Viron koronatilanne jatkuu edelleen vakavana. Vaikka maan väkiluku on vain reilut 1,3 miljoonaa, todettiin Viron terveysviranomaisten mukaan maassa sunnuntaina 935 tartuntaa.
Määrä laski pitkästä aikaa alle tuhannen, mutta niin laski myös analysoitujen testien määrä. Esimerkiksi lauantaina uusia tartuntoja raportoitiin Virossa lähes 1 600.
Asukasluvun huomioon ottava ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on noin 1 450 eli liki yhdeksänkertainen Suomen ilmaantuvuuslukuun nähden.
Rakveressä asuva Ülo Roonemaa, 73, uskoo, että virus jyllää Virossa vielä pitkään.
– Pelkään, että paljon on syytä siinä, että ihmiset eivät ole itse huomanneet vaaraa. Eivät pidä valtion rajoituksista kiinni. Ottavat liian helposti asiat. Suomalaiset lienevät parempia noudattamaan sääntöjä ja ohjeita, Suomea monien ikätovereidensa tapaan puhuva Roonemaa arvelee.
Viron pääministerin Kaja Kallaksen hallitus asetti tällä viikolla maahan uusia rajoituksia kuukauden ajaksi. Käyttöön tuli esimerkiksi niin sanottu 2+2-sääntö, jossa enintään kaksi samaan perheeseen kuulumatonta ihmistä saa tavata ulkona niin, että he pitävät kahden metrin välin muihin.
Lisäksi 1–4-luokkalaiset lapset määrättiin etäopetukseen ja suositeltiin, että lapset viedään päiväkotiin vain välttämättömästä syystä. Kauppakeskukset, urheiluhallit, kuntosalit, elokuvateatterit, kylpylät ja yleiset saunat määrättiin suljettaviksi.
Toisin kuin viime keväänä, Viroon ei ole nyt kuitenkaan julistettu poikkeustilaa.
Lue lisää: Viron koronatilanne on maailman pahimpia – kenttäsairaaloita suunnitellaan jo: "Täällä ei puhuta enää kriisistä, vaan katastrofista"
"Rajoitusten perässä hankala pysyä"
Jos suomalaisilla on vaikeaa seurata, mitkä rajoitukset missäkin ovat voimassa, niin on myös Suomenlahden eteläpuolella, kertoo molekyylibiologiaan liittyvää väitöskirjaansa viimeistelevä Ave Eesmaa, 35.
– Tietysti tämä on ollut rankkaa aikaa ja täynnä epävarmuutta, kun viikoittain on tullut rajoituksia tai niiden lievennyksiä. On ollut kovin hankalaa pysyä kärryillä, minkälaiset rajoitukset ovat milloinkin voimassa, Tallinnassa työskentelevä Eesmaa sanoo STT:lle.
Suomea puhuva Eesmaa on kahden alle kouluikäisen lapsen äiti ja opiskelee työnsä ohella lääketiedettä yliopistossa.– Arki on nyt täysin erilaista, mutta oma elämäni ei ole yhtä huonoa kuin monilla.
Perheemme taloudellinen tilanne ei ole kovin paljon muuttunut, ja lapset ovat päässeet yhä päivähoitoon, Eesmaa kertoo.
– Lasten harrastustoiminta ei ole toiminut säännöllisesti, eikä normiarki toimi. Jos tarvitsen lääkärin apua, saisinko sitä, kun lähes kaikki sairaalat ovat täynnä (koronapotilaita), hän kuitenkin pohtii.
Ihmiset ovat väsyneitä
Roonemaa ja Eesmaa kertovat, että virolaisten keskuudessa on ollut havaittavissa koronaväsymystä.
– Virossa on korostettu, että vielä pitäisi jaksaa muutama viikko tai kuukausi, mutta tilanne vain pahenee. Varmaan monista tuntuu, ettei tämä lopu ikinä tai ettei rajoituksista ole hyötyä. Viime kesänä tuntui, että pandemia meni ohi ja tilanne on hallussa. Sen jälkeen on varmaan ollut todella vaikeaa hyväksyä, ettei pandemia todellakaan ole ohi, Eesmaa sanoo.
Roonemaa sai hiljattain ensimmäisen koronarokotteen. Myös Virossa on ensin rokotettu terveydenhuollon ammattilaisia ja riskiryhmiin kuuluvia.
Sunnuntaina vähintään ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut runsaat 133 000 ihmistä.
Juttua muokattu klo. 20.40: Korjattu vähintään yhden koronarokoteannoksen Virossa sunnuntaihin mennessä saaneiden määräksi 133 000 ihmistä. Aiemmin jutussa kerrottu luku oli lähes 81 000 ihmistä.