Sveitsi

Matthias Bieber
Viime vuosien paras Sveitsi nähtiin 2013 MM-kisoissa. Joukkueen ainoa tappio kisoissa tuli finaalissa Ruotsia vastaan.EPA
Julkaistu 20.04.2015 17:16

Sveitsi oli jääkiekon arvoturnausten vakiomenestyjä 1950-luvulle saakka. Lajin toivat alppimaahan brittiläiset turistit vuosisadan vaihteessa.

Faktoja Sveitsistä

Asukasluku: 8,4 miljoonaa
Jääkiekkoilijoita (miehet): 11 100
Jäähalleja: 111
Olympiamitalit: 0 kultaa, 0 hopeaa, 2 pronssia
MM-mitalit: 0 kultaa, 2 hopeaa, 8 pronssia
Aiempia MM-turnauksia yhteensä (A-sarja): 50
A-sarjassa jatkuvasti vuodesta: 1998

Ensimmäiset ottelut pelattiin vuonna 1902 ja Sveitsin jääkiekkoliitto perustettiin 1908. Samana vuonna sveitsiläiset olivat mukana muodostamassa Kansainvälistä jääkiekkoliittoa. Vuonna 1910 Sveitsi isännöi ensimmäistä jääkiekon EM-turnausta Les Avants’n alppikylässä. Maa voitti itse EM-kultaa Davosissa 1926. Vuonna 1928 Sveitsi otti pronssia isännöimässään St. Moritzin olympiaturnauksessa, ja sama toistui vuonna 1948. Molemmissa kisoissa pelasi hyökkääjänä Richard ”Bibi” Torriani, joka 1930-luvulla muodosti veljesten Ferdinand ja Hans Cattini’n kanssa Euroopan pelätyimpiin kuuluvan ”Ni”-ketjun.

MM-tasolla Sveitsi voitti yhden hopean ja yhdeksän pronssia vuosina 1930–53. Hopeamitali tuli Davosin kotikisoista 1935, jolloin edellä oli vain Kanada. Oslon olympiakisoissa 1952 Sveitsi voitti Suomen peräti 12–0. Se sai MM-pronssin vielä 1953 kotikisoistaan, joita Kanadan, USA:n ja Tšekkoslovakian poisjäänti oli heikentänyt. Tämän jälkeen Sveitsin maajoukkueen taso putosi jyrkästi. Sveitsi pelasi A-sarjassa vielä 1962, mutta putosi sitten pitkäksi aikaa alasarjoihin. Seuraavien 25 vuoden aikana Sveitsi esiintyi A-sarjassa vain kerran (1972). Vielä vuonna 1990 se joutui järjestämään MM-kisat nolosti ilman omaa joukkuetta, joka oli pudonnut B-sarjaan. Jääkiekko lajina oli Sveitsissä näinäkin vuosina suosittu, mutta toiminta keskittyi oman mestaruussarjan ympärille.

Sveitsin maajoukkuekiekko lähti vahvaan nousuun 1990-luvun alussa. Tšekkoslovakian MM-kisoissa 1992 Sveitsi pelasi tasan Venäjän ja Kanadan kanssa, löi puolivälierässä Saksan ja päätyi lopulta neljänneksi. Toisen kerran Sveitsi selviytyi välieriin kotiturnauksessaan 1998 kaadettuaan jatkolohkossa Venäjän. Vuodesta 1998 lukien pelaamassaan 17 MM-turnauksessa Sveitsi on 11 kertaa yltänyt kahdeksan parhaan joukkoon. Nousun arkkitehti oli kanadalaisvalmentaja Ralph Krueger, joka valmensi maajoukkuetta 12 MM-turnauksessa vuosina 1998–2009.

Erittäin kovia suorituksia Sveitsi on tehnyt olympiaturnauksissa. Torinossa 2006 se voitti alkulohkossa sekä Tšekin (3–2) että Kanadan (2–0) NHL-tähdet. Vancouverissa 2010 Sveitsi hävisi Kanadalle lohkopelissä vasta rangaistuslaukauskilpailussa ja USA:lle puolivälierässä maalein 2–0. Sotšissa 2014 Sveitsi voitti alkulohkossa Tšekin, mutta hävisi yllättäen pudotusottelunsa Latvialle. Pyeongchang 2018 oli kuitenkin pettymys: Sveitsi löi alkulohkossa vain Etelä-Korean ja hävisi pudotuskierroksella Saksalle.

Vuoden 2013 MM-turnaus Tukholmassa oli Sveitsille täysosuma. Kanadalaisen Sean Simpsonin valmentama joukkue eteni loppuotteluun voittamalla kaikki 9 otteluaan. Alkulohkossa kaatuivat mm. Ruotsi 3–2, Kanada rangaistuslaukauksin 3–2 ja Tšekki 5–2, puolivälierässä Tšekki 2–1 ja välierässä USA 3–0. Finaalissa Ruotsi oli kuitenkin vahvempi maalein 5–1. Puolustaja Roman Josi (Nashville Predators) valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. MM-hopea oli Sveitsin ensimmäinen arvokisamitali 60 vuoteen.

Minskin MM-turnaus 2014 oli Sveitsille paha pettymys. Punapaidat jäivät alkulohkoon, mutta tekivät Suomelle suuren palveluksen voittamalla itselleen merkityksettömässä päätösottelussa Latvian 3–2. Tämä pelasti jatkopaikan Leijonille, jotka etenivät lopulta finaaliin saakka. Prahassa 2015 Sveitsi sijoittui seitsemänneksi hävittyään puolivälierän USA:lle 1–3. Moskovassa 2016 joukkue jäi alkulohkoon, mutta vuonna 2017 Sveitsi sijoittui Pariisin alkulohkossa toiseksi lyötyään sekä Kanadan että Tšekin. Turnaus päättyi kuitenkin puolivälierässä tappioon Ruotsille 1–3.

MM-joukkue 2018

Maalivahdit:

Reto Berra, San Diego Gulls, AHL
Gilles Senn, HC Davos, NL
Leonardo Genoni, SC Bern, NL

Puolustajat:

Raphael Diaz, EV Zug, NL
Dean Kukan, Cleveland Monsters, AHL
Jonas Siegenthaler, Hershey Bears, AHL
Lukas Frick, Lausanne HC, NL
Michael Fora, HC Ambrì-Piotta, NL
Ramon Untersander, SC Bern, NL
Joël Genazzi, Lausanne HC, NL
Mirco Müller, New Jersey Devils, NHL
Dave Sutter, ZSC Lions, NL

Hyökkääjät:

Thomas Rüfenacht, SC Bern, NL
Reto Schäppi, ZSC Lions, NL
Noah Rod, San Jose Barracuda, AHL
Tristan Scherwey, SC Bern, NL
Enzo Corvi, HC Davos, NL
Damien Riat, Genève-Servette HC, NL
Simon Moser, SC Bern, NL
Joël Vermin, Lausanne HC, NL
Gaëtan Haas, SC Bern, NL
Samuel Walser, HC Davos, NL
Sven Andrighetto, Colorado Avalanche, NHL
Chris Baltisberger, ZSC Lions, NL
Grégory Hofmann, HC Lugano, NL
Nino Niederreiter, Minnesota Wild, NHL

Päävalmentaja: Patrick Fischer

Lähde: Urheilukirjasto​​​​​​​

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko