Tuoreen tutkimuksen mukaan maailman jäätiköiden sulamisvauhti on lähes kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Kansainvälisessä tutkimuksessa selvitettiin yli 200 000 jäätikön sulamisvauhtia eri puolilla maailmaa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin NASAn satelliittitietoja 20 vuoden ajalta. Suurin syy jäätiköiden sulamiseen on lämpenevä ilmasto.
Jäätiköiden sulamisvauhti on kiihtynyt viime vuosina. Tutkijat havaitsivat muutoksen tarkastellessaan satelliittikuvia 20 vuoden ajalta.
– Oikeastaan ihan sama, mihin katsomme, niin näemme sulamista kaikkialla. Näemme melko nopeaa sulamista ja se näyttää kiihtyvän, arvioi Ulsterin yliopiston tutkija Robert McNabb.
Merenpinta nousee ja vesipula yltyy
Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana yli 200 000 jäätikköä eri puolilta maapalloa eli lähes kaikki jäätiköt.
Keskimäärin jäätiköiden massa on huvennut 2000-luvulla lähes 270 miljardilla tonnilla vuodessa. Kahdessakymmenessä vuodessa sulamisvauhti on lähes kaksinkertaistunut. Nopeimmin ovat sulaneet Alaskan, Islannin, Alppien ja Himalajan jäätiköt.
Merenpinnan nousun lisäksi jäätiköiden sulaminen aiheuttaa muunmuassa vesipulaa.
– Kun jäätiköiden sulaminen kiihtyy, se itse asiassa lisää jokien vesimäärää. Ongelma on se, että jonkin ajan kuluttua kasvu tyrehtyy ja vesi vähenee melko nopeasti, kuvaa McNabb.
Sulanutta jäätikköä vaikea palauttaa
Kun jäätikkö on kerran sulanut, sitä on käytännössä mahdotonta palauttaa.
– Valitettavasti on erittäin vaikeaa palauttaa jäätikköä. Tästä näkökulmasta en usko, että edes tuntuvat toimet päästöjen vähentämiseksi ja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi kasvattaisivat jäätikköjämme, toteaa jäätikkötutkija Twila Moon Kansallisesta lumi- ja jääkeskuksesta (NSIDC).
Tutkijoiden mukaan voimme kuitenkin hidastaa jäätiköiden sulamista hillitsemällä ilmaston lämpenemistä.