Itä-Ukrainan rauhanprosessissa saatiin askel eteenpäin, mutta se ei ratkaise tilannetta – brittiläinen Venäjä-asiantuntija: Niin kauan kuin Putin on presidentti, sota ei lopu

Brittiläinen Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti arvioi sodan jatkuvan Itä-Ukrainassa jollain tasolla niin kaupan kuin Vladimir Putin on Venäjän presidentti.

Galeottin mukaan Putinilla ei ole varaa näyttää siltä, että hän teki virheen viemällä Venäjän osalliseksi taisteluihin.

Venäjä ei Galeottin mukaan pohjimmiltaan halua Donbassiksi kutsuttua aluetta itselleen, joten kunniallinen irtautuminen kalliiksi käyneestä konfliktista kyllä kiinnostaa Moskovaa.

Venäjän kannalta unelmaratkaisu olisi hänen mukaansa sellainen, jossa maa päästäisi irti Itä-Ukrainasta vastalahjana Krimin valtauksen "pehmeälle hyväksynnälle".

– Eli että ulkomaailma ei muodollisesti hyväksyisi Krimin liittämistä Venäjään, mutta käytännössä kyllä – paljolti samaan tapaan kuin Baltian maiden liittämisessä Neuvostoliittoon, Galeotti kommentoi STT:lle Helsingissä.

Eilen uutisoitiin Venäjän ja Ukrainan päässeen yhteisymmärrykseen paikallisvaalien pitämisestä Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla sekä alueiden mahdollisesta myöhemmästä itsehallinnosta.

Ratkaisumallia on kutsuttu Steinmeierin malliksi Saksan nykyisen liittopresidentin ja entisen ulkoministerin Frank-Walter Steimeierin mukaan.

– Hyödyllinen askel eteenpäin, mutta ei ratkaisu, Galeotti arvioi tuoretta uutista.

Syytöksiä antautumisesta Venäjän edessä

Venäjä ja Ukraina näyttävät olevan eri mieltä siitä, pitäisikö Venäjän tukemien joukkojen vetäytyä alueelta ja pitäisikö Ukrainan ja Venäjän välinen raja palauttaa Ukrainan valvontaan ennen vai jälkeen paikallisvaalien vaalien järjestämisen.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan pitää olla kokonaan Kiovan hallinnassa ennen vaalien järjestämistä.

– Vaaleja ei pidetä aseen piippu ohimolla, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa eilen.

Vaalit tulisi myös järjestää Ukrainan lain mukaisesti sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin valvonnassa, ja kaikkien halukkaiden ukrainalaisten pitäisi voida asettua ehdolle. Käytännössä enemmistö Kiovaa tukevista ukrainalaisista on paennut ajat sitten separatistialueilta.

Uutinen Itä-Ukraina-sovusta herätti Ukrainassa heti kiivaita vastalauseita ja syytöksiä antautumisesta Venäjän edessä. Sadat ihmiset osoittivat eilen illalla mieltään Kiovassa presidentin linjaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat