Itävallassa asuva suomalainen kertoo, että rajoitukset tuskin jäävät tähän.
Itävalta aloittaa tänään ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia. Itävallan tartuntatilanne on pahentunut viime aikoina. Lauantaina uusia tartuntoja ilmoitettiin ennätyksellisesti yli 13 000.
Tirolin osavaltiossa asuva suomalinen Heidi Sturm-Noren on kahdesti rokotettu, ja häntä uudet rajoitukset eivät suoraan koske.
Rokotetuilla tilanne on sen sijaan aivan toisenlainen.
– Niille joilla rokotusta ei ole, tilanne on tällä hetkellä todella vaikea. Tarkoittaa sitä, että he eivät saa lähteä kotoaan juurikaan ulos, ellei ole pakollisia asioita hoidettavana, kuten työasiat, lääkärille meno tai apteekkireissut.
– Saavat käydä vain ruokakaupassa. He eivät voi tehdä jouluostoksiakaan normaalisti, niin kuin monet olisivat tähän aikaa vuodesta tekemässä, Sturm-Noren kertoo.
"Osa uskoo, että hyttysiin on laitettu mikrosiruja"
Sturm-Noren kertoo, että rokottamattomien viesti hallitukselle on selkeä: He pitävät tilannetta epäreiluna.
– He sanovat, että he ovat terveempiä kuin rokotetut ihmiset. Kun rokotetut ovat saaneet kulkea ulkona normaalisti. Vetoavat siihen, että heitä on muutenkin testattu koko ajan.
Noin 65 prosenttia Itävallan liki yhdeksästä miljoonasta asukkaasta on rokotettuja. Tämä tarkoittaa, että noin parilta miljoonalta uupuu kaksi rokoteannosta.
Sturm-Noren kertoo kuulleensa monenlaisia syitä sille, miksi osa kieltäytyy jyrkästi rokotteesta Itävallassa.
– Monella syy on se, että he eivät uskalla ottaa sitä, koska rokotetta ei ole tarpeeksi kauan aikaa tutkittu. Pelätään jälkioireita. Sitten uskotaan, että korona on keksitty ja poliitikkojen kontrollointiyritys. Osa uskoo jopa, että hyttysiin on laitettu mikrosiruja, Sturm-Noren luettelee.
Sakot ovat tuntuvia
Oli rokotteesta mitä mieltä tahansa, on maa joka tapauksessa asettanut kovat sakot niille, jotka koronasulun aikana eivät noudata rajoituksia.
Esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa käyminen voi poikia 500 euron sakon. Työnantajalle puolestaan voi napsahtaa 3600 euron sakko, jos rajoituksia rikkova työntekijä on paikalla.
– Jos nyt järjestää tapaamisia isommalle joukolle, voi saada jopa 30 000 euron sakot.
Vaikka sakot ovat kovat, uskoo Sturm-Noren, että rajoitusten toteutumista on vaikea valvoa.
– Jokaisessa piirikunnassa on kaksi poliisiryhmää, jotka valvovat näitä rajoituksia. Uskon, että on hirveän vaikea valvoa ja tuskin kaikki ihmiset niitä noudattaa, Sturm-Noren uskoo.
Tehohoitopaikat tiukilla
Sturm-Noren kertoo, että tunnelma Itävallassa on tällä hetkellä odottava. Maassa uskotaan, että rokottamattomien 10 päivän sulku poikii kaikkia koskevan koronasulun.
Yleinen mielipide on myös se, että uudet rajoitustoimet laitettiin täytäntöön aivan liian myöhään.
– Asiantuntijat sanovat, ettei tämä riitä millään tavalla ja, että ei pystytä rokottamaan niin nopeasti, että tilanne ehtisi parantua. Voi tulla ongelmia teho-osastolla hoitopaikoista.
"Se olisi ihan katastrofi"
Vilkkaana matkailumaana tunnetussa Itävallassa myös pelätään talvisesongin puolesta. Jääkö se pliisuksi tänäkin vuonna?
– Saksa laittoi Itävallan viikonloppuna punaiselle listalle. Tarkoittaa sitä, että rokottamattomat saksalaiset, jotka tulevat Itävallasta takaisin kotiin, joutuvat suoraan 10 päivän karanteeniin.
– Mukaan lasketaan myös lapset. Täällä pelätään, että saksalaisturistit eivät ole tulossa ollenkaan Itävaltaan. Se olisi ihan katastrofi koko maalle ja varsinkin tälle Länsi-Itävallalle.
Katso Heidin haastattelu MTV Uutiset Livestä yläpuolelta löytyvältä videolta.