USA vahvistaa: Pohjois-Korean joukkoja on Venäjällä

USA:n mukaan Pohjois-Korean joukoista Venäjällä on todisteita. Etelä-Korean mukaan Pohjois-Koreasta on lähetetty jälleen 1 500 uuttakin sotilasta Venäjälle. 

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin mukaan on todisteita siitä, että Pohjois-Korean joukkoja on Venäjällä. 

Austinin mukaan nyt "jää nähtäväksi, mitä ne siellä tekevät".

– On todisteita siitä, että Venäjällä on Korean demokraattisen kansantasavallan joukkoja, Austin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan toimittajille Roomassa Italiassa tänään keskiviikkona.

Hän käytti jostain syystä Pohjois-Korean virallista nimeä.

– Mitä he tarkalleen ottaen tekevät? Se jää nähtäväksi. Nämä ovat asioita, jotka meidän on selvitettävä, Austin lisäsi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut mahdollisesti jopa 12 000 pohjoiskorealaisen sotilaan vahvuisen yksikön valmistelevan osallistumista sotaan Venäjän joukkojen rinnalla.

Saksa kutsui Pohjois-Korean lähettilään puhutteluun

Etelä-Korean tiedusteluelimet kertoivat aiemmin tänään, että Pohjois-Koreasta on lähetetty jälleen 1 500 uutta sotilasta Venäjälle. 

Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten sotilaiden kokonaismääräksi Etelä-Korea arvioi nyt 3 000. Joulukuuhun mennessä määrän arvellaan kasvavan 10 000:een.

Naton pääsihteeri Mark Rutte sanoi viimeksi eilen tiistaina, ettei voi vahvistaa, onko Pohjois-Korean sotilaita Ukrainassa.

Saksa kertoo kutsuneensa Pohjois-Korean lähettilään puhutteluun maan Venäjälle antamasta tuesta. Saksan ulkoministeriön mukaan joukkojen lähettäminen olisi vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus.

Pohjois-Korea kiistää

Maanantaina Pohjois-Korean YK-lähettiläs kiisti, että maan sotilaita olisi lähetetty auttamaan Venäjää Ukrainan sodassa. Etelä-Korean puheet ovat Pohjois-Korean mukaan "perättömiä huhuja".

Ukraina kehotti keskiviikkona rintamalle mahdollisesti päätyviä Pohjois-Korean sotilaita antautumaan.

Etelä-Korean mukaan sen tiedustelu on havainnut, että Pohjois-Korean sotilaiden perheitä on siirretty ja eristetty. Tätä pidetään keinona ulkomaille lähetettyjen sotilaiden kontrolloimiseksi.

Etelä-Korean tiedustelun mukaan Venäjän armeija on rekrytoimassa suurta määrää korean kielen tulkkeja.

Lue myös:

    Uusimmat