Kenkäostoksilla kannattaa huomioida, että varpaille on riittävästi tilaa, varsinkin lapsilla. Jos jalka pääsee liikkumaan kengässä, ne ovat jo liian isot.
Suomessa kenkäostoksilla saa olla tarkkana jo pelkästään neljän vuodenajan takia, koska kengiltä vaaditaan eri säässä hyvin erilaisia ominaisuuksia.
Toisaalta huolimatta vuodenajastakin, kengät kannattaa valita huolellisesti, sillä väärän kokoinen tai mallinen kenkä voi kipeyttää jalat ja tehdä hallaa myös ryhdille.
Katso yllä olevalta videolta, millaiset ovat paljasjalkakengät ja miksi jalkaterapeutti suosittelee sellaisia. Koko Viiden jälkeen -keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.
Lue myös: "Kyllä lähtee" – näillä vinkeillä saat lenkkarit putipuhtaaksi
Paljonko kengässä pitää olla ylimääräistä tilaa?
Kenkäkaupoilla ei kannata valita jalkineita sillä ajatuksella, että "kyllä ne siitä löystyvät", jalkaterapeutti ja Metropolia-ammattikorkeakoulun jalkaterapian tutkintovastaava Elina Wasenius kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– Kengässä pitää olla tilaa. Pisimmästä varpaasta pitäisi olla plus 12 milliä vähintään [kengän kärkeen]. Lapsille suositus on plus 18 milliä, Wasenius kertoo.
Jos kenkä on taas liian iso, jalka pääsee liikkumaan kengässä.
– Kun jalka rullaa, se ei taivu oikeasta kohtaa.
Myös liian kapea lesti puristaa varpaat liian pieneen tilaan, joten lestin kannattaa olla mieluummin leveä, mutta ei kuitenkaan niin leveä, että jalka pääsee liikkumaan kengässä.
Lue myös: Ammattilaisen nikseillä suojaat kenkäsi vaativillakin keleillä: "Moni on unohtanut"
Koroilla vai ilman?
Suositut platform-kengät tai kansankielisemmin läskipohjakengät eivät saa jalkaterapeutilta vihreää valoa.
– Pohja on niin paksu, että jalka joutuu ihan hirveästi tekemään töitä, että se aistii, mitä tapahtuu. Se [jalka] tuntee huonommin alustan ihan selkeästi. Ei ole hyvän mallinen kenkä alkuunkaan, Wasenius toteaa.
Myös tavallisilla korkokengillä kävely päivittäin voi olla jaloille haitallista.
– Korkokengässä kanta on aika korkea ja silloin se jakaa painoa kehollemme aika eri tavalla kuin normaalisti. Esimerkiksi lantio yleensä työntyy eteenpäin ja sitä kautta koko yläkroppa ja ihminen joutuu sitä korjaamaan. Se vaikuttaa koko rankaan.
Korkokengissä on usein myös kapea etuosa, jolloin varpaat joutuvat ahtaalle.
– Kyllä se korkokenkä on haitaksi. Kaiken lisäksi se [korkokenkä] asettaa nilkan hankalaan asentoon eli nilkka ei pääse työskentelemään niin kuin se normaalisti työskentelisi.
Lue myös: Tiesitkö? Ei lupaa hyvää, jos et kykene tähän liikkeeseen
Lue myös: Teetkö kävelylenkkejä? Yllättäviä terveyshyötyjä saat, kun testaat tätä tapaa
Katso myös: Väärä kenkävalinta voi tuhota jalkasi ja selkäsi – asiantuntijan vinkit kenkäkauppaan
8:28