Rafahiin Etelä-Gazassa tehtävän hyökkäyksen ajankohta on päätetty, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.
Hän ei kertonut, milloin hyökkäys tehdään, mutta sanoi, että hyökkäys on välttämätön äärijärjestö Hamasin viimeisen "terroristipataljoonien tyyssijan" hävittämiseksi.
– Se tehdään. Päivämäärä on päätetty, Benjamin Netanjahu sanoi pääministerin kanslian julkaisemassa videoviestissä.
Yhdysvallat vastustaa
Yhdysvallat ilmoitti pian Netanjahun viestin jälkeen, että se vastustaa edelleen hyökkäystä.
Yhdysvallat on edelleen sitä mieltä, että tavoite voidaan saavuttaa paremmilla tavoilla kuin maahyökkäyksellä, kertoi maan ulkoministeriö.
– Kyse ei ole siitä, että Israel esittäisi meille suunnitelman. Olemme tehneet heille selväksi, että on olemassa parempi tapa saavuttaa oikeutettu päämäärä, joka on Hamasin pataljoonien hajottaminen ja lyöminen, ulkoministeriön edustaja Matthew Miller sanoi.
Samalla Miller kiitteli Israelia niistä toimista, jotka se oli jo pannut täytäntöön, mutta muistutti, että Israelin odotetaan tekevän vielä paljon lisää.
– Monia palestiinalaisia uhkaa nälänhätä, ja jokaisella miehellä, naisella ja lapsella on pulaa ruuasta. Odotamme, että Israel panee velvoitteensa täytäntöön. Lopulta tulokset ratkaisevat, ja me tulemme arvioimaan niitä tuloksia, Miller sanoi.
Rafahiin on paennut arviolta toista miljoonaa siviiliä noin puoli vuotta kestäneen sodan aikana.
Jopa 900 palestiinalaisvankia vapaaksi
Netanjahu kommentoi myös Kairossa käytäviä aseleponeuvotteluita.
– Työskentelemme koko ajan saavuttaaksemme tavoitteemme: ennen kaikkea kaikkien panttivankien vapauttamisen sekä täydellisen voiton saavuttamisen Hamasista, Netanjahu jatkoi.
Valkoinen talo ilmoitti tänään maanantaina, että Hamasille on Kairossa jätetty luonnos sopimuksesta aselevosta sekä panttivankien vapauttamisesta.
Hamasin nimettömänä esiintynyt edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ehdotus koskee kuuden viikon aselepoa. Vastineeksi panttivankeina olevien naisten ja lasten vapauttamisesta Israel vapauttaisi jopa 900 palestiinalaisvankia.
Sopimuksen ensimmäisessä vaiheessa myös kodeistaan paenneet Gazan pohjoisosan asukkaat saisivat palata ja alueen pohjoisosaan toimitettaisiin 400–500 rekkakuormallista apua päivittäin.