ETY-järjestön mukaan tulitaukorikkomukset jatkuvat edelleen Itä-Ukrainassa. Suomessa vierailevan Ukrainan sodan ETY-järjestön tarkkailutoimiston johtajan Alexander Hugin mukaan tulitaukolinjan läheisyydessä on edelleen Minskin sopimuksen vastaisesti panssarivaunuja ja ohjusjärjestelmiä.
Kun Kiovassa valmistauduttiin viime viikonvaihteessa Euroviisuihin, sota maan itäosassa jatkui entisellään. Lauantaina kansainväliseen kuvavälitykseen lähetettiin kuvia, joissa kranaatti-iskun seurauksena kuoli neljä ihmistä.
– Tilanne tulitaukolinjalla on hyvin arvaamaton. Molemmat osapuolet ovat liian lähellä toisiaan ja aseet, jotka olisi pitänyt poistaa alueelta, ovat siellä edelleen, Alexander Hug sanoo.
– Tulitaukorikkomuksia tapahtuu päivittäin, toisinaan tuhansia, toisinaan satoja.
Molemmat osapuolet rikkovat sopimusta
Itä-Ukrainan kolme vuotta kestäneen sodan aikana on jo kuollut 10 000 ihmistä ja uusia uhreja tulee viikoittain.
Minskin tulitaukosopimuksen mukaan alueella ei saisi olla panssarivaunuja eikä rakettijärjestelmiä mutta kumpikaan osapuoli ei Hugin mukaan noudata sopimusta.
– Minskin sopimuksen mukaan esimerkiksi panssarivaunuja ei saisi olla 50 kilometrin säteellä kontaktilinjasta, Hug sanoo.
Kontanktilinjalla tarkoitetaan Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan hallituksen välistä tulitaukolinjaa.
– Pahinta on se, että alueella on myös raskaita rakentinheitinjärjestelmiä ja niitä on molemmilla osapuolilla. Niitä myös käytetään tai sitten niiden olemassaololla halutaan vaikuttaa linjan molemmin puolin toiseen osapuoleen.
Monitorointitoimiston johtajan mukaan tulitaukosopimuksen noudattaminen on täysin mahdollista, jos molemmilta puolelta löytyy siihen tahtoa.
– Osapuolet voivat lopettaa sotatoimet. Olemme nähneet viime kolmen vuoden aikana, että taistelut ovat päättyneet, kun osapuolet ovat päättäneet niin tehdä. Se ei ole mitenkään mahdotonta.
Konflikti on ratkaistavissa
– Lupaavaa on, että kymmenet tuhannet ukrainalaiset ylittävät rajan joka pävä. Tämä on hyvin myönteistä. Kansainväliselle yhteisölle tämä osoittaa, että konflikti on ratkaistavissa. Kyse on lopulta tahdosta eikä jostain vaikeasti hallittavasta ryhmädynamiikasta, Hug painottaa.
Itä-Ukrainan sotaa on toisinaan kuvattu niin sanotuksi jäätyneeksi konfliktiksi kuten Vuoristo-Karabahia Azerbaizhanissa, Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa Georgiassa tai Transnistriaa Moldovassa. Alexander Hugin mielestä Itä-Ukrainaa ei voi kuitenkaan kuvata tällaiseksi jäätyneeksi konfliktiksi vaan se on hänen mukaansa hyvin aktiivinen konflikti.
– Vieläkään tämän konfliktin lopettamiseksi tehtyä sopimusta ei ole pantu täytäntöön. Noteeraamme jatkuvasti tulitaukorikkomuksia, Hug päättää.