Ministeri Iloniemi uutuuskirjassa: Putinin valta on rajatonta

2:01img
Julkaistu 29.09.2015 10:52
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Diplomaattina vuosikymmenet toiminut ministeri Jaakko Iloniemi maalaa uutuuskirjassaan varsin synkän kuvan nyky-Venäjästä. Venäjän perustuslaki on Iloniemen sanoin pelkkää paperia, jota ei ole tarkoituskaan noudattaa.

Iloniemen tänään julkaistun Maantieteelle emme mahda mitään (Docendo 2015) -teoksen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin valta on käytännössä rajatonta, vaikka maassa onkin olemassa perustuslaki.

Venäjällä ei ole kuitenkaan mitä todellista elintä, joka valvoisi presidentin toimia. Lisäksi järjestelmä on muokkautunut sellaiseksi, että uskolliset palkitaan ja suosion menettäneet syrjäytetään - aivan kuin neuvostoaikana tai jo tsaarin Venäjällä.

"Kultaiset nuuskarasiat ja pääsiäismunat on nyt korvattu hallituspaikoilla valtionyhtiöissä ja Kremliä lähellä olevien yritysten johdossa."

Venäjä suuttui lännelle

Venäjän muuttuminen autoritaarisemmaksi valtioksi oli näkyvillä jo vuonna 2006, jolloin länsi syytti Venäjää siitä, että Putinin kaudella kansalaisvapauksia oli rajoitettu.

Iloniemen mukaan Venäjä ei tästä tietenkään pitänyt ja piti länttä syyllisenä siihen, että Euroopan poliittista karttaa oli muokattu uusiksi esimerkiksi ottamalla Naton jäseniksi entisiä neuvostotasavaltoja.

Venäjä suuttui, koska sitä ei kohdeltu tasavertaisena kumppanina eikä sitä pidetty suurvaltana. Kun lisäksi Georgia ja Ukraina ilmaisivat halunsa olla sekä Naton että EU:n jäseniä, Venäjän mitta tuli täyteen.

Seuraukset ovat nyt nähtävissä: Krimin valloitus, Ukrainan sisällissota, jäätyneet konfliktit, asevarustelu, sotaharjoitukset, rajaloukkaukset ja viimeisenä mutta ei mitenkään vähäisimpänä ydinaseilla pullistelu.

"Jotta (Venäjän) viesti menisi perille, oli viimeksi pidettyyn suureen sotaharjoitukseen kutsuttu runsaasti tarkkailijoita ja journalisteja. Näissäkin harjoituksissa taktisilla ydinaseilla on ollut keskeinen sijansa. Venäjän sotilaallisessa suunnittelussa taktiset ydinaseet lähes rinnastetaan tavanomaisiin aseisiin."

Iloniemen mukaan Venäjä kalistelee ydinaseitaan tietäen, että se herättää lännessä suurta levottomuutta. Venäjän taktiikan perusajatus Iloniemen mukaan lienee se, että näin länsimaat saadaan sovitteleviksi.

Iloniemen mielestä taktiikka toimii mutta ei kuitenkaan täydellisesti. Taktiikan epäonnistumisesta on osoituksena EU:n pakotteet.

Uhkailua kaikissa muodoissaan

Iloniemi listaa Venäjän viimeaikaisia uhkauksia. Varapääministeri Dmitri Rogozin sanoi taannoin, että "tankit eivät tarvitse viisumia". Lisäksi Ukrainaan viitaten hän sanoi, että "koska Ukraina ei salli koneeni lentää sen yli, ensi kerralla tulen pommikoneella". 

Samaan uhkailujen ketjuun liittyy Venäjän Kööpenhaminaan akkreditoidun suurlähettilään Mihail Vaninin muistutus siitä, että Venäjä voi tuhota taktisilla ydinaseilla vaikkapa tanskalaisia kohteita.

Jo vuoden 2009 sotaharjoituksissa Venäjä harjoitteli taktisilla ydinasella ja kertoi kohteekseen Varsovan. Iloniemen mukaan tämä on karkeaa pelottelua.

Kaikesta tästä vihapuheesta ja sanktioista huolimatta Iloniemi sanoo, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat jotakuinkin normaalit.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa