Kun liikemies Marko Sjöblom, 44, ilmoitti ehdokkuudestaan Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi, voitiin kiekkopiireissä olla varmoja ainakin kahdesta asiasta. Sjöblom puhuu ja Sjöblomista puhutaan.
Ensimmäisen puheenvuoron käytti väistyvä puheenjohtaja Kalervo Kummola, joka leimasi Sjöblomin ehdokkuuden vitsiksi.
Nyt on monacolaisen oman manifestin aika. Sjöblom haluaa Suomeen lisää miesten MM-kisoja, lisää jäähalleja ja lisää jääkiekon harrastajia. Hän haluaa lopun seurojen kabinettinousuille kaikilla tasoilla.
Jokerit ja HIFK:n hän haluaa samaan sarjaan, kenties KHL:n ja CHL:n yhdistävään liigaan.
Ja vielä.
-Olen valmis sitoutumaan puheenjohtajan työhön 25 vuodeksi.
Siis hetkinen. Rautakansleri Kummolan kausikin jää 18 vuoteen. Tässähän tavoitellaan jo presidentti Kekkosen lukemia. Oletko tosissasi?
-Todellakin olen siihen valmis. Tietysti minun olisi onnistuttava niin, että minun halutaan jatkavan.
Avoin mutta salaperäinen
Sjöblom on tullut kiekkopiireissä tunnetuksi avoimuudestaan jäähalleissa ja sosiaalisessa mediassa. Silti häntä luonnehditaan usein salaperäiseksi liikemieheksi.
Ehkä siksi, että hän kertoo olevansa korkeassa asemassa liikemaailmassa, mutta liiketoimintojen sisällöt tunnetaan Suomessa huonosti.
Nykyisin Sjöblom kertoo toimivansa konsernijohtajana kansainvälisessä Global Kapital Groupissa, mutta yritysryppään liiketoiminnasta on vaikea saada selvyyttä verkkosivujen perusteella. Esimerkiksi henkilökunnan yhteystietoja tarjotaan hyvin niukasti.
-Global Kapital Group ei ole julkinen firma, ainakaan vielä. Ja yksityisten yritysten kohdalla se tarkoittaa yleensä sitä, etteivät sen asiat ole julkisia, Sjöblom kertoo.
Se Sjöblomista tiedetään, että hän on asunut 20 vuotta ulkomailla ja luonut varallisuuttaan brittiläisen pienlainayrityksen MyJarin kautta.
Sekin tiedetään, että hänellä oli rooli Sekom-yhtiössä, jonka epäiltyjä talousrikoksia käsitellään parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.
Sjöblomia kuultiin esitutkinnassa vain todistajana, eikä häntä epäillä rikoksesta. Hän kertoo olleensa puheenjohtajana noin kolmen kuukauden ajan vuosina 2008 ja 2009.
-Lopulta irtisanouduin näiden verosotkujen takia, vaikka epäilyt kohdistuivat aikaan ennen minua.
Ennen MyJaria ja Sekomia Sjöblomin ansioluettelossa on muun muassa seitsemän vuoden jakso finanssialan johtotehtävistä.
Tekemättä ei voi jättää
Monacossa asuva Sjöblom muistetaan parhaiten parin vuoden takaa, kun hän pyrki Ilves Hockeyn pääomistajaksi. Kaupoista ei kuitenkaan tullut kuin lihava julkinen riita.
Ilveksen puheenjohtaja Vesa Kainulaiselle menneet ovat menneitä ja jokaiselle on annettava mahdollisuus pärjätä puheenjohtajakisassa.
-(Sjöblom on) energinen, osaava ja taitava kansainvälinen liikemies, Kainulainen sanoo.
Juuri näillä avuilla Sjöblom puheenjohtajakilpaan ratsastaa. Kansainvälisellä kokemuksellaan, talouskärki edellä.
Yksi maali on lajin paisuneiden harrastuskustannusten madaltaminen.
-Lajin piirissä on jo esitelty hyviä ideoita. Haluaisin tutustua yksityiskohtaisemmin aiheeseen, ja sen jälkeen katsoa, mitä voimme parantaa.
Vaaliteemansa Sjöblom on poiminut suoraan poliittisesta retoriikasta. Tekemättä ei voi jättää, se kuuluu.
-Vaikka jääkiekko voi isossa kuvassa hyvin, emme voi jatkaa samalla mallilla vuodesta toiseen, kun muut kehittyvät.
Ehdokas Sjöblom on puhunut.