Kansainvälinen avaruusasema ISS loiskahtaa Tyyneen valtamereen vuonna 2031 – syvyyksissä lepää jo ennestään paljon hylättyä avaruusromua

Kansainvälinen avaruusasema ISS lopettaa toimintansa vajaan 10 vuoden päästä ja pudotetaan maahan. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo, että avaruusasema rysäytetään Tyyneen valtamereen alkuvuodesta 2031.

Nasan mukaan avaruusaseman ”loppusijoituskohde” sijaitsee Point Nemo -nimisessä paikassa keskellä Tyyntämerta. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosovuillaan.

Kyseinen "Nemon piste” sijaitsee niin kaukana kuivasta maasta kuin mahdollista. Se tunnetaan avaruusromun hautausmaata, koska sinne on vuosien saatossa ohjattu aiemminkin jo suuri määrä avaruusromua. Siellä on levännyt vuodesta 2001 muun muassa venäläinen avaruusasema Mir.

ISS on kiitänyt kiertoradallaan vuodesta 1998

Viiden avaruusjärjestön yhteishanke ISS on ollut kiertoradalla vuodesta 1998. Se on ollut koko ajan miehitettynä vuodesta 2000, ja sen laboratoriossa on tehty yli 3 000 tutkimusta.

Se on toistaiseksi hyväksytty toimimaan vain vuoteen 2024 asti. 

Nasa julkaisi tällä viikolla raportin aiheesta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto oli ilmoittanut sitoutuneensa jatkamaan avaruusaseman toimintaa vuoteen 2030 asti.

Pidennys vaatii myös kansainvälisten kumppaneiden, kuten Venäjän, tukea. Venäjän avaruusohjelman johtaja Dmitri Rogozin ilmoitti joulukuussa Venäjän uutistoimisto Interfaxin haastattelussa olevansa valmis työskentelemään Nasan kanssa myös vuoden 2024 jälkeen.

Nasan mukaan avaruustoimintaa lähellä maata johtaa tulevaisuudessa kaupallinen sektori.

Lue myös:

    Uusimmat