Pohjois-Korean uutisoitu lähettävän pioneereja Ukrainaan – ISW kyseenalaistaa

Putin vei Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin autoajelulle 2:00
Putin vieraili aiemmin kesäkuussa Pohjois-Koreassa ja ajelutti Kim Jong-unia panssaroidulla Aurus-limusiinilla. Katso video miesten ajelusta.

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan se ei ole löytänyt sellaista vahvistusta, joka osoittaisi varmasti, että Pohjois-Korea on päättänyt lähettää pioneerejaan Ukrainaan miehitetylle alueelle Venäjän tueksi.

Kuluvalla viikolla monet mediat uutisoivat, että Pohjois-Korea olisi lähettämässä kuukauden kuluessa pioneereja Ukrainaan. Pioneerit tulisivat Venäjän tueksi Donetskin alueelle. 

Tätä tukevaa raporttia tai lausuntoa ei ole löytynyt Pohjois-Korean keskussotilaskomissiolta, ISW kirjoittaa. Myöskään yksikään viranomainen ei ole suoraan vahvistanut asiaa.

ISW kertoo, että viimeisin lehdistötiedote Pohjois-Korean keskussotilaskomissiolta on julkaistu maanantaina 24. kesäkuuta. Siinä keskussotilaskomission varapuheenjohtaja Pak Jong Chon ilmaisee tukensa Venäjälle sodassa Ukrainaa vastaan. Hän ei kuitenkaan vahvista Pohjois-Korean sotilasvoimien lähettämistä Ukrainaan.

Toisaalta ISW on kertonut eteläkorealaisen TV-kanavan uutisoineen maan viranomaislähteisiin vedoten, että Etelä-Korea odottaa Pohjois-Korean lähettävän pioneereja Donetskin alueelle mahdollisesti jo heinäkuussa.

Onko kukaan nähnyt raporttia?

ISW huomauttaa, että Pohjois-Korean pioneereista uutisoidessaan monet mediat ovat lähinnä siteeranneet Pentagonin tiedottajaa Pat Ryderia, joka sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että Pohjois-Korean joukot lähetettäisiin Ukrainaan käytännössä teurastettaviksi.

– Luulen, että jos olisin Pohjois-Korean sotilasjohdossa, kyseenalaistaisin valinnan lähettää joukkojani tykinruoaksi laittomaan sotaan Ukrainaa vastaan. Olemme nähneet, millaisia tappioita Venäjän joukot [ovat kärsineet], hän totesi.

Ryder ei kuitenkaan itse ole vahvistanut nähneensä raportteja, jotka kertoisivat sotilasjoukkojen lähettämisestä Ukrainaan.

Samoin Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller on raportista kysyttäessä vastannut, ettei hänellä ole asiaan mitään kommentoitavaa, eikä hän ole nähnyt asiaa vahvistavaa raporttia.

ISW:n mukaan myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi torstaina, että Kremlille Pohjois-Korean raportit asiasta eivät ole tuttuja.

Sekä Suomessa että ulkomailla mediat ovat viitanneet usein aihetta käsittelevissä jutuissaan myös ukrainalaismedia Kyiv Postin uutisoineen Pohjois-Korean joukkojen lähettämisestä Donetskin alueelle.

Kyiv Postin jutussa todetaan Pohjois-Korean ilmoittaneen, että "se lähettää pioneereja tukemaan venäläisjoukkoja Donetskin alueelle". Suoranaista lähdettä tai linkkiä Kyiv Post ei kuitenkaan väitteelle esitä. 

Lue myös:

    Uusimmat