Jättäisitkö varkaille lapun? Kun mökkisi jää tyhjilleen pitkäksi aikaa, muista nämä vinkit

Näin suojaat mökkisi pitkäkyntisiltä 9:29
Katso koko haastattelu videolta!

Mökki kannattaa jättää asutun näköiseksi, kun sen jättää pitkäksi aikaa tyhjilleen.

Helteisestä syyskuusta huolimatta moni saattaa suunnitella pikkuhiljaa jo kesämökin laittamista talviteloille. Mutta miten mökkinsä voi suojata talveksi mökkimurroilta?

Poliisin tilastojen mukaan mökkimurtojen määrä on vähentynyt, mutta joitain satoja niitä silti vuosittain tehdään. Pop Vakuutuksen Tommi Lehmusvirran mukaan mökeiltä viedään pääasiallisesti pientä, helposti varastettavaa tavaraa, kuten kodin elektroniikkaa, koruja, rahaa ja vaikkapa viinapulloja.

–Vastaan on tullut myös harvinaisuuksia. Isompia elementtejä on viety, kuten tynnyrisauna esimerkkinä, Lehmusvirta kertoo.

Lehmusvirta on törmännyt myös siihen, että sähköjohtoja on varastettu.

– Se on varsin uusi ilmiö. Tapaus tuli vastaan, missä navetasta oli sähköjohtoja viety, ja mökistä myöskin. Sähkötyökalut eivät olleet kelvanneet, vaan niistäkin johdot oli leikattu irti.

Arvotavarat piiloon, varkaille lappu?

Lehmusvirta suosittelee piilottamaan tai viemään arvotavarat kokonaan pois, jotta varkaat eivät kiinnostu mökin antimista.

– Houkutus on silloin pienempi, hän arvelee.

Yksi vinkki laatikon ulkopuolelta: kannattaako kirjoittaa lappuun, ettei mökillä ole mitään varastettavaa?

– Ehkä. Suosittelen, Lehmusvirta nauraa.

Usein mökki kehotetaan jättämään asutun näköiseksi, jotta varkaat eivät uskaltaisi lähteä kokeilemaan onneaan.

– Suosittelemme ehdottomasti. Kun mökiltä lähdetään pitkäksi aikaa pois, kannattaa pitää nurmikot lyhyenä, jos vaikka sopii jonkun naapurin kanssa, että käy ajamassa nurmikkoa. 

Myös esimerkiksi liiketunnistimet ovat hyvä keino pelästyttää varkaat pois. 

– Esimerkiksi joitain astioita voi jättää pöydälle, mikä voi ehkä antaa signaalin siitä, että täällä käydään säännöllisesti.

Toisinaan mökeiltä ei edes viedä mitään, mutta siellä asutaan luvatta. Lehmusvirran mukaan ilmiö ei ole yleinen, mutta joitain tapauksia vastaan on tullut.

Mitä mieltä asiantuntija on murtohälyttimien tai riistakameroiden tarpeellisuudesta? Kannattaako mökin tavarat dokumentoida? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta! Videolla myös porvoolaisen mökkeilijän, Timo Parikan, haastattelu. Miten Parikka ehkäisee mökkimurtoja omalla mökillään?

Lue myös:

    Uusimmat