Italiassa pelkällä koronapassillakaan ei pääse enää kaikkialle, käyttöön superkoronapassi – mitä se käytännössä tarkoittaa?

3:54imgKatso Jenni Merosen raportti Roomasta: Tätä superkoronapassi käytännössä tarkoittaa.
Julkaistu 28.11.2021 16:17

MTV UUTISET

Italia koventaa koronatoimiaan ja ottaa käyttöön superkoronapassin 6. joulukuuta. Syynä ovat jälleen kasvussa olevat tartuntaluvut.

Puolitoista kuukautta sitten Italia otti koronapassin käyttöön ensimmäisenä Euroopan maana koronapassin työpaikoille. Nyt käyttöön tulee kaksi erilaista passia.

– Samalla rokotusten vastustajat ajetaan yhä ahtaammalle, kertoo toimittaja Jenni Meronen Roomasta.

Koronapassin on tähän asti saanut ottamalla ainakin yhden koronarokoteannoksen, sairastamalla taudin tai tuoreella koronatestillä.

6. joulukuuta alkaen näillä kriteereillä saa enää vain ”perustason” koronapassin, jolla ei jatkossa enää pääse sisälle esimerkiksi kahvilaan, ravintolaan tai yökerhoon.

Käyttöön otettavan superkoronapassin saa vain rokotuksella tai koronavirustaudista parantumalla.

Ilman superkoronapassia ei ole asiaa urheilutapahtumiin, teatteriin, elokuviin tai museoon. Aiemmin Virossa on ollut käytössä samankaltaisia säädöksiä.

Perusmuotoisella passilla pääsee yhä esimerkiksi töihin, uimahalliin ja kuntosalille. Samalla perusmuotoisen passin käyttö laajennetaan paikallisliikenteeseen. Paikallisbussiin päästäkseen tarvitsee siis vähintään negatiivisen koronatestituloksen.

Lue myös: MTV seuraa: Tämä Omikron-tilanteesta tiedetään nyt

Myös rokotepakko laajenee

Ilman minkäänlaista passia saa juoda nopeasti kahvin baaritiskillä seisten, syödä ravintolassa ulkotiloissa ja käydä kaupoissa.

Kiristyviin toimiin kuuluu myös tiettyjen ammattialojen rokotepakon laajentaminen. Rokotusta vaaditaan jatkossa kaikilta terveydenhuollon ja eri oppilaitosten työntekijöiltä sekä virkavallan edustajilta.

Muut suojatoimet kuten maskipakko sisätiloissa ovat säilyneet passin rinnalla.

Lue myös: Tuhannet suomalaiset hakivat ensimmäisen koronarokotuksensa – viikon luku lähes tuplaantui

Miten tällaiset päätökset ovat mahdollisia?

Italia on ollut nopea koronatoimissaan. Syy nopeuteen on maassa edelleen vallitseva hätätila, joka on mahdollistanut päätökset. Hätätila on voimassa ainakin vuoden loppuun saakka.

Esimerkiksi Suomessa on arvosteltu hallituksen hidasta toimintaa. Lauantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru myönsi MTV:n Uutisextrassa, että Suomessa passin valmistelu aloitettiin liian myöhään. 

– Hallituksen ilmoitus koronapassin käytön tiukentumisesta on näkynyt jo nyt rokotusten ja rokotusvarausten kasvuna. Rokotuksiin jonottavat nyt varsinkin nuoret ikäryhmät, mutta myös kolmannen annoksen ottajat, Meronen kertoo Italian tilanteesta.

Italiassa yhden rokoteannoksen on saanut yli 87 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Kaksi annosta on saanut noin 74 prosenttia koko väestöstä.

Ministeri Kiuru MTV:n Uutisextrassa: Koronapassin valmistelu aloitettiin liian myöhään – viranomaisilla oli liian valoisa tilannekuva

Suhtautuminen pääasiassa myönteistä

Roomassa asuvan Merosen mukaan rokotuksiin ja koronapassiin suhtaudutaan Italiassa pääosin myönteisesti.

– Italialaiset eivät ole unohtaneet ruumisarkkuja kuljettavien rekkojen jonoja eivätkä kuukausia kestänyttä koronasulkua ulkonaliikkumiskieltoineen, Meronen ketoo.

Italiassa koronatilanne oli hyvin kriittinen koronapandemian alussa: terveydenhuolto ylikuormittui ja kymmeniätuhansia italialaisia kuoli koronataudin uuvuttamana.  

Italiassa on kuitenkin monen muun maan tapaan äänekäs koronarokotuksia ja -passia vastustava liike.

– Lokakuussa liikkeen mielenosoitus Roomassa päätyi mellakointiin ja ammattijärjestöjen keskusliiton Cgilin toimitilojen vandalisointiin, Meronen kertoo.

Levottomuuksiin on kuitenkin varauduttu paremmin.

– Esimerkiksi Roomaan lauantaiksi suunniteltu Ponte Sisto -sillan valtaus lässähti kasaan. Kenties mittavan poliisivartioinnin vuoksi paikalle ei lopulta saapunut yhtään koronapassin vastustajaa, Meronen avaa.

Superkoronapassi on voimassa ainakin 15. tammikuuta saakka.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus