ISW ja Zelenskyi: Venäjä suunnittelee suuren Kahovkan padon räjäyttämistä – vesimäärä voisi hukuttaa Hersonin

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan venäläiset ovat miinoittaneet Kahovkan tekoaltaan padon Etelä-Ukrainassa.

Zelenskyin väitettä tukee yhdysvaltalaisen ajatushautomo ISW:n arvio, jonka mukaan Venäjä jopa suoranaisesti suunnittelee padon räjäyttämistä.

Zelenskyin lausunnosta uutisoi Suomessa Verkkouutiset. ISW:n näkemyksestä kertoi Iltalehti. Se lisäsi Venäjän syyttävän Ukrainaa takaisin samasta juonesta, josta ISW ja Zelenskyi ovat syyttäneet Venäjää.

Mitä Venäjä todella aikoo tai on aikomatta, ei tiedetä tämän tarkemmin. Sen sijaan se on ilmeistä, että padon mahdollinen räjäyttäminen aiheuttaisi valtavat tuhot.

Ilmiselvää on, että Kahovkan padosta alajuoksulle sijaitsevasta Hersonin kaupungista merkittävä osa tuhoutuisi. Jopa venäläinen Komsomolskaja Pravda -lehti myöntää tämän Twitterissä julkaisemissaan kartoissa.

Zelenskyin mukaan kaikkiaan 80 asutuskeskusta sijaitsee vaaravyöhykkeellä. Presidentti huomauttaa, että lisäksi räjäytys uhkaisi Zaporizhzhjan ydinvoimalaa, joka imee jäähdytysvetensä tekoaltaasta.

Tekoaltaassa on vettä 18 kuutiokilometriä eli 18 miljardia kuutiometriä. (Ei siis 18 miljoonaa, kuten monissa lähteissä on sanottu.) Määrä on valtava: se ylittää esimerkiksi Saimaan varsinaisen altaan sekä Päijänteen koko vesitilavuuden, jotka molemmat ovat noin 15 km³.

Esimerkkitapaus elokuulta 1941

Kuolonuhrien määrää on vaikea arvioida, sillä paljon riippuu siitä, evakuoidaanko aluetta varotoimenpiteenä. Pahimmassa tapauksessa määrä voi nousta kuusinumeroiseksi.

Tästä todistaa historian esimerkki toisesta maailmansodasta elokuulta 1941. Kuun 18. päivänä NKVD:n eli Neuvostoliiton poliittisten erikoisjoukkojen miehet räjäyttivät Kahovkan padosta yläjuoksulle seuraavana sijaitsevan padon, joka tunnetaan joen itsensä mukaan Dneprin patona.

Amerikkalaisen RFERL-radiokanavan uutisessa kerrottiin vuonna 2013, että historioitsijoiden mukaan tässä tragediassa hukkui 20 000–100 000 ihmistä. Virallista aikalaistietoa kuolonuhrien määrästä ei ole.

Uhriluku on korkea, vaikka Dneprin tekoallas on tilavuudeltaan kuutisen kertaa Kahovkan allasta pienempi.

Käsky vuonna 1932 valmistuneen padon räjäyttämiseen tuli todennäköisesti Josif Stalinilta itseltään. Tarkoitus oli tietyssä mielessä täysin ymmärrettävä – pysäyttää natsi-Saksan hyökkäyksen eteneminen – mutta Neuvostoliiton johdon piittaamattomuus omasta siviiliväestöstään pistää silmään. Sotilaallisesti heikosti onnistuneen yrityksen hinta oli korkea.

RFERL arvioi, että Ukrainan ulkopuolella Dneprin padon räjäyttäminen on huonosti tunnettu tapahtuma.

Lue myös:

    Uusimmat