Näin SM-liigapomo kommentoi Pelaajayhdistyksen kovaa ratkaisua

Näin SM-liigapomo kommentoi Pelaajayhdistyksen väittettä keinotekoisesta peliliikkeestä 0:49
SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen: Karsintojen kautta muodostuu aito kilpailu ylös ja alas

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kertoo olevansa pettynyt Pelaajayhdistyksen päätökseen tehdä toimenpidepyyntö Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV:lle).

Pelaajayhdistys epäilee Liigan, liigaseurojen ja Jääkiekkoliiton syyllistyneen määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön ja jopa laittomaan kartelliin.

– Totta kai on pettymys päällimmäisenä mielessä. Tässä on koetettu tehdä yhteistyötä ja vielä viikonloppuna kutsuttu uudenlaiseenkin työhryhmään, mutta se ei nyt sitten vastapuolelle käynyt, Pulkkinen sanoo MTV Urheilulle.

– Viikonloppuna käytiin keskustelua ja jonkinlaista kirjeenvaihtoa. Tarjosimme mahdollisuutta osallistua tällaiseen uuteen tulevaisuuden työn tutkimiseen ja selvittämiseen, mutta se ei kelvannut.

Pelaajayhdistyksen näkökulmasta pääasiallisena syynä tämänpäiväiseen päätökseen oli se, että heidän mukaansa Liiga ei ole aidosti avoin sarja, vaikka keväästä 2025 alkaen pelataan taas liigakarsintoja.

Käytännössä Liigaan nouseminen edellyttää Mestiksen voittamista, karsintojen voittamista, liigalisenssin saamista ja liigaosakkeen lunastamista.

Ymmärrätkö, mistä Pelaajayhdistyksen näkökulmasta on kyse?

– He ovat sanoneet, että he haluavat tuoda pelaajien äänen ja ovat puhuneet aidosti avoimen sarjan puolesta. Jos katsotaan vähän taaksepäin, niin meillä on ollut lisenssijärjestelmä, jossa kaikki, jotka ovat läpäisseet lisenssikriteerit, ovat päässeet pelaamaan SM-liigaa. Kun hakijoita on ollut enemmän, ensi vuonna järjestetään karsinnat, ja sillä tavalla pystytään hallitsemaan ja varmistamaan, että ylöspäin ja alaspäin mennään.

– Itse en näe sitä keinotekoisena. Niin kuin viittasin siihen, että aiemmin sarjaan on voinut päästä täyttämällä lisenssikriteerit. Nyt sitten tehdään karsinnat, joilla tulee aika reilustikin lisää sitä urheilullista puolta, jolloin kilpailu ylös ja alas muodostuu. Näkisin, että malli on toimiva.

Pulkkinen tekee selväksi, että jos KKV:n tutkintakynnys ylittyy, Liiga tulee tekemään asiassa yhteistyötä.

– Autamme heitä siinä työssä, ja sitten selvitys aikanaan kertoo meille. Jos on jotain muutettavaa, niin sitten pitää muuttaa.

Sovun mahdollisuus Pelaajayhdistyksen kanssa ei rivien välistä luettuna vaikuta kovin todennäköiseltä.

– Olemme tarjonneet sitä yhteistyömallia, mutta saimme vastineeksi useita erilaisia ehtoja, ja se prosessi päättyi sunnuntaina. He jatkavat nyt valitsemallaan tiellä, ja aika näyttää, mitä tässä käy.

Tämän vuoksi Pelaajayhdistys ryhtyi toimiin SM-liigaa vastaan: "Pelaajat haluavat olla mukana lainmukaisessa toiminnassa" 1:36
Asianajaja Matti Huhtamäki kertoo: tämän vuoksi Pelaajayhdistys ryhtyi toimiin SM-liigaa vastaan

Lue myös:

    Uusimmat