Jäivätkö revontulet näkemättä? Ei hätää, ensi yönä niitä näkee taas

Revontulet, Äänekoski
Julkaistu 08.10.2015 12:07

MTV UUTISET – Krista Rastamo

Upeaa. Kaunista. Ihastuttavaa. Mykistävää. Henkeäsalpaavaa. 

Näillä sanoilla on voinut kuvailla viime aikojen poikkeuksellisen upeita revontulinäkymiä. Taivaan valoilmiöt ovat olleet nähtävillä myös Etelä-Suomessa.

MTV Uutisten lukijat ovat viime päivinä lähettäneet toimitukseen upeita kuvia. Niitä ei kuitenkaan ole helppo ottaa, ja tavallisella kännykameralla tallentuu lähinnä epämääräinen valoilmiö. 

– Sellaiset upeat kuvat, joita meillekin ovat lukijat lähettäneet, saa todella pitkällä valotusajalla, Rintaniemi toteaa.

Kuinka sitten voi yrittää varmistaa sen, että revontulet näkee parhaiten? Meteorologi Liisa Rintaniemi muistuttaa, että katsojan tulisi hakeutua mahdollisimman pimeään paikkaan. 

– Pitää siirtyä pois kaupunkien valosaasteesta.

Apua revontulibongailuun saa myös internetistä. Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämältä Auroras Now –sivustolta näkee, kuinka todennäköistä revontulien esiintyminen missäkin päin Suomea on. Myös avaruussää-sivustolta löytyy tietoa revontulien mahdollisesta näkymisestä. 

Revontuli, Kaarina

Yllättävää faktaa revontulista

Rintaniemi myös kumoaa monia yleisiä harhaluuloja revontulista. Kuten esimerkiksi sen, että niitä esiintyisi vain yöaikaan. 

– Revontulet eivät kysy vuorokaudenaikaa. Joskus niitä on päivälläkin, mutta ne eivät näy, koska aurinko valaisee niin voimakkaasti. 

Rintaniemi vakuuttaa vääräksi myös yleisen harhaluulon siitä, että revontulet tarvitsisivat kylmää ilmaa. 

– Mikä tahansa vuodenaika käy, revontulet eivät vaadi kylmää ilmaa. Mutta pitää olla pimeää ja selkeää, mikä yleisimmin toteutuu kylminä talviöinä, meteorologi toteaa. 

Useimmiten katseet kannattaa suunnata pohjoiselle taivaalle. 

Revontulet lokakuu 2015 2

Revontulien syynä energian siirtyminen

Revontulien alkuperä on auringon hiukkasmyrsky.

– Auringossa tapahtuu koko ajan purkauksia. Kun niitä tulee tiheämpään, eli on aktiivinen jakso kuten nyt on, aurinkomyrskyn lähettämät hiukkaset saapuvat myös maan ilmakehään. 

Revontulet aiheuttaa "virittyminen".

– Kun auringon hiukkaset törmäävät ilmakehään, ne virittävät ilmakehän kaasumolekyylejä, mikä taas näkyy valona. 

Mitä virittyminen sitten tarkoittaa?

– Auringosta saapuvalla hiukkasella on paljon energiaa. Kun se törmää kaasumolekyyliin, energia siirtyy kaasumolekyyliin ja aiheuttaa elektronin siirtymisen korkeammalle energiatasolle, Rintaniemi kertoo.

Revontulien valo on sähkömagneettista säteilyä.

– Viritys purkautuu välittömästi ja elektroni palaa takaisin alkuperäiselle tasolleen. Energia vapautuu säteilynä, jonka me näemme valona, Rintamäki kertoo.

Revontulet lokakuu 2015 3

Se, minkä värisinä revontulet näemme riippuu taas siitä, mikä molekyyli prosessissa virittyy. 

– Eri molekyylit lähettävät eri aallonpituutta, mikä taas näkyy eri väreinä. Niitä ovat vihreä, sininen ja punainen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa