Football Leaksin taustalla ollut jalkapallomaailman Zorrona tunnettu Rui Pinto on istunut yhdeksän kuukautta tutkintavankeudessa. Pinto kritisoi voimakkaasti Spiegelin haastattelussa Portugalin viranomaisten toimintaa tapauksen suhteen.
70 miljoonaa asiakirjaa vuotaneen Football Leaksin takana olleen Pinton oikeudenkäynnin on määrä käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Portugalilaista epäillään 167 rikoksesta. Hän ei ymmärrä, miksi on joutunut istumaan tutkintavankeudessa näin kauan.
– Se on järjetöntä ja epäreilua. Kysyin tuomarilta lupaa päästä kotiin kunnes oikeudenkäyntini alkaa, mutta syyttäjän mukaan on olemassa riski, että sekoittaisin tutkintaa. Saattaisin aloittaa laittoman toiminnan ulkomaalaisten kanssa. Se on naurettavaa, Pinto sanoo.
– Luulen, että hän tarkoittaa muiden maiden syyttäjiä, jotka haluaisivat tehdä yhteistyötä kanssani ja saada käyttöönsä keräämäni dataa, jolla tutkittaisiin jalkapallomaailman rikoksia. Eikö olekin mieletöntä? Pinto jatkaa.
Pinto kertoo, että Portugalissa ei rangaista pelkästään ilmiantajia, vaan myös heitä, jotka suojelevat tätä. Syyttäjä on Pinton mukaan valmis tekemään yhteistyötä ainoastaan sen suhteen, että tämä myöntäisi vapaaehtoisesti syyllisyytensä.
– He eivät halua käyttää keräämääni dataa, jossa on paljon todisteita vaikutusvaltaisten ihmisten tekemistä rikoksista jalkapallomaailmassa. Paljastin rikokset yleisen hyvän vuoksi. Minä olen kuitenkin ainoa, joka saa syytteen. Olen heidän mielestään uhka yhteiskunnalle, Pinto toteaa.
"En pidä itseäni hakkerina"
Tapauksen tutkinnassa on Pinton mukaan ollut lukuisia virheitä. Pinto sanoo, että häntä saatetaan syyttää rikoksista, joita hän ei ole edes tehnyt.
– PLMJ-lakifirman serveriin murtautuminen olisi pitänyt laskea vain yhdeksi, mutta he laskivat jokaisen sähköpostiosoitteen yksitellen. Siitä tuli yli 70 rikosta. Se on todella outoa, Pinto kertoo.
– Voin hyväksyä sen, että Portugalin lakien mukaan osa teoistani on voinut olla laittomia. Pidän kantani sen suhteen, että monet mainitut asiat ei ole tehty laittomasti. En pidä itseäni hakkerina. Hakkeroiminen merkitsee minulle, että systeemiin murtaudutaan raa'alla voimalla ja sitä käytetään hyväksi. En tehnyt koskaan mitään sellaista, Pinto jatkaa.
Pinton tietokoneesta oli löytynyt hakkerointisovelluksia, mutta hänen mukaansa konetta käyttivät myös muut kuin hän.
– Se, että sovellukset ovat siellä ei merkitse sitä, että olisin käyttänyt niitä. Syytöksissä ei sanota, että olisin käyttänyt niitä saadakseni tietoja, Pinto sanoo.
Pinto alkoi vuoden 2018 loppupuolella tehdä yhteistyötä Ranskan viranomaisten kanssa ilmiantajana. He olivat tarjonneet hänelle pääsyä todistajansuojeluohjelmaan, jotta hän voisi auttaa heitä tutkinnassa.
– Minun oli tarkoitus muuttaa Pariisiin tammikuun lopussa. Muutamaa päivää ennen minut pidätettiin. En ole ollut sen jälkeen yhteyksissä Ranskan viranomaisten kanssa, Pinto kertoo.
Portugalilainen olisi halukas jatkamaan yhteistyötä syyttäjien kanssa. Ranskalaisilla on hallussaan 27 terabittiä Pintolta saatua dataa, jotka ovat lukossa koodin takana. Kerätty tieto koskee myös maailmaa jalkapallon ulkopuolella.
– Ainoastaan minulla on salasanat, jotka olen opetellut ulkoa. Minun ei pitäisi puhua henkilöistä tai kokonaisuuksista. Syyttäjät saattaisivat muuten lähteä heidän peräänsä ja saada minut kiinni muista kirjesalaisuuksien rikkomisista, Pinto sanoo.
"Jalkapallo on koskematonta"
Jalkapallossa on Pinton mukaan useita epäkohtia. Hän nostaa esimerkiksi Spiegelin tekemän paljastuksen suurseurojen kaavailemasta Superliigasta. Suunnitelmat uuden sarjan suhteen kiellettiin, mutta Pinton mukaan se oli pelkkää valetta.
– Real Madridin puheenjohtaja Florentino Perez on perustanut uuden kansainvälisen jalkapalloseurojen liiton, joka kilpailee Uefan (Euroopan jalkapalloliitto) ja ECA:n (Eurooppalaisten jalkapalloseurojen yhteistyöjärjestö) kanssa. He haluavat Superliigan. Sama paska jatkuu vuodesta toiseen. Kunhan heidän joukkueensa voittaa, niin millään muulla ei ole väliä ihmisille, vaikka he tietäisivät vääryyksistä, rikoksista ja ongelmista systeemissä. En voi taistella sitä vastaan. Jalkapallo on koskematonta. Viranomaiset suojelevat sitä sektoria, koska se kiinnostaa kansaa, Pinto kertoo.
Portugalilaisen toinen esimerkki on maan suosituin seura Benfica. Pinto vertaa seuraa mustekalaksi, joka kiemurtelee valtion eliitin joukossa.
– Benficalla on hyvät yhteydet poliisiin, syyttäjiin, poliitikkoihin ja seura antaa jatkuvasti heille ilmaisia VIP-lippuja otteluihin. Se olisi todella kiistanalaista, jos he joskus päättäisivät tutkia Benficaa, Pinto toteaa.
Pinto ei usko, että saa reilun oikeuden käynnin.
– Epäilen sitä. Uskon, että asiani etenee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, koska Portugali ei välitä hittojakaan ilmiantajien suojelusta, Pinto päättää.