Ballerinat jalassa? Tätä mieltä on jalkaterapeutti

Jalkaterapeutin mielipide ballerinoista
Ballerinoissa on tärkeää löytää sopiva malli, joka pysyy jalassa ilman varpaiden kipristelyä ja jännittämistä.Shutterstock ja Helsingin jalkaterapia Oy
Julkaistu 27.07.2024 06:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Ballerinat ovat helppo kesäjalkinevalinta, sillä ne saa sujautettua nopeasti jalkaan ja ne sopivat moneen tyyliin, mutta mitä ne tekevät jalkojemme terveydelle?

Ballerinat eivät saa suoraa tyrmäystä jalkaterapeutilta, mutta kaikki riippuu kenkien mallista.

Jos ballerinojen kärki on kapea, ovat varpaat liian supussa, mikä vaikeuttaa oikean kävelytekniikan käyttöä, kertoo jalkaterapeutti Reeta Eskelinen Helsingin jalkaterapia Oy:sta.

Liian kapeakärkiset kengät voivat ohjata isovarpaan vaivaisenluun asentoon sekä aiheuttaa varpaiden vasaroitumista ja muutenkin iho- ja kynsimuutoksia.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Kun isovarvas kääntyy väärään asentoon, sen tyvinivel ja limapussi kipeytyvät ja turpoavat.

Lue myös: Hankasiko kenkä? Sairaanhoitaja kertoo, saako rakon puhkaista ja miten hoitaa hankaumia

Valitse tarpeeksi suuri koko

Kapeakärkisissä kengissä kannattaa valita normaalia isompi koko kuin leveälestisissä kengissä. Tärkeää on löytää sopiva malli, joka pysyy jalassa ilman varpaiden kipristelyä ja jännittämistä.

Sama koko ei ole sopiva kaikissa kenkämalleissa, vaan se voi vaihdella jopa kolmen koon välillä jalkineen mukaan.

Lue myös: Mikä ihmeen vaivaisenluu? Tästä se johtuu ja näin sitä hoidetaan

Ohutpohjaisuus ei välttämättä ole ongelma

Ballerinoissa on tyypillisesti ohut pohja, mikä voi etenkin talven paksupohjaisten ja pehmeiden kenkien jälkeen saada jalat kipeytymään keväisin.

Muuten ohutpohjaisuus ei kuitenkaan ole jalkojen terveydelle ongelma.

Ne ovat vähän kuin paljasjalkakengät, jotka mahdollistavat oikean kävelytekniikan. Oikeaa kävelytekniikkaa kannattaa tietoisesti harjoittaa, kun vaihtaa ohutpohjaisempaan kenkään, Eskelinen muistuttaa.

Oikeassa kävelytekniikassa kantapää osuu ensin alustaan, jonka jälkeen koko jalkapohja rullaa alustaan. Tämän jälkeen päkiällä työnnetään ja ojennetaan jalkaa, mikä aktivoi pakaralihaksen. Seuraavaksi jalka siirretään toisen eteen.

Lue myös: Jalkaterapeutti varoittaa yleisestä virheestä suositun kenkämallin kanssa

Katso myös: Miksi paljasjalkakenkiä suositellaan?

2:57img

Mitä hyötyä on paljasjalkakenkien käyttämisestä?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Jalat