Itsensä hirttämistä yrittänyt mies raivostui ja hyökkäsi väliin tulleiden poliisien kimppuun – uutuuskirja paljastaa, millaisiin tilanteisiin Karhuryhmässä voi joutua

Karhuryhma2
Kirjassa Harri Gustafsberg kuvailee tarkasti Karhuryhmän toimintaa. Kuva ei liity jutussa kuvattuun tapaukseen. Harrin kotialbumi
Julkaistu 03.11.2019 13:45

Ville Mäkilä

ville.makila@mtv.fi

Karhuryhmän entinen jäsen Harri Gustafsberg kuvailee tuoreessa kirjassa useita eri tapauksia, missä poliisi on joutunut tekemisiin ihmismielen syvimpien syövereiden kanssa. 

– Mies on hirttänyt itsensä saunaan, eikä havaittavissa ole elonmerkkejä, tällaisen ilmoituksen hätääntynyt vaimo teki poliisille eräänä iltana. Asia selviää Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon uutuuskirjassa Karhuryhmä. 

Poliisit saapuvat pientaloalueen parkkipaikalle, josta kalpeakasvoinen vaimo viittoi poliisit asunnon eteen. Samalla vaimo osoittaa saunan suuntaan ja ilmaisee, että hirttäytynyt mies olisi siellä.

– Aukaisin saunan oven, ja näkymä oli juuri kuvatun kaltainen. Mies oli todella hirttäytynyt saunaan.

Lue myös: Äiti katkoi pensasleikkurilla pojan sormet, opettaja pelotteli moottorisahalla oppilaita – Lista, joka ei ole herkimmille: Yhdeksän mautonta Halloween-pilaa, jotka tekivät peloista totista totta

Hirttoköysi oli kiinnitettynä kiukaan kehikkoon. Kaikki viittasi siihen, että poliisit olivat saapuneet paikalle liian myöhään.

– Katsoin miestä hetken ja mietin, miten kukaan voi saada itsensä hirtettyä kiukaaseen. Mies oli istuvassa asennossa, eikä elonmerkkejä ollut nopealla vilkaisulla havaittavissa.

Partion toinen poliisi oli jäänyt keskustelemaan eteiseen hätääntyneen vaimon kanssa. Sitten hän tuli auttamaan Gustafsbergia menehtyneen miehen irrottamiseksi kiukaasta.

Poliisit leikkasivat köyden poikki miehen kaulan ympäriltä, jolloin mies valahti lattialle makuuasentoon.

Odottamaton käänne

Sitten tapahtui jotain todella odottamatonta. Mies ei ollutkaan kuollut.

Itsemurhayrityksessä epäonnistunut mies oli raivoissaan ja hyökkäsi välittömästi poliisien kimppuun.

– Tässä vaiheessa ei ollut enää epäselvyyttä siitä, että hirttäytyminen oli jäänyt vain huonoksi yritykseksi, Gustafsberg kirjoittaa.

Koska itsemurhayrityksessä epäonnistunut mies käyttäytyi poliisipartiota kohtaan todella aggressiivisesti, hänet vietiin poliisiauton takaosaan rauhoittumaan.

Kun poliisipartion toinen poliisi jäi jututtamaan raivostunutta miestä, Gustafsberg meni takaisin talolle jututtamaan ilmoituksen tehnyttä vaimoa.

– Mies on hengissä, kuten huomasit.

Vaimo vastaa Gustafsbergille, että on jo pidemmän aikaa aavistanut, että jotain tällaista tulee tapahtumaan. Poliisille vaimo kertoo miehen käyttäneen alkoholia, pelanneen uhkapelejä, tämän rahahuolista ja epäonnistumisista.

– Eihän siinä voi käydä pidemmän päälle hyvin, vaimo totesi.

Epäonnistunutta itsemurhaa yrittänyt aggressiivinen mies vietiin yöksi putkaan ja häntä kuulusteltiin seuraavana päivänä.

Illalla yritti itsemurhaa, heräsi aamulla putkassa

Vaikka tarina epäonnistunutta itsemurhaa yrittäneestä ja putkaan päätyneestä miehestä saattaa äkkiseltään kuulostaa hauskalta, todellisuudessa kyse on vakavasta asiasta.

Kirjassaan Gustafsberg muistelee käyneensä kollegan kanssa tilannetta läpi keikan jälkeen.

– Millainen fiilis sinulla on seuraavana aamuna, jos edellisenä iltana olet yrittänyt hirttää itsesi omaan saunaan ja päätynyt yöksi putkaan?

– Näissä tilanteissa tulee usein mieleen, että itsemurha on käytännössä nopea ratkaisu vaikka nyt sitten niihin rahahuoliin, mutta se on samalla äärettömän itsekäs teko, joka jättää syvät haavat läheisiin, Gustafsberg sanoo.

Lue myös: Joka kolmas nuori on harkinnut vakavasti itsemurhaa, moni ei hae apua ajatuksiinsa – tunnista hälyttävät merkit ja puutu asiaan

Lukija viedään ikimuistoisimmille hälytyskeikoille

Gustafsbergilla on vuosien kokemus poliisin erikoisyksikkö Karhuryhmässä toimimisesta. Karhuryhmä-kirjassa yhdistyvät Karhuryhmän toiminta sekä Gustafsbergin omat pohdinnat ihmismielestä ja ihmisyydestä.

Hän käy läpi useita eri tapauksia, missä poliisi on joutunut tekemisiin ihmismielen syvimpien syövereiden kanssa.

– Olen ollut todistamassa, miten huippuammattilaiset tekevät virheitä, tunteilevat väärässä paikassa eivätkä puhu tai näytä tunteitaan silloin kun pitäisi.

Kaikkia yksityiskohtia, kuten poliisin kiinniottotaktiikoita tai osapuolten nimiä ja tapahtumapaikkoja ei paljasteta. 

– Monta tarinaa on jäänyt kokonaan kirjoittamatta, koska kaikkea en voi enkä haluakaan tuoda päivänvaloon. Samasta syystä nimet ja tapahtumapaikat on muutettu.
Harrin Gustafberg_Harrin kotialbumi

Karhuryhmä-kirjassa yhdistyvät Karhuryhmän toiminta sekä Gustafsbergin omat pohdinnat. Kuva: Harrin kotialbumi.

Lähde: Karhuryhmä: Harri Gustafsberg ja Heidi HolmavuoOtava, 2019

Lue myös: Karhuryhmän ex-varajohtaja ja yrittäjä tunsivat toisensa jo kauan ennen kuin "säätäminen" alkoi, syyttäjä sanoo – Syytetyt kiistävät vedättäneensä poliisilaitosta

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi