Turkissa poliisi otti lauantaina kiinni Pride-kulkueessa marssineita ihmisiä. Marssijoiden mukaan poliisi otti kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita ihmisiä.
Sateenkaarilippuja kantaneet ja iskulauseita huutaneet marssijat pääsivät kadulla olleen poliisisulun ohi, mutta sen jälkeen poliisi hajotti kulkueen voimakeinoin.
– Me emme satuta ketään, huusi yksi marssijoista poliiseille pitäen kumppaniaan kädestä.
Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.
Mellakkavarusteisiin pukeutuneet poliisit muun muassa laukaisi kyynelkaasua mielenosoittajia kohti, kertoo AFP:n lisäksi esimerkiksi uutistoimisto Reuters. Mediatietojen mukaan noin 20 kulkueeseen osallistunutta ihmistä otettiin kiinni. Heidän joukossaan oli AFP:n kuvajournalisti Bulent Kilic.
Kilicin mukaan poliisi painoi hänet polvellaan maahan ottaessaan hänet kiinni, minkä lisäksi hänen kameransa vaurioitui kiinniottotilanteessa. AFP:n mukaan Kilic oli kiinni otettuna muutamia tunteja.
Vuonna 2014 Istanbulin Pride-kulkueeseen osallistui yli 100 000 ihmistä. Sen jälkeen Turkin viranomaiset ovat kieltäneet marssit vedoten turvallisuussyihin. Tänä vuonna kulkueen kieltämistä perusteltiin koronarajoituksilla, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajavat ryhmät syyttävät Turkin hallitusta vihakampanjoinnista niitä kohtaan. Homoseksuaalisuus ei ole Turkissa laitonta, mutta maan presidentti Recep Tayyip Erdogan ja hänen konservatiivis-islamistinen AKP-puolueensa tuomitsevat voimakkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Pariisissa marssittiin kymmenientuhansien ihmisten voimin
Ranskassa puolestaan noin 30 000 ihmistä osallistui lauantaina Pariisissa vuosittaiselle Pride-marssille, joka nyt järjestettiin ensimmäistä kertaa yhdessä kaupungin työläislähiöistä.
Kulkueen aloituspaikan vaihdosta pääkaupungin keskustasta muualle perusteltiin sillä, että näin marssi kuuluu entistä enemmän kaikille ihmisille. Pitkäaikaisen Pride-kävijän mukaan Pariisin homopiirit tuntevat kaupunkia ympäröiviä lähiöitä huonosti.
– Tuomalla Priden tänne osoitamme, että se kuuluu kaikille, sanoi 34-vuotias Romain AFP:n mukaan.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia Pride-marsseja on järjestetty viikon aikana eri puolilla maailmaa. Niiden vanavedessä huomiota on kiinnitetty Euroopan maiden erilaisiin suhtautumisiin seksuaalivähemmistöihin.
Torstaina useat EU-maiden johtajat kertoivat tuestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille sen jälkeen, kun Unkarissa hyväksyttiin kiistelty, vähemmistöjä syrjivä laki. EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.