Itävalta

Itävallan pelaajat juhlivat.
Itävallan pelaajat juhlivat Sotshin olympiapaikan varmistumista.EPA
Julkaistu 20.04.2015 17:15

Itävalta tekee paluun MM-kisoihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Itävallan menestys kisoissa on ollut lähinnä seilaamista pääsarjan ja ykkösdivisioonan välillä.

Faktoja Itävallasta

Asukasluku:  8,4 miljoonaa
Jääkiekkoilijoita (miehet): 4 200
Jäähalleja: 40
MM-mitalit: 0 kultaa, 0 hopeaa, 2 pronssia
MM-pronssimitaliturnaukset: Krynica 1931, Praha 1947
Aiempia MM-turnauksia yhteensä (A-sarja): 32

Jääkiekko saapui Itävaltaan hieman myöhemmin kuin Saksaan, Sveitsiin ja Tšekinmaalle. Maan kiekkomenestys on myös selkeästi naapureita heikommaksi.

Kansainväliseen jääkiekkoliittoon Itävalta liittyi vuonna 1912. Maan jäähockeymestaruudesta pelattiin ensi kerran 1913, mutta tuolloin käytettiin vielä bandyn sääntöjä. Kanadalainen hockey syrjäytti bandyn kuitenkin ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Itävallan jääkiekon kukoistuskausi osui 1920- ja 30-lukujen vaihteeseen. Joukkue voitti EM-kultaa kotikisoissaan Wienissä 1927. Ensimmäisissä MM-kisoissa 1930 Itävalta sijoittui neljänneksi. Vuoden 1931 MM-kisoissa Puolan Krynicassa Itävalta saavutti Kanadan ja USA:n jälkeen pronssia. Samassa yhteydessä jaettiin myös EM-mitalit, joten Itävalta kruunattiin Euroopan mestariksi. Vuoden 1933 MM-kisoissa Prahassa Itävalta sijoittui vielä neljänneksi ja otti EM-hopeaa, mutta myöhemmin 1930-luvulla menestys alkoi hiipua.

Sensaatiomainen pronssi

Ensimmäisissä toisen maailmansodan jälkeisissä MM-kisoissa Prahassa 1947 Itävalta otti sensaatiomaisesti pronssimitalin. Se voitti USA:n 6–5 ja viimeisessä ottelussaan Ruotsin 2–1 kivuten lopputaulukossa Tšekkoslovakian ja Ruotsin jälkeen kolmanneksi (Kanada boikotoi turnausta). Ruotsille tappio merkitsi varmana pidetyn kultamitalin menetystä.   

Tämän jälkeen Itävalta katosi Euroopan jääkiekkoeliitistä pitkäksi aikaa. Se pelasi MM-kisojen A-tasolla vielä 1957, mutta vietti sen jälkeen 36 vuotta yhtäjaksoisesti alasarjoissa. Itävalta isännöi A-sarjan MM-kisoja Wienissä vuosina 1967, 1977 ja 1987, mutta oma joukkue loisti poissaolollaan. Seuratasolla Itävallan jääkiekkoa oli tunnetumpaa: vuonna 1965 perustettu Bundesliiga harjoitti yhtenä ensimmäisistä Euroopan jääkiekkoliigoista aktiivista ulkomaalaispelaajien värväystä. KAC Klagenfurtissa kaudella 1968/69 pelannut Reijo Hakala olikin ensimmäinen Keski-Euroopan mestaruusliigoissa esiintynyt suomalaispelaaja. Muita Itävallan kaukaloissa 1960- ja 1970-luvuilla pelanneita suomalaispioneereja olivat mm. Juhani Wahlsten, Seppo Lindström, Jukka Porvari ja Seppo Ahokainen.

Itävallan maajoukkue pääsi palaamaan MM-kisojen A-sarjatasolle vasta kun joukkuemäärää kasvatettiin ensin 12:een ja sitten 16:een. Itävalta pelasi A-sarjassa vuosina 1993–96 ja uudelleen vuosina 1998–2005, jolloin se sitkeästi pysytteli sarjassa 8 vuotena peräkkäin. MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen Itävalta on tänä aikana selviytynyt vain yhden kerran: Milanossa 1994.

Yksi piste Suomelta

Ironista kyllä, Itävalta jäi viimeiseksi ja putosi A-sarjasta molemmilla kerroilla, kun se itse isännöi turnausta Wienissä (1996 ja 2005). Vuosina 2005–15 se toimi hissijoukkueena A- ja B-sarjojen välillä pudoten ja nousten aina vuorovuosina.

Itävallan viimeisin putoaminen A-sarjasta Prahan MM-kisoissa 2015 tapahtui varsin epäilyttävien vaiheiden jälkeen. Lohkon päätösotteluna pelattiin Ranska–Latvia. Ranska tarvitsi ottelusta voiton ja Latvia yhden pisteen, jotta molemmat nousisivat ohi Itävallan. Juuri näin kävikin: Ranska voitti voittolaukauskilvassa 3–2, joten Itävalta putosi B-sarjaan.

Vuoden 2016 B-sarjassa Itävalta jäi neljänneksi Slovenian, Italian ja Puolan jälkeen. Nousu onnistuikin vasta 2017: Itävalta hävisi Kiovassa pelatun turnauksen avauspelin Kazakstanille 2–3 mutta voitti sitten Unkarin 3–1, Ukrainan 1–0, Etelä-Korean 5–0 ja Puolan peräti 11–0. Lopputilanne: Itävalta 12, Etelä-Korea 11, Kazakstan 11, Puola 7, Unkari 3, Ukraina 1 p.

Helmikuussa 2012 olympiakarsinnassa Itävalta tiputti ennakkosuosikki Saksan ja lunasti kisapaikan Sotshiin. Olympiakisoissa Itävalta oli Suomen alkulohkossa, mutta pelkkä Norja-voitto ei riittänyt nostamaan maata jatkopeleihin.

Itävallan viime vuosikymmenien paras arvokisasaavutus on kahdeksas sija vuoden 1994 MM-kisoissa Milanossa. Arpaonnella oli vahvasti osuutta tähänkin asiaan: Itävalta sijoittui neljänneksi alkulohkossa, jossa sen edelle sijoittuivat Kanada, Venäjä ja Italia ja taakse Saksa sekä Iso-Britannia. Itävalta ja Saksa pelasivat tasan 2–2, joten niiden keskinäisen järjestyksen määräsi maaliero. Itävalta voitti lohkon päätöskierroksella onnettomat britit 10–0 ja ottivat lohkon nelostilan. Puolivälierissä vastaan tuli toisen lohkon voittaja Suomi, jolle Itävalta vuorostaan hävisi 10–0.

Itävalta on vain yhden kerran nipistänyt Suomelta pisteen MM-kisoissa. Pietarissa 2000 alkulohko-ottelu päättyi 3–3. Itävalta johti kahden erän jälkeen 2–1, mutta Suomi nousi päätöserässä ohi. Itävalta tasoitti pelin kuitenkin ajassa 59.13 Christoph Brandnerin ylivoimamaalilla. Itävalta jäi lohkojumboksi hävittyään Italialle, mutta voitti putoamissarjan ja sijoittui 13:nneksi.

Alpo Suhonen toimii Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtajana, jonka alaisuuteen kuuluvat niin maajoukkuetoiminta kuin valmentajakoulutus.

MM-joukkue 2018

Maalivahdit:

Bernhard Starkbaum, EC Red Bull Salzburg, EBEL
David Kickert, Vienna Capitals, EBEL
David Madlener, EC KAC, EBEL

Puolustajat:

Patrick Peter, Vienna Capitals, EBEL
Stefan Ulmer,  HC Lugano, NL
Steven Strong, EC KAC, EBEL
Martin Schumnig, EC KAC, EBEL
Mario Altmann, EHC Black Wings Linz, EBEL
Layne Viveiros, EC Red Bull Salzburg, EBEL
Markus Schlacher, EC VSV, EBEL
Dominique Heinrich, EC Red Bull Salzburg, EBEL
Clemens Unterweger, Graz 99ers, EBEL

Hyökkääjät:

Peter Schneider, Vienna Capitals, EBEL
Brian Lebler, EHC Black Wings Linz, EBEL
Alexander Rauchenwald, EC Red Bull Salzburg, EBEL
Lukas Haudum, Malmö Redhawks, SHL
Michael Raffl, Philadelphia Flyers, NHL
Patrick Obrist, Switzerland Kloten Flyers, NL
Dominic Zwerger, HC Ambrì-Piotta, NL
Manuel Ganahl, EC KAC, EBEL
Lukas Kainz, EC Red Bull Salzburg, EBEL
Fabio Hofer, EHC Black Wings Linz, EBEL
Thomas Hundertpfund, EC KAC, EBEL
Daniel Woger, Graz 99ers, EBEL
Patrick Spannring, EHC Black Wings Linz, EBEL
Konstantin Komarek, Karlskrona HK, SHL
Alexander Cijan, EC Red Bull Salzburg, EBEL

Päävalmentaja: Roger Bader

Lähde: Urheilukirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko