Ilmoitus Venäjän sotaharjoitusten joidenkin osien päättymisestä ja joukkojen vetämisestä tukikohtiin tuli oikein sopivasti juuri Saksan liittokansleri Olaf Scholzin Moskovan-vierailun yhteydessä, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen kommentissaan.
Ilmoituksen todellinen sisältö on kuitenkin epäselvä: kuinka paljon joukkoja vedetään, jäävätkö aseet paikoilleen, säilytetäänkö hyökkäysvalmius? Lyhyesti: tämä näyttää vain taktiselta tauolta, eikä strategian muutoksesta ole merkkejä.
Mutta mikä onkaan Venäjän strategia – sen kun voisi tietää. Diplomatian kannalta Saksan-Venäjän huipputapaaminen ei tuonut läpimurtoa, eikä lehdistötilaisuuden perusteella edes edistystä.
Venäjä eli Putin pitää kiinni turvatakuuvaatimuksesta, syyttää Natoa itälaajentumisesta ja epärehellisyydestä. Toisaalta Saksa eli Scholz toisti perusperiaatteet valtioiden koskemattomuuksista ja oikeuksista.
Johtajat kuitenkin vaikuttivat kohteliaasti sopineen olevansa eri mieltä, ja korostivat neuvotteluyhteyttä jatkossakin.
Lue myös: Putin ja Scholz tapasivat – näin kommentoitiin sodanuhkaa: "Venäjä ei halua sotaa Eurooppaan"
Paloitellaanko Ukrainaa?
Mutta samaan aikaan kun katseet ovat Ukrainassa ja joukoissa, taustalla tapahtuu. Venäjän parlamentista, duumasta, lähti tänään Putinin pöydälle puoluerajat ylittänyt vetoomus Itä-Ukrainan separatistialueiden Donetskin ja Luhanskin tunnustamisesta itsenäisiksi.
Jos Putin tämän tekisi, voisi tapahtua muutamakin asia:
– Minskin prosessi romuttuisi.
– Ukraina joutuisi toteamaan, että sen alueellista koskemattomuutta olisi rikottu.
– Ukraina saattaisi joutua toteamaan, että sen itäraja on siirtynyt nyt lännemmäksi.
– Venäjä voisi vastaanottaa separatistialueiden pyynnöt siirtymisestä Venäjän täyden sotilaalisen, taloudellisen ja poliittisen tuen piiriin - heti ja kokonaan.
– Putin voisi todeta, ettei venäläisiä kansalaisia voi jättää pulaan.
– Venäjä voisi saada alueiden pyynnön tulla osaksi Venäjää, ja sille ei Venäjä voisi mitään.
– Länsi joutuisi miettimään, onko tässä pakotteiden paikka.
Putin tokaisi tänään Scholzin lehdistötilaisuudessa, että Donbassissa, eli Itä-Ukrainan separatistialueita laajemmassa kokonaisuudessa, on käynnissä kansanmurha. Selvempää viittausta "tukitoimien" tarpeeseen ei oikeastaan voi saada.