Ylen pitkäaikainen musiikkitoimittaja Jake Nyman on koskettanut radio-ohjelmillaan satojatuhansia suomalaisia. Henkilökohtaisessa elämässä Nyman on kokenut kohtuuttoman paljon surua: Kymmenen viime vuoden aikana Nyman on menettänyt kaksi lastaan sekä elämänkumppaninsa.
Suorasanaisessa muistelmateoksessaan Monen vuoden jälkeen – radiomiehen muistelmat (Gummerus) Nyman palaa muun muassa 1970-luvun alkuun, kun rock-musiikkia kuultiin yhä enemmän kotimaan radioaalloilla.
Jake Nyman tunnetaan esimerkiksi sellaisista radio-ohjelmista, kuin Rockradio, Kovan päivän ilta, Onnenpäivä, Tähtisumua ja niin äärettömältä tuntuva lista erilaisia muita ohjelmia, että niitä on lähes mahdoton luetella.
Nyman päätyi radioon alkujaan Heikki "Hector" Harman ansiosta.
Lue myös: Toimittaja Jake Nyman kirjoitti kirjan autoista suomalaisessa musiikissa – oli itsekin tehdä Anglian ratissa "teuvot" jouluaattona 1968
– Heikki oli ainoa kuukausipalkkainen pop-toimittaja Ylellä siihen aikaan. Hän tarvitsi apulaisen [Pop eilen – tänään -ohjelmaan] ja eräs ystäväni sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että olisin hyvä mies siihen hommaan.
– Kävin tekemässä koenauhan, se hyväksyttiin ja ajettiin vielä sellaiseen ulos radiossa. Sillä tiellä ollaan, Nyman summaa radiouransa alkuvaiheita Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Rockradio-ohjelma [1980–1990 ja 2000–2009] koki ennen alkuaan, syystä tai toisesta, vastustusta. Nyman kumppaneineen oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että levällään olleet erilliset pop- ja rock-aiheiset ohjelmat kannattaisi koota omaksi eheäksi ja itsenäiseksi toimitetuksi kokonaisuudeksi – kahden tunnin makasiiniohjelmaksi.
– Halusimme tehdä koko homman omalla journalistisella tyylillä, joka poikkesi aika paljon vielä tuolloin Ylen tuollaisesta kansaa sivistävästä, esitelmöivästä tyylilajista.
Lue myös: "Petty oli rehellinen rokkari"
Niin sanottuun nuorisomusiikkiin keskittynyt ohjelmatarjonta joutui taistelemaan ilmatilasta muunlaisen tarjonnan, varsinkin urheilun kanssa. Erävoitot olivat aluksi harvassa.
– Kun tuli kisoja, niin kyllä meidän ohjelmia siirrettiin. Totta kai ymmärsimme, että jos kyseessä olivat olympialaiset tai MM-kisat, niin mielellämme väistimme. Mutta, että juhannusaattona lähetetään Bulgariasta painia, niin se meni yli hilseen. Minunkin tekemäni ohjelma jäi juhannuksena painiselostuksen jalkoihin, Nyman muistelee.
Lähes miljoonayleisö
Vuosien 1984–2004 aikana Nyman toimitti Onnenpäivä-ohjelmaa, jota kuunteli parhaimmillaan 900 000 kuulijaa. Pääasiassa 1960-70-luvun poppia soittanut ohjelma kohosi lähes institutionaaliseen asemaan kuulijoidensa keskuudessa.
Menestys ei kuitenkaan kihahtanut Onnenpäivien huippuvuosina jo silloin kokeneen radioammattilaisen päähän. Uran alkuvaiheilla Nyman myöntää, että ylpistymistäkin saattoi tapahtua.
Nyman pääsi aluksi tuuraamaan Hectoria Pop eilen – tänään -ohjelmassa, joka oli tuoreelle tekijälle merkittävä hetki.
– Pääsin juontamaan valtakunnan suosituinta ohjelmaa, niin siinä vaiheessa minulla kyllä kihahti nuppiin. Onneksi se meni kyllä aika nopeasti ohi. Olen nähnyt saman tapahtuvan monelle muullekin myöhemmin kuvioihin tulleelle nuorelle toimittajalle, joka on sitten niin täynnä itseään, Nyman toteaa.
Jyrkkä "ei" soittolistaradiolle
Jake Nymanin radio-ohjelmat olivat tunnettuja muun muassa tinkimättömästä ja pieteetillä tehdystä toimituksellisuudestaan.
Nykyisenkaltaiseen formaattiradioon soittolistoineen Nyman ei enää lähtisi mukaan.
– En minä suostuisi sellaiseen, en missään tapauksessa.
Lue myös: Radiokonkari läksyttää nykytoimittajia: Ässien suhina, kiekaisut, lausunta ja huono yleissivistys ärsyttävät
Nyman painottaa, että hänen urallaan on aina korostunut ajatus palveluammatissa olemisesta. Vaikkei uusi tyylilaji toimittajaa miellyttäisikään, halukkaille kuulijoille sitä pitää tarjota.
– 1970- ja 80-lukujen taitteessa tuli suomalaisen punkin uusi aalto ja samaan aikaan tuli myös rockabilly, josta kukaan toimituksessa ei tuntunut pitävän. Aloin itse soittamaan rockabillyä hieman enemmän, vaikken itsekään siitä oikein pitänyt. Se on juuri tämä palveluammattiasenne, Nyman sanoo.
"Ei sitä kestäkään"
Sanotaan, että pahinta mitä vanhemmalle voi tapahtua, olisi oman lapsen kuolema.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Nyman on menettänyt kaksi lastaan sekä elämänkumppaninsa.
Kesällä 2015 Jake Nymanin esikoislapsi menehtyi vain 38-vuotiaana.
Lue myös: Puhutko koskaan läheistesi kanssa kuolemasta? Raati vastaa: "Eletään nyt, ei sitten kun"
Elämänkumppani kirjailija Sinikka Nopola menehtyi vaikeaan sairauteen tammikuussa 2021.
Joulukuussa 2022 Nymanin tytär menehtyi. Hänkin oli vasta 35-vuotias.
Miten voi yksi ihminen kestää näin paljon surua ja menetystä?
– Ei sitä kestäkään. Elämää on vain jatkettava päivä kerrallaan, vaikka se onkin kliseinen sanonta.
– Se jättää pahan jälkensä ihmiseen, kun joutuu tekemään tuollaisia mielestäni luonnonvastaisia juttuja. Eihän siinä mitään, jos yli 90-vuotias äiti kuolee. Sehän on vain luonnollista. Mutta jos menettää alle nelikymppisiä lapsia, kuten minulla kahdesti, tuntuu kyllä niin kohtuuttomalta ja sen kanssa on vain yritettävä elää. Kyllähän niitä onnellisiakin hetkiä kuitenkin mahtuu tällaisiin vaikeisiinkin vuosiin, Nyman pohtii.
– Se pieni onnen pipana kestää vain pienen hetken, mutta siitä pitää nauttia.
Syöpädiagnoosi
Tuoreen elämäkerran julkaisemisen jälkeen Nyman sai itse syöpädiagnoosin. Vielä aiempina vuosina radiolegenda olisi omien sanojensa mukaan hyppinyt niin sanotusti seinille. Nyt hän suhtautuu asiaan rauhallisemmin.
– Ajattelen vain, että "no niin, nyt se tulee". Ei elämässä pysty hirveän paljon vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa tai miten asiat menevät. Tai kyllä omaan terveyteen voi yrittää vaikuttaa vaikka urheilemalla, mutta joka päivä tällaisia teräsmiehiäkin kuolee.
– Ihminen on jonkinlainen lastu elämän virrassa, koskaan ei tiedä mikä kivi siellä mutkan takana odottaa. Sitä ei tiedä ja sen takia sitä on ihan turha murehtia. En varmaan istuisi tässä, jos jatkuvasti murehtisin, että mitäköhän huomenna sitten tapahtuu, Nyman filosofoi.
Tällä hetkellä Nyman kertoo voivansa hyvin. Syöpäkasvain saatiin leikattua pois yhdellä operaatiolla.
– Saatiin kerralla leikattua pois, eikä ole löytynyt yhtään etäpesäkettä. Kuka näistä tietää, mutten minä ala sitä etukäteen murehtimaan. Tulee jos tulee, Nyman päättää.