Ballerinat jalassa? Tätä mieltä on jalkaterapeutti

Ballerinat ovat helppo kesäjalkinevalinta, sillä ne saa sujautettua nopeasti jalkaan ja ne sopivat moneen tyyliin, mutta mitä ne tekevät jalkojemme terveydelle?

Ballerinat eivät saa suoraa tyrmäystä jalkaterapeutilta, mutta kaikki riippuu kenkien mallista.

Jos ballerinojen kärki on kapea, ovat varpaat liian supussa, mikä vaikeuttaa oikean kävelytekniikan käyttöä, kertoo jalkaterapeutti Reeta Eskelinen Helsingin jalkaterapia Oy:sta.

Liian kapeakärkiset kengät voivat ohjata isovarpaan vaivaisenluun asentoon sekä aiheuttaa varpaiden vasaroitumista ja muutenkin iho- ja kynsimuutoksia.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Kun isovarvas kääntyy väärään asentoon, sen tyvinivel ja limapussi kipeytyvät ja turpoavat.

Valitse tarpeeksi suuri koko

Kapeakärkisissä kengissä kannattaa valita normaalia isompi koko kuin leveälestisissä kengissä. Tärkeää on löytää sopiva malli, joka pysyy jalassa ilman varpaiden kipristelyä ja jännittämistä.

Sama koko ei ole sopiva kaikissa kenkämalleissa, vaan se voi vaihdella jopa kolmen koon välillä jalkineen mukaan.

Ohutpohjaisuus ei välttämättä ole ongelma

Ballerinoissa on tyypillisesti ohut pohja, mikä voi etenkin talven paksupohjaisten ja pehmeiden kenkien jälkeen saada jalat kipeytymään keväisin.

Muuten ohutpohjaisuus ei kuitenkaan ole jalkojen terveydelle ongelma.

Ne ovat vähän kuin paljasjalkakengät, jotka mahdollistavat oikean kävelytekniikan. Oikeaa kävelytekniikkaa kannattaa tietoisesti harjoittaa, kun vaihtaa ohutpohjaisempaan kenkään, Eskelinen muistuttaa.

Oikeassa kävelytekniikassa kantapää osuu ensin alustaan, jonka jälkeen koko jalkapohja rullaa alustaan. Tämän jälkeen päkiällä työnnetään ja ojennetaan jalkaa, mikä aktivoi pakaralihaksen. Seuraavaksi jalka siirretään toisen eteen.

Katso myös: Miksi paljasjalkakenkiä suositellaan?

Miltä paljasjalkakengät näyttävät ja miksi niitä suositellaan? 2:57
Mitä hyötyä on paljasjalkakenkien käyttämisestä?

Lue myös:

    Uusimmat