Kia todisti poikkeuksellisen ilmiön Seurasaaren taivaalla, meteorologikin hämillään: "Harvinaista, että näkyy noin vahvana" – tästä optisessa ilmiössä on kyse

0:37imgHelsingin Seurasaaressa todistettiin tänään poikkeuksellisen voimakasta valoilmiötä – tältä haloilmiö näytti!
Julkaistu 19.07.2020 15:56

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Helsingin Seurasaaressa auringosta nauttineet ulkoilijat saivat todistaa upeaa haloilmiötä, joka näyttäytyi kirkkaana taivaalla ilmiömäisen pitkään. 

MTV Uutisten toimittaja ja sosiaalisen median tuottaja Kia Löfberg oli nauttimassa aurinkoisesta sunnuntaipäivästä upeissa Seurasaaren maisemissa, kun hän havaitsi auringon ympärillä kirkkaan renkaan. 

Löfbergin mukaan kirkas rengasmainen ilmiö oli nähtävissä kirkkaasti myös paljaalla silmällä. 

– Paljaalla silmällä näkee vähän väriä tuossa valkoisessa renkaassa. Se on kuin hento sateenkaari, Löfberg ihastelee. 

Kaikkiaan ilmakehän optinen ilmiö näyttäytyi yli 45 minuuttia. 

– Olen nähnyt näitä aiemminkin, mutta en koskaan näin pitkään kerrallaan. 

Katso videolta, miltä ilmiö näytti! Videolla on myös vertailua kuvien muodossa ilmiön kehittymisestä.

Seurasaaressa nähty ilmiö on poikkeuksellinen

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan haloilmiöt ovat varsin yleinen ilmiö myös Suomen taivaalla. 

– Haloilmiöt ovat paljon yleisimpiä kuin sateenkaaret, mutta Aurinkoa tulee katsottua suoraan sen verran harvemmin, että haloilmiöihin ei tule kiinnitettyä juurikaan huomiota, Bergman sanoo. 

Tänään Seurasaaressa nähty ilmiö on kuitenkin meteorologin mukaan poikkeuksellinen sen kirkkauden ja pitkän keston vuoksi.

– On harvinaista, että halo näkyy yhtäjaksoisesti ja noin vahvana, Bergman sanoo kuvat nähtyään. 

Bergmanin mukaan sääolosuhteet olivat tänään Helsingin Seurasaaressa otolliset poikkeuksellisen komealle valoilmiölle. 

– Kuvasta päätellen tämä halo on todella voimakkaan oloinen. Juuri sopivaa jääkidepilveä kiersi Venäjältä meille täksi päiväksi, minkä ansiosta halo oli varsin pitkäikäinen, meteorologi pohtii. 

Lue myös: Tähtiharrastajat huomio! Videolle tallentunut Neowise-komeetta on nyt nähtävissä Suomen taivaalla – seuraava mahdollisuus 6800 vuoden päästä

Tästä ilmiössä on kyse

Ursan verkkosivuilla haloilmiön kerrotaan perustuvan yleisiin optiikan heijastumis- ja taittumislakeihin, eli kaikessa yksinkertaisuudessaan halo tarkoittaa ilmakehässä tapahtuvaa optista valoilmiötä. 

– Haloilmiö syntyy, kun Auringon valo törmää yläilmakehässä oleviin jääkiteisiin ja heijastuu näistä kiteistä, Bergman yksinkertaistaa.

Ursan verkkosivujen mukaan jääkiteen taitekerroin on ilman vastaavaa suurempi, minkä vuoksi jääkide toimii peilinä, prismana tai sitten molempina. 

Vaikka halot on usein totuttu näkemään värillisinä tai valkeina renkaina, niiden muoto voi vaihdella muun muassa jääkiteiden muodon ja asennon mukaan. 

Myös Auringon korkeus vaikuttaa halon muodostumiseen. Tästä syystä haloilmiöitä ei aina huomata paljaalla ihmissilmällä. 

– Talvella aurinko on matalampana, jolloin haloilmiöön kiinnittää helpommin huomiota, Bergman sanoo. 

Lue myös: Amazonin sademetsä palaa taas ennätystahtiin maailman huomion ollessa muualla – Brasilian presidentti kielsi kertomasta paloista

Osittaislähde: Ursa

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet