ISW: Venäjällä perustavanlaatuisia haasteita mobilisoinnissa – Putin luottanut värväyksessään äärinationalistiin ryhmiin ja vapaaehtoisiin

Katso Itä Nyt -ohjelman parhaat palat! 7:06
Katso myös: Tasan vuosi sodan alkamisesta: Katso Itä Nyt -ohjelman parhaat palat ja mediakatsaus!

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War toteaa 26. helmikuuta julkaisemassaan raportissa, että Venäjän joukkojen rekrytoinnin kustannukset sen kuin kasvavat, kun niillä yritetään korvata sotamenetyksiä.

Ajatushautomo toteaa, että jo toukokuussa 2022 Venäjällä alkoivat todennäköisesti loppua taisteluvalmiit joukot. Tämä pakotti Venäjän presidentin Vladimir Putinin turvautumaan erilaisiin mobilisointistrategioihin.

Putin päätti rekrytoinnissaan luottaa äärinationalistisiin ryhmiin, kuten Task Force Rusichiin sekä Russial Imperial Movementin. Lisäksi Putin on hyödyntänyt "Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen" ja Wagner-ryhmän joukkoja. Johdonmukaisella ulkoistamisellaan pyritään vetoamaan venäläisiin kansallismielisiin ryhmiin ja puolustamaan sotaa lännelle "sotilaallisena erikoisoperaationa".

Rekrytoinnin epäonnistuminen johti osittaiseen liikekannallepanoon

Putin yritti jo kesällä 2022 muodostaa uusia vapaaehtoisia ryhmittymiä, tässä kuitenkaan onnistumatta. Ajatushautomon mukaan Putin lopulta luopui vapaaehtoisten rekrytoinnistaan sen jälkeen, kun Ukrainan joukot olivat vapauttaneet suuren osan Harkovan alueesta 6.-11. syyskuuta 2022.

Ukrainan syyskuun vastahyökkäyksen jälkeen Putin julisti osittaisen liikekannallepanon täydentämään joukkojaan. Ajatushautomon mukaan kehotus tähän tuli Venäjän sotilasjohdolta. Venäjän puolustusministeriö (MoD) oli todennäköisesti neuvonut Putinia, että hänen oli julistettava liikekannallepano mahdollisimman pian sen varmistamiseksi, että Venäjällä on riittävästi taisteluvoimaa jatkaa hyökkäysoperaatioita Severodonetsk-Lysytshanskin linjan valtaamisen jälkeen, ajatushautomon raportissa todetaan.

Loputtomat sotilasjoukot myytti

Ajatushautomon mukaan Venäjällä on perustavanlaatuisia rakenteellisia haasteita mobilisoinnissa. Sodan kustannukset kasvavat. Kreml kääntyi todennäköisesti näiden äärinationalistisiin ja vapaaehtoisten verkostojen puoleen toivoen, että ne houkuttelisivat sotilaita, jotka tukisivat ideologisesti Putinin sotaa.

Myytti Venäjän loputtomista sotilasjoukoista todella on myytti, ajatushautomo kirjoittaa raportissaan.

Lue myös:

    Uusimmat