Jääkiekon SM-liiga viranomaisten tutkittavaksi – Pelaajayhdistys jätti toimenpidepyynnön: "Emme nähneet muuta vaihtoehtoa"

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja kommentoi SM-liigasta tehtyä toimenpidepyyntöä: "Tämä on ainoa tie" 3:34
Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt: "Tämä on ainoa tie"

Jääkiekkoilijoita edustava Pelaajayhdistys on tänään jättänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV:lle) toimenpidepyynnön koskien suljettua SM-liigaa.

Pelaajayhdistys kertoo epäilevänsä Liigaa, liigaseuroja ja Jääkiekkoliittoa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä ja/tai laittomasta kartellista.

– Olimme mielestämme kaikkemme yrittäneet, että järjestelmää saataisiin muutettua ja ennen kaikkea pääsisimme varmistamaan sen lainmukaisuuden jatkossa. Emme nähneet enää muuta vaihtoehtoa kuin tämä tie, puheenjohtaja Teemu Ramstedt kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pelaajayhdistyksen keväällä 2023 tekemässä kyselyssä 98 prosenttia kantansa ilmaisseista Liiga- ja Mestis-pelaajista haluaa avoimet sarjat.

– Perinteisesti meidän lajin sisällä ei ole ihan hirveästi uskallettu rakenteita ja järjestelmää haastaa. Nyt oli tultu siihen pisteeseen, että enää ei pelätty. Jonkun piti uskaltaa.

Pelaajayhdistyksen asianajajan Matti Huhtamäen näkemyksen mukaan nykymuotoisessa SM-liigassa on kyse kartellista.

– Toimenpidepyynnössä keskitytään jo julkisessa keskustelussa olleisiin asioihin, eli yhtäältä siihen, että liigaseurat, Liiga ja Jääkiekkoliitto käyttävät määräävää markkina-asemaansa väärin, koska ne poissulkevat muita seuroja korkeimmalta sarjatasolta tässä maassa. Lisäksi Pelaajayhdistys katsoo, että suljettu SM-liiga muodostaa elinkeinonharjoittajien välisen kilpailurajoituksen eli kartellin sillä, että liigaseurat, Liigan ja Jääkiekkoliiton avustuksella tai niiden kautta, ovat sopineet käytännössä siitä, ketkä saavat ja millä ehdoin pelata Suomessa miesten pääsarjatason jääkiekkoa, Huhtamäki selvitti.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi jo pidempään esillä olleita kartellisyytöksiä aiemmin tänään STT:lle.

– Meillä on vahva luotto, että nyt rakennettu ja ensi keväästä alkaen oleva karsintamalli on kilpailuoikeudellisesti pätevä ja oikein. Jos tässä kuitenkin olisi jotain pielessä, niin korjataan, Hiltunen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat