertoivat viesteissään, että hyökkääjät koputtelivat turvahuoneen oveen. Toinen vastasi viestiin, ettei se ollut koputusta vaan ampumista.

Eri puolilla kibbutsia asuvat äidit jakoivat ryhmään viestejä, joissa he kertoivat kuulleensa ampumista tietyssä naapurustossa tai tietyn rakennuksen ulkopuolella.

Ymmärsimme nopeasti, ettei kyseessä ollut vain yksittäinen terroristi vaan massiivinen hyökkäys. Eri naapurustoista tuli viestiä, jossa kirjoitettiin ”he ovat täällä”. Hyökkääjät olivat siis jokaisessa naapurustossa samaan aikaan, Michal kertoo BBC:lle.

Kun hyökkäyksen laajuus oli selvinnyt äideille, alkoi kollektiivinen ihmettely siitä, missä armeija viipyy ja miksei kibbutsin asukkaita tultu pelastamaan.

Niiltä joiden koteihin hyökkääjät olivat pyrkimässä tai jo päässeet sisälle, tuli ryhmään suoria avunpyyntöjä. Moni kirjoitti olevansa peloissaan.

Lue lisää: 25 vuotta Israelissa asunut Veikko pääsi evakuointilennolla Suomeen: "Tel Avivin kentällä kuului räjähdyksiä ja maa tärisi"

"Isää on ammuttu"

Michal viestitteli toisen keskustelun kautta myös vanhemmilleen, kertoo BBC.

Michalin äiti viestitti kuulevansa hyökkääjien puhetta talonsa ulkopuolella. Vain 15 minuuttia myöhemmin Michal sai äidiltään uuden viestin. Hänen isänsä oli loukkaantunut.

Michal oli yrittänyt pysytellä turvahuoneessa hiljaa, mutta soitti viestin jälkeen välittömästi äidilleen. Hän kuuli äitinsä sanovan: isää on ammuttu, hän ei ole kunnossa. Sitten äiti lopetti puhelun, Michal kertoo BBC:lle.

Myöhemmin selvisi, että hyökkääjät olivat päässeet aseidensa avulla Michalin vanhempien turvahuoneeseen.

Hyökkäjät olivat ampuneet ensin isän, ja heittäneet sitten huoneeseen kranaatteja. Michalin vanhemmat kuolivat.

Lue lisää: Kumpi on uhri, kumpi syyllinen? Lue kooste, mistä Israelin ja Hamasin konfliktissa on kyse

Savua joka puolella

Hamas-sotilaat käyttivät hyökkäyksessään aseiden ja kranaattien lisäksi aseenaan myös tulta. He sytyttivät ihmisen koteja palamaan, kertoo BBC.

WhatsApp-ryhmään sateli viestejä savun hajusta ja tulipaloista turvahuoneiden ympärillä.

Äidit kirjoittivat toisilleen avunpyyntöjä peläten, että heidät joko ammutaan tai poltetaan hengiltä. Kun mitään muuta ei ollut tehtävissä, he jakoivat toisilleen pieniä selviytymisvinkkejä.

Aivan kuin he ennen olivat jakaneet toisilleen tukea ja pieniä vinkkejä lapsiarjen haasteiden keskellä.

Yksi ryhmässä kysyy, mitä tehdä savun keskellä, toinen kehottaa laittamaan märän kankaan kasvojen eteen. Kolmas vinkkaa, että kankaan voi kastella myös virtsalla, jos vettä ei ole.

Äidit kehottavat toisiaan pysymään turvahuoneissaan tulipaloista ja savusta huolimatta.

Lue lisää: Israel lupaa turvata kaksi evakuointireittiä Gazassa – perään uhkaus: Älkää viivytelkö

Myös lohdutuksen sanoja jaettiin.

BBC kertoo viestistä, jossa kirjoitetaan: Armeija saapuu varmasti pian, jos he vain ovat päässeet paikalle. Ole kärsivällinen, hengitä.

Ryhmässä jaettiin myös vinkkejä siitä, kuinka pitää lapset rauhallisina. Michal kertoo antaneensa lapsilleen pieniä suukkoja, mutta hyvin hiljaa.

Noin sata jäsentä vaikeni hyökkäyksen jälkeen

Illan tullen äitiryhmän viesteissä näkyy ripaus toivoakin, kirjoittaa BBC

Ryhmässä alkoi levitä nopeasti tietoa, että armeijan sotilaita oli saapunut auttamaan asukkaita.

Äidit kehottivat toisiaan kertomaan sijaintinsa, jotta jo pelastuneet WhatsApp-ryhmän jäsenet pystyivät ohjaamaan sotilaita auttamaan seuraavia.

Naiset pelkäsivät, että terroristit yrittäisivät päästä turvahuoneisiin esittämällä armeijan sotilaita, joten he keksivät antaa sotilaille koodisanan seuraavien perheiden evakuointia varten.

BBC:n tavoittamat äidit arvioivat, että noin puolet ryhmään kuuluneista äideistä oltiin joko siepattu tai murhattu 20 tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana.

Henkiin jääneet jatkavat toistensa tukemista WhatsAppin kautta edelleen: menetettyjä jäseniään muistellen.

Artikkeli on tiivistetty käännösversio BBC:n reportaasista, jonka voit lukea kokonaisuudessaan tästä.

Lue lisää: MTV haastatteli israelilaisen äidin, jonka pojan Hamas kidnappasi: "Mitä he tekevät heillä?"

Lue lisää: Netanjahu: Gazan pommitus on "vasta alkua"

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota